Wikipedia:Café/Archief 20061022

Van Wikipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aanstelling sysop/bureaucrat

Ik ben inmiddels aangesteld als bureaucraat Steinbach 09
03, 28 April 2006 (UTC)

Ik ben, samen met Servien, hier voor een tijdje aangesteld als sysop. Natuurlijk moeten we hier zo gauw mogelijk permanente gebruikers met meer rechten hebben; die vandalen zitten niet stil natuurlijk... Ik stel hierbij mijzelf kandidaat voor het bureaucratschap en ik nodig jullie uit voor of tegen mij te stemmen. Ook wil ik andere gebruikers uitnodigen zich alvast kandidaat te stellen voor het sysopisme. Een eigen stempagina komt later wel.
Wat mij betreft wachten we niet, zoals op de Nederlandse Wikipedia, twee weken tot we iemand laten aanstellen: we hebben een kleine gemeenschap en binnen enkele dagen moet iedereen de gelegenheid hebben gehad te stemmen.
Hoe dan ook, uw input is welkom. En ik zal West-Vlaams leren, dat beloof ik bij dezen! Steinbach 10:41, 12 April 2006 (UTC)

Kandidatuur Steinbach

Voor Steinbach als bureaucrat
 1. LimoWreck 12:21, 12 April 2006 (UTC)
 2. Servien 14:00, 12 April 2006 (UTC) - ja tegen natuurlijk haha.
 3. Lord P 00:26, 13 April 2006 (UTC) Allez veruit; 'k vertrowe jun.
 4. Lycaon 23:04, 16 April 2006 (UTC) Doe moa
 5. --Proofreader 19:06, 18 April 2006 (UTC) Pro
 6. Tbc 22:43, 27 April 2006 (UTC) Aj hie doavoorn nen effort goat doene, hoat da d'iere wè affeseren: allez merci
 7. MADe 07:55, 3 July 2006 (UTC) te loate kuwe dadde gin schjwondere noame geven? Adming of ozwo entwadde?
Tegen Steinbach als bureaucrat
 1. ...
Neutraal
 1. Horned God 15:29, 26 June 2006 (UTC) Ik en weetn 't lik nie wi. En zeh dan 't em wel wil ljirn, mo ik en peizen nie, o'j der nie mee ipehroei zit, da'j da noh keun ljirn... Ik en ei nie teehne estem, omdak em e kanse wil heevn, mo ik ein der min twiffels oovr...
  • Nou Horned God, als je Frans en Russisch kunt leren, waarom dan geen West-Vlaams? Ik heb ook ooit eens vloeiend Limburgs leren spreken met een minimum aan bronnen, en dat is nog heel wat moeilijker met die sleep- en stoottonen. Steinbach 14:10, 3 July 2006 (UTC)
Ik vrees dat je West-Vlaams een beetje onderschat Steinbach. Het ziet eruit als een verschil in klanken, maar eigenlijk is het een heel andere grammatica en woordenschat. Om een voorbeeld te nemen: "Ja" en "nee" worden vervoegd: Jaak, joag/joaj, joas/joan/joat, jaaw, joj, joas. Zelfs mensen die hier al jaar en dag wonen worstelen dààr zelfs nog mee.
En dan komt het gebruik van de Gottisslag. Vaak worden hele zinnen als een resem van klinkers en klanken aan elkaar geregen. In het West-Vlaams zijn het immers de harde medeklinkers die eerst wegvallen, in plaats van de zachte, maar in bepaalde gevallen dan weer niet. Eén verkeerde uitspraak en je valt "goe geprobeerd" uit de mand.
Het is vree sympatiek dat je het probeert, maar maak je je vooral geen illusies. ;) Aergn 08:33, 19 July 2006 (UTC)
 1. User:Astro 18:22, 22 juli 2006: chapeau voe joen enthousiasme. en je wèt er mjèr va da wieder oltehoare, moa 'k en d'r oek hèn goe ohe op: oe hoejehie West-Vlams ljèrn?
 2. t'es wel een voardiel datter ne moderator es die nie van ne specifieke kant komt om streekonafhankelik te zin en te zien ofter nie overdreven wordt met dialect.--Foroa 19:28, 22 July 2006 (UTC)
"Streekonafankelik"... dadis inderdoad e punt dat in 't voërdijel sprèkt van Steinbach. Daarom oek zienkik neutroal, en ni negatief. User:Astro 21:30, 22 juli 2006
Beste bureaucrat, kan je me zeggen waarom op de Special:Statistics pagina, de view counters niet werken. Zijn er meer volledige statistieken beschikbaar betreffende het raadplegen van onze wiki en zijn paginas zoals op de Nederlandse Wiki ?--Foroa 15:13, 23 July 2006 (UTC)

Categorieën

(voor gemak overleg ik in NL, is beter te volgen voor iedereen)

Voortgaand op de opmerking van Steinbach op de User talk:Erasmus... De categorieën moeten inderdaad in het West-Vlaams, niet in het NL...

