Naar inhoud springen

Trento (stad)

Van Wikipedia

Itoalië Trento

Liggienge van Trento in de provinsje Trentino
Regio Trentino-Zuud-Tirol
Provinsje Trentino (TN)
Coördinoatn 46°4′NB 11°7′OL
Ippervlak 157 km²
Inweuners

Bevolkiengsdichtheid

118.160 (2018)
750 inw./km²
Postcode 38121-38122-38123
Website Officiële site (It.)


Trento (Duuts: Trient, Nederlands: Trente) is d'n hoofdstad van d' Italioansche autonome regio Trentino-Zuud-Tirol en de provinsje Trentino, in 't nôordn van Itoalië.

Zicht ip Trento

Geschiedenisse

[bewerkn | brontekst bewerken]

Trento was ôorsproenkelyk e Keltische stad, die loater veroverd wierd deur de Romeinn (Tridentum). Trento was êeuwnlank de zetel van 't zelfstandig prinsbisdom Trento. Doarachter kwam 't een Ôostnryksche stad. Achter den Êeste Weireldoorloge is 't ofgestoan an Itoalië.

Trento wierd beroemd deur 't Concilie van Trente die g'houdn wierd tusschn 1545 en 1563. 't Doel van die kerkvergoarienge was vo te kommn toet een hervormienge van de katholieke Kerke, de Contrareformoasje, en de verzoenienge tusschn katholiekn en protestantn.

Concilie van Trente

Beziensweirdigheedn

[bewerkn | brontekst bewerken]
  • Dom van Trento (Sint-Vigiliuskathedroale), romoans-gotische kathedroale uut de twoalfste-dertienste êeuwe
  • Piazza Duomo an de kathedroale, mè renaissancegebouwn versierd mè fresco's en de fonteine van Neptunus (Fontana di Nettuno) gebouwd in 1767-1768
  • Palazzo Pretorio neffest de kathedroale (12e êeuwe), met e klokketorre (Torre Civica) van de dertienste êeuwe. Der is nu e verzoamelienge te zien van barokke schilderien mè religieuze thema's. 't Was d' hoofdresidensje van de bisschoppn toet middn 13e êeuwe.
  • Kastêel van Buonconsiglio (Castello del Buonconsiglio), woaroender e museum en de Torre Aquila, met e cyclus van gotische fresco's met ofbeeldiengn van de moandn (Ciclo dei mesi)
  • Kerke Santa Maria Maggiore (1520)
Wikimedia Commons