Rogier van der Weyden

Van Wikipedia
Rogier van der Weyden (graveure deur Cornelis Cort, 1572)
De kruusofhoalinge (Museo del Prado, Madrid)

Rogier van der Weyden (Doornik, ca. 1399 - Brussel, 18 juni 1464) was e kunstschilder van ’t begun van de 15e êeuwe. Je was êen van de groundleggers van de Vlamsche Primitievn en de vôortzetter van de styl van de Meester van Flémalle (Robert Campin).

Zyn leevn[bewerkn | brontekst bewerken]

Rogier van der Weyden is round 1399 in Doornik geboorn en je krêegt doa de noame Roger de la Pasture. Je werkte van 1427 tout 1432 in ’t atelier van Robert Campin.

Round 1435 weundeg't ie in Brussel, woa dat 'n angesteld was as officieel stadsschilder. Je vervlamste doa zyn noame tout Rogier van der Weyden. Je krêeg ook ipdrachtn van burgerlikke en kerkelikke instelliengn en van ’t Bourgondisch hof. J’is in 1464 gestorvn in Brussel.

Zyn werk[bewerkn | brontekst bewerken]

Rogier van der Weyden liet hem beïnvloedn deur Jan van Eyck. Dat is te zien in zyn vroeg werk: Den Hillige Lukas têkent Onze-Lieve-Vrouwe, woavan dat er e perfecte kopie van ’t ende van de 15e êeuwe te zien is in ‘t Groeningemuseum van Brugge.

Van der Weyden liet hem vo ’t landschap en ’t interieur inspireern deur de Madonna met Kind en kanselier Rolin van van Eyck, uut dezelfste periode (hier ounder te zien), mo de personages illustreern zyn persoonlikke expressieve styl.

De kruusofhoalienge wierd in zyn tyd anzien as enorm belangryk en uniek, deur d’indrukwekknde composiesje, de vorm, ‘t kleurgebruuk en ‘t gevoel. ’t Werk is styf vele gecopieerd gewist en ’t haad ’n enormn invloed.

’t Was oorsprounkelik gemakt in ipdracht van de kruusbooggilde van Leuvn. An weerskantn van ’t werk stoat er e kruusboogsje. Ounder Filips II wierd ’t no Spanje g’hoald en uutendelik is ’t in ’t Museo del Prado van Madrid beland.

Jan van Eyck haad de materiële weireld en de nateure ountdekt, mo zyn personages zien der innerlik ounbewoogn uut. Van der Weyden pakte zyn andacht vo de ruumtelikke omgevienge van hem over, mo d’emotionele uutstroalienge van de menselikke figeurn woarn by hem belangryker. Zyn personages zyn expressief en moakn soepele geboarn.

Rogier van der Weyden is beroemd vo zyn altoarstikkn die ip e dramoatische maniere ’t ofzien van Christus weregeevn. Je beïnvloedde de kunst van de Lêge Landn tout in Duutsland, Spanje en Italië.

Êen van zyn belangryke lêerliengn was Hans Memling.

Externe koppeliengn[bewerkn | brontekst bewerken]

Wikimedia Commons