Dit betekent:

voor landen twijfel kan men eventueel een NL naam houden (hoewel?), anders dus ook: category:Nederland -> category:Olland

eventueel kan men ipv "Eten" in cat:eten en drinken en cat:eten kiezen de spelling "Eetn" (eigenlijk zou dat beter zijn nu ik erover denk) --LimoWreck 23:03, 12 April 2006 (UTC)

En "Nederland" zou ik "Nederland" houden. Een encyclopedie moet feitelijke informatie geven en daarbij waar nodig van het algemene spraakgebruik afwijken. Je komt anders binnen de kortste keren in de knoop met het eigenlijke Noord- en Zuid-Holland. Steinbach 11:07, 17 April 2006 (UTC)
goh, daar bestaand dp's en zo voor zeker ;-) Het woord "Nederland" wordt nu eenmaal nooit of te nimmer gebruikt in het west-vlaams ;-) Zie het een beetje als de Poolse, Turkse, Deense, Griekse, en nog een hele resem naam voor Nederland (men zou eens de interwiki's moeten checken van nl:Nederland --LimoWreck 22:34, 20 April 2006 (UTC)
Jaja, dat probleem ken ik wel... Zeker ook omdat we het bij de Limburgse Wikipedia ook hadden. Maar het aanhouden van die namen levert ook onoverkomelijke problemen op. Hoe noemen we de Nederlandse taal? "Nederlands" kan dan blijkbaar ook niet. "Hollands"? Dat wordt ook weinig gebruikt voor het AN in België, dat is de taal van de noorderburen. "Vlams"? Dat kan ook het West-Vlaams zijn. "(H/)Goe(ë)d Vlams"? Dat druist in tegen de zienswijze dat het West-Vlaams een aparte taal is in plaats van een gewoonte die men moet afleren. Steinbach 08:31, 22 April 2006 (UTC) (btw ik heb nu een boekje over het West-Vlaasm gekocht en ik hoop u binnenkort in het Brugs te woord te kunnen staan!)
De nederlandse taal... hmm, je stelt interessant vragen :-) Even wat situaties proberen voor de geest halen om te proberen antwoorden :-) "Ollans" = alleszins Nederlands met een accent van Nederlanders, "Vlams" = Vlaams. We zeggen eigenlijk gewoon "Nederlans" dan (bv. als je in het buitenlands infofolders in meerdere talen ziet liggen: "ah, ier intje in 't Nederlans" :-) . "AN klapp'n" of "schjone klapp'n" is hier de standaardtaal spreken in tegenstelling tot "dialect klapp'n" :-) --LimoWreck 21:31, 23 April 2006 (UTC)

Zeeuws toelaten?

Ik heb mij intussen een "boeksje" gekocht over het West-Vlaams en ik zou het kunnen leren, maar ik wil wel even een balletje opgooien over het eventuele verbreden van de hier te gebruiken dialecten richting het noorden, m.a.w. of we hier ook het Zeeuws moeten toelaten.

Het Zeeuws verhoudt zich ongeveer tot het West-Vlaams als het Brabants tot het Hollands: anders maar diep van binnen sterk met elkaar verwant. Ik zal even de voor- en nadelen opsommen:

voordelen

zijn dat de Zeeuwen geen verdere request-procedure meer hoeven doorlopen en meteen kunnen schrijven. De krachten worden gebundeld zodat deze ene Wikipedia sneller groeit. De beschreven zaken worden vanuit Nederlands, Belgisch en mogelijk Frans perspectief bekeken, zodat ze niet door een al te smal POV wordt gekleurd. We kunnen ons in principe beter verweren tegen het verwijt dat Wikipedia in Nederland en Vlaanderen "gebalkaniseerd" raakt.

nadelen

zijn vooral dat het Zeeuws in oppervlakkige zin behoorlijk van het West-Vlaams afwijkt. De onderlinge verschillen in het West-Vlaams zijn te overzien, binnen het Zeeuws ook, maar binnen het gezamenlijk Zuidwestnederlands wordt het een stuk lastiger met die verschillen om te gaan. Er zouden dan sjablonen moeten komen om aan te geven in welk dialect een (deel van een) artikel staat (dat mag nu trouwens ook al wel). Bovendien hebben het West-Vlaams en het Zeeuws aparte ISO 639-3-codes (vls resp. zea), wat ook eerder twee wiki's rechtvaardigt.

