Somme (departement)

Van Wikipedia

Vrankryk Somme (80)

Liggienge in Vrankryk
49° 53' N, 2° 25' E
Regio Hauts-de-France
Hoofdstad
(Préfecture)
Amiens
Sous-préfectures Abbeville
Montdidier
Péronne
Ippervlak 6.170 km²
Inweuners

Bevolkiengsdichtheid

571.879 (2015)
93 inw./km²
Arrondissementn 4
Kantongs 23
Gemêentes 779
{{{foto}}}
{{{byschrift}}}

De Somme (80) is e departement van Vrankryk in de regio Hauts-de-France. De noame komt van de riviere de Somme die deur 't gebied strôomt. Inweuners van de Somme wordn Samariens genoemd.

Geschiedenisse[bewerkn | brontekst bewerken]

't Departement wierd de 4e moarte 1790 binst de Fransche Revoluusje ipgericht, krachtns de wet van 22 december 1789, uut e dêel van de provinsje Picardië (Amiénois, Marquenterre, Ponthieu, Santerre en Vimeu).

't Departement van nu, 't historisch herte van Picardië, is alsan styf in trek gewêest deur zyn strategische liggienge tusschn Parys en de Vloanders. 't Is 't tonêel gewêest van ênigte van de mêest markante veldsloagn in de geschiedenisse van Vrankryk: Romeinsche veroverienge, Hoenderdjoarign Oorloge, Godsdienstoorloogn, Frans-Duutschnn Oorloge van 1870, Êeste Weireldoorloge en Twêede Weireldoorloge. De Slag an de Somme gebeurde in 1916.

Den 1e januoari 2016 is de regio Picardie, woar da 't departement dêel van uutmakte, gefusioneerd met de regio Nord-Pas-de-Calais en kwam de nieuwe administratieve regio Hauts-de-France.

Geografie[bewerkn | brontekst bewerken]

't Departement Somme grenst an de departementn Nauw van Kales in't nôord'n, an't Noorderdepartement in't nôordôostn, Aisne in't ôostn, Oise in't zuud'n en an Seine-Maritime in't zuudwestn.

De moendienge van de riviere de Somme (Boaie van de Somme) gêeft uut ip 't Kanoal.

De belangrykste steedn van 't departement zyn Amiens, Abbeville (Abbekerke), Albert, Péronne, Doullens (Dorland), Corbie (Korbie), Montdidier, Roye, Longueau en Friville-Escarbotin.

Externe koppelienge[bewerkn | brontekst bewerken]

Wikimedia Commons