Naar inhoud springen

Terwoan

Van Wikipedia

Vrankryk Terwoan
Thérouanne

Terwoan in 't arroundissement Sint-Omoars
Geografie
Regio Hauts-de-France
Departement Nauw van Kales
Arroundissement Sint-Omoars
Kanton Frusje
Coördinoatn 50°38′NB 2°15′OL
Ippervlak 8,37 km²
Inweuners
Inweuners

Bevolkiengsdichtheid

1155 (2015)
138 inw./km²
Andere
Burgemêester Alain Chevalier
Postcode 62129
Webadres Site van Terwoan


Terwoan, vroegre ook Therenburch ofte Terenburg (Frans: Thérouanne, Nederlands: Terwaan) is e gemêente in 't Fransche departement Now van Kales (Pas-de-Calais), in 't nôord'n van Vrankryk. De gemêente êt e bitje mêer of 1 000 inweuners. Terwoan grenst an de gemêentn Klarke, Mametz, Gienegoate, Delettes en Ardbere.

't Teegnwôordige dorp Thérouanne, vanof de Rue de Saint-Omer

Geschiednisse

[bewerkn | brontekst bewerken]

In de Pree-iestoorje en d' Oedeid was die plekke e needrzettienge die 't middlpunt van de Morienn-stamme vormde. Loatre wierd de stad Terwoan de zeetle van 't bisdom Terwoan.

In de Middelêewn beôorde de stad toe 't Groafschap Vloandern, noadien toe 't Groafschap Arteezje. In 1553 wierd ip bevel van Keizre Koarle de stad vulleedig verwoest, achtre d' ôorlogsverkloarienge an êm van de Fransche keunienk. Van de veele gebown, woaroendre de kateedroale, blêeftr nietnt oovre. Ten tyde van de verwoestienge woarndr in de stad apeupri 2 000 inweunrs. De plekke wierd verloatn en 't bisdom ofgeschaft.

Ip 't ende van de 16ste êewe oentstoendr e niew dorp an den oendrekant van den euvle woarip da den oede stad ôoit a geleegn, an de bôordn van de Leie ip de platse van 'n oede buutnwyk van Terwoan, Saint-Martin-Outre-Eau. Oede vermeldiengn van da niew dorp dateern uut de 17ste êewe lik "Faulbourgs de jadis Thérouanne" en "Faubourgs haults de Théroannes". Ip 't ende van 't ancien régime wierd Terwoan e gemêente. In 1822 wierd beurgemêente Nielles-lès-Thérouanne (148 inweuners in 1821) ofgeschaft en anhecht by Thérouanne (570 inweuners in 1821).

't Ziene weird

[bewerkn | brontekst bewerken]
  • De neogôotiesche Sint-Moartenskerke (Église Saint-Martin) uut 1872 wierd gebowd in de typiesche styl van de streeke (mêt e zwoare westrtôorn). De glasroamn beeldn de woapns uut van de bisschoppn van Terwoan.
  • E plekke mêt ipgroaviengn van 7de-êewsche Karoliengiesche bisschopplikke gebown wierd in 1992 ingeschreevn lik iestôoriesch monument.


Zied ook noa

[bewerkn | brontekst bewerken]

Eksterne koppliengn

[bewerkn | brontekst bewerken]
Wikimedia Commons