Indien we besluiten dit toelaten kan ik zo een aantal Zeeuwse artikelen hierheen verplaatsen. Deze heb ik hier aangemaakt; kijk daar rustig eens hoe dat Zeeuws klinkt. Op nl:Zeeuws kun je bovendien in detail over deze taal lezen. Steinbach 17:00, 20 April 2006 (UTC)

Ik vrees inderdaad dat de verschillen te groot gaan zijn; zeker als ik nog eens je voorbeelden lees ;-) Ik merk al verschillen hier tussen zuid west-vlaams getinte tekstjes en noord en centraal west-vlaamse tekstjes... Een inmenging van een te afwijkend dialect zal voor teveel problemen zorgen, zeker bij artikelen waar mensen van beide taalgroepen aan willen werken ;-) --LimoWreck 22:32, 20 April 2006 (UTC)
Ik em ne tiedje gele'en me nen Zeeuw proberen (en kzehhen proberen) te klappen, mo slo me doat, ik verston doar dus gèn klop van hé. Da's dus totaal etwa anders. Ne goei effort, moa je goat op ne Spoanse wiki ook gèn Italioans' artiekels zetn hé.
Ik heb een tijdje geleden met een Zeeuw proberen (en ik zeg wel: proberen) te praten, maar geloof me, ik verstond daar dus niets van hé. Dat is dus totaal iets anders. Een goede poging, maar op een Spaanse wiki horen ook geen Italiaanse artikels thuis. Aergn 15:32, 4 July 2006 (UTC)

Wikimedia Conferentie Nederland

Deze boodschap is in het Nederlands geschreven omdat deze gebruiker deze taal niet spreekt. Het zou zeer op prijs gesteld worden wanneer deze oproep zou worden vertaald :)

Hallo allemaal,

Vereniging Wikimedia Nederland organiseert op 2 september 2006 de (grotendeels Nederlandstalige) Wikimedia Conferentie Nederland (vooralsnog alleen een werknaam). Deze bijeenkomst zal gedeeltelijk bestaan uit lezingen en workshops, maar ook uit discussiegroepen rondom de thema's:

 • Feedback uit Boston
 • Wiki-projecten
 • Techniek
 • Gemeenschap
 • Leer elkaar wat

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om een voorstel voor een lezing, discussiegroep, workshop of een andere presentatievorm in te dienen. Meer informatie hierover vindt u op de Wiki van Wikimedia Nederland. Er zijn sprekers nodig, meld u dus aan! Naast het feit dat u er hopelijk veel zult opsteken en mensen zult ontmoeten, zal het er ook heel gezellig worden! Ik hoop van harte u terug te zien op de lijst met voorstellen.

Met vriendelijke groeten, effeietsanders 21:34, 20 April 2006 (UTC)

AO of OA

Kweet nie, mo ik emn intuitief et hevoel da't èèst de 'o' en tonne de 'a' is? Ik peinzen bievoorbeeld da't nie "kortwaohen" is. Lik da't ier stoat ku'je't utspreekn lik: kortwa-ohen. Je moet da mor ekè probeern, os je't trahe zeht. En da's gelik da nie hé. Bie us zeggen ze toch kortewahen. Mo de 'a' sprik je ut gelik "o-a" o'je da trahe doet. An den andere kant, ik zoen bievoorbeeld shrieven: "moat, je kut goan want je ziet te loate." Kweetn eihelik nie of je ne puppehalle azo kut uitspreken. In elk geval, o'kik "kortewahen" zehhen, tonne klinkt doar ne vetten "a", en zie'kik nie in waarom doar een "o" tussenstoat. Aergn 15:32, 4 July 2006 (UTC)

Ik zoen takkord me joen! Ik zoun oek liever OA zien. Wie noh? Astro 23:50, 11 July 2006
He moe oa zien lik de eu en ou: iene klank. K'verstoa nie woarom ze dikwils ao of oô gebreuk'nUser:Foroa 08:50, 12 July 2006
ik wok, k'ei zoal de neiginge om OA te skriven, en kmoe minne tekst achteraf ton altid eirlez'n en aanpass'n. User:D-rex 09:12 12 July 2006
De OA is wat dubieus hé... Pakt nu het NL "ploegvoor": e voare... Dat klinkt MEER als een oa dan bv. het NL "varen" (met een boot): "vaoren"... Bie mie lihhn die klanken dichte bie mekaar, maar het eerste is echt zwaarder naor een O toe, bijst dat het twidde ietske helderder met een A achtig iets behint (maar toch erg naar een NL oo toegaat vaneigens). De WVl uitspraak van "varen" (vaoren) dus, klinkt als het Engels war (oorlog)... ook iets oo-achtig dat toch een a-klank heeft. In tegenstelling tot het Engelse more (meer), dat er dicht bij ligt maar echt iets oo-achtig heeft. Ook zo in het West-Vlaams, hetis wat zoeken naar hoe we onze klanken noteren vaneigens, aangezien we aljeene de NL-spelling hebben officieel --LimoWreck 14:18, 20 July 2006 (UTC)
kbenne ook voorstander van 'oa', tleest hemakkeliker: mien aone? mien oane? hif mi mo tletste! ;-) Patrick 23:25, 2 ohustus 2006 (UTC)
Nusn woak, nen 'oa' is lik vele natuurliker dan diene 'ao'
OA is logischer omda da ton is lik de scandinavisch 'a' met e bolje derip; goat er etwiejn die a met e bolje derip nie ip ze toestebord ed, moej lik 'oa' typn in plekke en da klienkt toch min of meejr lik uze 'oa'

Schrijven zoals je het hoort?

In de West-Vlaamse spreektaal verschijnen er vaak bindingsletters als twee klinkers zullen botsen. De vraag is of die meegeschreven moeten worden. Een voorbeeldje: (Nederlands) Dat is het! Wat is fout als er niemand is?

 1. Da ist! Wa is er mis o er niemant is?
 2. Da'd ist! Wa'd is't er mis o't er niemand is?
 3. Dad ist! Wad ist er mis ot er niemand is?

Ik heb geen idee welke van de drie de juiste schrijfwijze zou zijn. De eerste lijkt me in elk geval maar niets. Aergn

Den èèste zinne is allesziens gèn Westvlams, tenzie 'niemant': dat is mè e 't'.
De eerste zin is geen West-Vlaams, maar 'neimant' eindigt wel met een 't'. Voor de rest is een adequate schrijfwijze bepalen best wel moeilijk en wellicht onmogelijk. Dit gezien ook de regionale uistpraakverschillen. Ik ben nl. van de zèè en dat hoort men en zo schrijf ik.
Wat mij in sommige artikelen tegenvalt is dat men Nederlands (ofte wèl sjchoon vlams) vertaalt, ik las bv. ergens 'ongeveer', in mijn Westvlaams (ostèns) is dit 'à-peu-près' of 'ieknasj' of 'bienna', een ander woord ken ik niet! Ik vrees dat vooral jongere schrijvers hiervoor moeten opletten.
Akkoord, maar ik heb "niemand" met een 'd' geschreven, niet omdat het in het Nederlands zo is, maar wel omdat de verbinding tussen 'niemand' en 'is' met een d gebeurt. Ik zou toch 'niemandis' zeggen in plaats van 'niemantis'. Aergn 08:28, 19 July 2006 (UTC)
'k zoe'n zeggen, schrief 't er een d an vaste, of e 'd of zo. It echt oenleesbaor wordt, kuj 'em desnoods nog oltnd wel weglaten. Dus "da'd ist" of "dad ist"; desnoods ook "dat ist", moa 't is inderdaod een "d", in plekke van een "t" daj hoor. 't is nie echt een "nieuwe" verbindingsletter hé. Het is eigenlijk de "t" of "d" van dat/dadde, die loshetrokkn wordt van de de "dat", en an de "is" wordt geplokt. 't Zelfde hoor je in "Er is niemand" -> "De'r is niemand". De "r" wordt helik loshetrokk'n van de "er", en aan de "is" heplakt. "De ris niemand", mao dat latste wordt onleesbaar ;-).
Ahja, "ongeveer" wordt wel gebruikt hoor, afhankelijk van welke context. Als ge echt serieus bezig ziet met bv. het aantal inweuners ip te sommen, gebruukn we da wel. "der weun' oenheveer 12.000 mensch'n". "à peu près" is meer voe klindere, dagelijkse dieng, minder nauwkeurig. "bienna" = "bijna", is niet hetzelfde als ongeveer. Biena 12.000 = iets minder dan 12.000 = "verre 12.000 menschen" = "haost 12.000 mensch'n". "E stik of 12.000" gaot ook vaneigens ;-). Keuze henoeh. --LimoWreck 14:12, 20 July 2006 (UTC)
Ni overtuhd. Zefs angkik over de stoatssjchuld va Belhie klapp'n, hebruk'n kik oek "apeuprè" User:Astro 18:20, 22 July 2006

Encyclopedisch ?

'k Zoe wel will'n wok iproepen voe het wat encyclopedisch te houden... het is wat "serieus", forceer geen zinnen om ze plat te doen klinken omda't west-vlaams moe klinken. --LimoWreck 14:12, 20 July 2006 (UTC)
Ik zie dat er hier een duidelijk verschil verstaat omtrent de stijl van schrijven.
D-rex, onze meest productieve schrijver en een encyclopedie op zijn eigen, die dan ook zeer goed zijn plan trekt in verschillenede dialecten, schrijft in een gemoedelijke "wij" stijl alsof een inboorling aan het spreken is. Met een vleugje ironie soms die naar mijn gevoel reacties en correcties gaat uitlokken van de echte inboorlingen. Vind ik goed dus.
LimoWrek van zijn kant haat al wat naar gemoedelijkheid en ironie gaat en kuist dat uit om het zo droog mogelijk te maken. Best mogelijk dat D-rex daar niet al te gelukkig mee is. Opinies over bijvoorbeeld de veranderingen van Breenienge --Foroa 06:58, 24 July 2006 (UTC)

Fantastisch!!

Mensen, ik ben eventjes twee weken op vakantie in Frankrijk en ik zie dat de West-Vlaamse Wikipedia al meer dan 200 artikelen heeft, en dat er een mooie voorpagina gekomen is. Bovendien hebben we er ineens een paar gebruikers bij. Als oorspronkelijke voorsteller/initiatiefnemer van deze Wikipedia had ik me nauwelijks een beter verloop kunnen voorstellen; ik ben er ontzettend blij mee! Laten we overigens gauw een "inheemse" sysop aanstellen; wie wil? Steinbach 14:26, 22 July 2006 (UTC)

Ik zie hier dure woorden als bureaucraat en sysop: staan die jobs ergens beschreven en wat houden ze in als werk ?
Ik ben geen kandidaat omwille van mijn onregelmatige aanwezigheid, maar ik denk niet dat er kandidaten zullen opduiken als de gevolgen niet bekend zijn.--Foroa 15:00, 22 July 2006 (UTC)
Betreffende je vraag of er geen hastenboek moest komen: Zie Wikipedia:Hastenboek vermeld op de vierde lijn van Oofdpahina.--Foroa 15:30, 22 July 2006 (UTC)
Een sysop, moderator op de NL Wikipedia, is een gebruiker die pagina's kan verwijderen en beschermen, gebruikers kan (de)blokkeren en de systreemteksten kan aanpassen. Een bureaucra(a)t is iemand die dat allemaal ook kan en bovendien gebruikers tot sysop kan maken en robot-accounts officieel tot robots kan bombarderen (zodat ze het "juuste veranderd" niet overspoelen). Uiteraard zou ik voor beide statussen mooie West-Vlaamse namen zien. Voor alle zekerheid, een sysop heeft hier geen enkele plicht, hij moet alleen het vertrouwen hebben van de gemeenschap. En hij heeft natuurlijk de morele verplichting vandalisme te stoppen en terug te draaien als hij het ontdekt. Sorry voor dit jargon, niet meteen rekening gehouden met de nieuwkomers die niet zo intensief op nl: meedraaien ;-) Steinbach 15:37, 22 July 2006 (UTC)
Ik ben wel kandidaat voor sysop (net als op nl, dus ik weet heel goed wat het inhoudt). Nadeel is wel dat ik helemaal geen continue aanwezigheid kan garanderen, maar wellicht toch wel meer dan eens per week. Tbc 19:45, 22 July 2006 (UTC)
Laten we ma van jiste kjè een stemminge doen (zie ieronder)
Steinbach, een prachtig initiatief heb je genomen ergens in april, de reden voor de plotse 'boom' aan artikels is waarschijnlijk de vermelding op de Standaard website, zo ben ik toch te weten gekomen dat er een WVL wikipedia bestond. Nogmaals, bedankt.
Trouwens, Ik steun de kandidatuur van Tbc. Indien meerdere sysops gewenst zijn, wil ik gerust mijn steentje bijdragen --D-rex 20:33, 22 July 2006 (UTC)

Kandidatuur Tbc voor sysop

Mjir info: zie ierboven.

Motivatie

Ik ben wel kandidaat voor sysop (net als op nl, dus ik weet heel goed wat het inhoudt). Onzinpagina's verwijderen, eventuele vandalen blokkeren allemaal rekening houdend met wat jullie allemaal vinden. Nadeel is wel dat ik helemaal geen continue aanwezigheid kan garanderen, maar wellicht toch wel meer dan eens per week. Tbc 19:48, 22 July 2006 (UTC)

Voor

 1. Steinbach 09:57, 23 July 2006 (UTC) vaneihes
 2. LimoWreck 21:44, 23 July 2006 (UTC)
 3. D-rex 09:08, 24 July 2006 (UTC) Voor!
 4. ++ --Foroa 21:09, 30 juli 2006 (UTC)
 5. Patrick 12:49, 10 september 2006 (UTC) teurlik
 6. 'k Zin were e trèng ten achter, zeker? :-) --Astro 09:23, 23 september 2006 (UTC)

Tegen

 • ...

Neutraal

 • ...
Freezerwithbeer.jpg
Gezien de kleine gemeenschap lijkt me een week stemming meer dan genoeg. Ik zal Tbc aanstonds tot sysop maken. Steinbach 16
25, 31 juli 2006 (UTC)
proficiat tbc: den eersten vlamse wiki sysop ter wereld. Zend moar een flaske sjampagne noar t'café.--Foroa 16:46, 31 juli 2006 (UTC)
Olala, kben nog ma just were van reize en 'k wildege min bwontjes der nog nie ip te weke leggn dak sysop ging zin... Blijkbaar wel, merci! Pakt je moar allemaal e paar pintjes ut de friho... Tbc 12:11, 7 ohustus 2006 (UTC)
van mie wok nen procifiat, ge goat da goe doen! (en nink, kzegge da nie omdak zelve ip sysopcampanje benne :-) ), --D-rex 15:44, 7 ohustus 2006 (UTC)

Kandidatuur tweede sysop

 • Ik wil wel modereren, op conditie dat we inderdaad met een aantal zijn, zodanig dat er altijd wel iemand is om de boel in de gaten te houden. Een klein team van 4/5 personen zou ideaal zijn me dunkt. Mijn motivatie: ik steun de WVL wikipedia in woord en daad. Ik heb al veel 'content' bijgedragen, maar voel dat ik stilletjesaan leeggeschreven ben qua interessegebieden, dus een overstap naar een moderator rol lijkt me logisch. Ik ben relatief nieuw in Wikipedia-land, maar verwacht zeker geen problemen met de technische aspecten. Mijn interesses liggen eerder in de 'content' en het systeem (categorieën en opmaak bedenken, pagina's aanvullen met figuren,...), dan in de specifieke taaldiscussies (ik heb hier al het 'verwijt' gekregen dat mijn West-Vlaams teveel op AN lijkt :-) ). Ik denk trouwens dat we het streekdialect probleem kunnen oplossen door pagina's te schrijven in 1 specifieke streekvariant (vb onderwerpen die min of meer met Kortrijk te maken hebben in het Kortriks), maar daarvoor hebben we dus meer schrijvers nodig en moderators verspreid over de hele provincie. --D-rex 09:20, 24 July 2006 (UTC)

Als je je kandidatuur stelt, Foroa of D-Rex, heb je zeker mijn stem, dus hou je zeker niet in als je twijfelt. Hoe meer moderatoren, hoe beter. Tbc 07:32, 23 July 2006 (UTC)

Foroa kan onvoldoende regelmatige activiteit garanderen, gebruikt noch dialect noch Nederlands in zijn dagelijks werk. Bovendien zie ik betere kandidaten. Kandidaten stap naar voren a.u.b. --Foroa 13:02, 23 July 2006 (UTC)

tbc, D-rex en Foroa zeun ut t'Kortrikse. Me Patrick (Wervik) en Astro (Poperinge) zitten we rond Iper. Bleuven er nog de kuststreke (Oostende en zo), het Bruhse en Roeselare. Woar zitten z'oal ?--Foroa 15:03, 23 July 2006 (UTC)

ik zin veel te partiedih. 'k zoun ossan de toale va de Westoek (in 't bezoender Poperienge, Ieper, Heuvelland) voërntrekk'n. Dus: hèn kandidoat. Moa 'k bluv'n mèj epp'n vaneihens ;-) User:Astro 10:20, 24 July 2006
Dat es nu juste 't probleem nie, wein partidihe minsn noôdig van iedere streke, ik vinne dus daje gie ne goeie moderator zoe zin, dus peis ter moa nog ne kiè goed over --D-rex 09:23, 24 July 2006 (UTC)

Trouwens, Ik steun de kandidatuur van Tbc. Indien meerdere sysops gewenst zijn, wil ik gerust mijn steentje bijdragen --D-rex 20:33, 22 July 2006 (UTC)

Ik zit op (in vogelvlucht) 16km van Oostende, 16 van Roeselare, 20km van Brugge en 13km van Diksmuide (a peu pres)... de nieuwsgierigaard neemt maar zijn atlas er bij ;-) Maw, netjes in het hartje van West-Vlaanderen, niet ergens aan de rand met de taalgrens of oost-vlaanderen :p Ik wil mij ook wel kandidaat stellen als mensen dat zien zitten, maar kan niet garanderen dat ik altijd veel tijd ga hebben (en blijven hebben) hiervoor, en altijd helemaal neutraal ga zijn in eerste instantie (ttz, tot iemand mij terugroept ;-) )... als er toch voorstanders zouden zijn kan ik me wel kandidaat stellen... --LimoWreck 21:43, 23 July 2006 (UTC)

Diskussies over streekdialecten

Mensen die de vette sch/sjch niet kunnen uitspreken :p ;-)

Vraagske... de mensen rond het kortrijkske zitten dus met een sk opgescheept ipv een goe vette sjch ... zoals "khaon teehn je skeen skipp'n" (mijn vriendin bv. spreekt het zo uit). Nu weet ik dat onder de lijn Roeselare-Tielt die sk geleidelijk hoe zuidelijker hoe frequenter is. Zo bemerk ik kennissen uit die streek die beide gebruiken, ofwel het één ofwel het ander gebruiken. Verder naar het kortrijkse toe wordt het alsmaar meer de "sk". Hoe het dan naar het westen toe loopt weet ik niet... in Menen zit er nog een sk, naar Ieper toe verdwijnt die weer dacht ik ? (zitten hier ieperlingen of poperingnaars?)... Het lijkt dus echter geconcentreerd rond kortrijk, dus tegen Oost-Vlaanderen aan, waar het West-Vlaams overgaat in het zuidelijk Oost-Vlaams.

Er zijn wel nog wat kleinere verschillen, zoals in klanken die in die streek meer naar het Oost-vlaams of Algemeen Nederlands toegaan ipv West-Vlaams (zoals spreken van een "put" ipv een "pit" voor het Algemeen Nederlands "put"). Of "mensen" uitspreken als "minsn" is iets dat wel opvalt. Soit, het gaat vooral om de "sch/sk" dus.

Btw, hoe zat dat met "Schild en vriend" ? De fransen die dat niet konden uitspreken en "skild en frind" zegden werden een kopje kleiner gemaakt zeker ? Ik zou maar opletten ;-) ;-)

reprezent Poperienge (heboërn en na 't sjchole ehoan) e Mjeesn (lange hewund)! :) widder zehh'n "sjch" ("sk" hoorde ik wel frequent in gemeenten als Wervik en Menen die niet ver van Mesen lagen) user:Astro
Hèt et meSJKiens ol heziene an mien teksten, mo in Wervik est en miengelienge van de twee: sj+k: sjkone, sjkoen, sjkole enzovoorts. Wervik liht juuste tussjn Kortik en Ippr en es dus verzekers (weerol) en hrenshevol up den overgank van sk -> sj/sch. Ten es dus hin kwestje van nie kun spreekn, wel van dialect volhens mi. Patrick 23:34, 2 ohustus 2006 (UTC)
't Sjkint dan ze nie "schild en vriend" moestn zehhn, mo wel "'s gilden vriend", entwien van de hilde, ne Clauwoart dus. --Patrick 19:58, 7 ohustus 2006 (UTC)

Nog een streekvraagje: de èè

Hoever langs de kust spreekt men eigenlijk met de Oostendsche èè , zoals "ik haan no de zèè" ? (m.o. dat die aa ook helderder is in het Oostends, en geen "haon/hoan" zoals elders).... hoever loopt dat door naar de oostkust en westkust ? --LimoWreck 21:57, 23 July 2006 (UTC)

Het Oostendse dialect wordt ook in Nieuwpoort gesproken maar niet in de aangrenzende gemeentes zoals Oostduinkerke of Ramskappele.

In kaart brengen van streekdialecten

We kunnen nie bleuven van pèkens geboaren: wein ne pak dialekten, en juste dadde makt de wikipedia interessant. In de plekke van proberen ut te vissen watdat de miest "echte" is, stel ik voarn om proberen de dialekten een bitje in koarte te bringen. Op termin zoen we 'n liste moeten ein da da allemoale in koarte bringt. (Begin ip West-Vlams) Doarom hèk in Typiske_West_Vlaomse_utdrukking'n begonnen de streke aan te deuden (of de versies specifiek voar een bepaalde streke). Oat die liste mier kompleet es keunen we proberen tabellekes en regelkes te distilleren. Tenzie dattie informasie ergens elders kan gevonden worden natuurlik. --Foroa 06:32, 24 July 2006 (UTC)

Amai me voet'n, da hoat e serieus werksje zin. Want deze heneroasje klapt bastoard-dialect'n. Angke kiek'n na mezelv'n: me voader è van Westfletern, me moeder va Poperienge, en ik e me leven lank hewund in Mjeesn: 3 versjchillihe invloed'n (en toe klap'n ke noh nie va me studentetied)! Je zoud èhenlik ol etwie moet'n pakk'n die hiël ze leven noojs ut ze dorptje hekom'n is, om nog e "zuver" dialect t'hoërn. User:Astro 10:19, 24 July 2006
kei de pahina West-Vlams in die zin anhepast. --D-rex 10:05, 24 July 2006 (UTC)
goe werk van D-rex - bewist dat'ne hoen moderator es.
De bedoeling es nie om ieder detail van al de dialecten in koarte te bringen, moar in groepen te bringen zoals D-rex doet. Ier ist een vlaamse wikipedia, dus k'peize dat de bedoeling moe zijn om te evolueren noar wadda nu gebreukt wordt, dus noar een soarte algemien West-Vlams. --Foroa 10:48, 24 July 2006 (UTC)
In plaats van er helemaal een wilde slag in te slaan, lees ook eens volgende teksten wat dat betreft:
Chapeau voor Dionysos. Nu begrijp ik beter waarom hij onze vulgarisatie en vereenvoudiging maar niks vind. --Foroa 14:22, 24 July 2006 (UTC)
Inderdaad, hoedje af, is een prachtstuk! Patrick 23:43, 2 ohustus 2006 (UTC)

Opinie over streekdialecten

Naar aanleiding van de vorige paragraaf zou ik een stemming willen houden over hoe we de streekdialecten zullen benaderen:

Mogelijkheid 1: Algemeen West Vlaams

Trachten een soort algemeen West Vlaams te definiëren, en dan een spelling vastleggen

Mogelijkheid 2: Streekdialect-eigen paginas

Een pure stijl per pagina, 'opgelegd' door de eerste schrijver (maar rekening houdende met de streek-relevantie, vb Oostende-gerelateerde pagina's in het Ostends).

Ik voel hier wel wat voor. Want soms doet het heel vreemd aan om een tekst in 3 streekvarianten te lezen: nu eens staat er bvb. "op", "dan weer "up" en dan "ip". Maar ik besef dat Mogelijkheid 2 niet echt werkbaar is, gegeven de omstandigheden (te weinig schrijvers) user:Astro

Mogelijkheid 3: Streekdialect-eigen paginas, met een kleine verwijzing bovenaan

(zie vb Bruhhe en Kortrik)

 • Mijn voorkeur --D-rex 10:14, 24 July 2006 (UTC)
 • Mijn voorkeur, en de andere paginas in algemeen West-Vlaams (mogelijkheid 1) --Foroa 10:54, 24 July 2006 (UTC)
 • Mijn voorkeur gaat naar een pure stijl (geen mix van dialecten) per pagina omdat het m.i.'s anders nogal rommelig overkomt en koren op de molen is van mensen die een dergelijk initiatief niet "elitair" genoeg vinden. Ideaal uiteraard dat artikels over een bepaalde streek in dat streekdialect geschreven worden (probleem "native" schrijvers uiteraard). Algemene artikels liefst ook in 1 dialect, desnoods vermelden welk gepoogd werd neer te schrijven. --Mister T. 07:51, 25 July 2006 (UTC)

Mogelijkheid 4: spelling vrijlaten

Andere mogelijheden? Vul aan

Besluit: mogelijkheid 3

Als gevolg van jullie voorkeuren, maar vooral door de suggestie van User:Steinbach, kiezen we dus blijkbaar voor mogelijkheid 3 (Zie ook discussie op Talk:Schriever). Om nog eens kort samen te vatten. Streek-gerelateerde wiki's hebben best een {{plat|<vul hier uw streekdialect in>}} template tag (voorbeeld Kortrik. Streek-gerelateerde wiki's maar in een verkeerd dialect geschreven hebben best een {{veranderplat|<vul hier het correcte streekdialect in>}} template tag (voorbeeld Bèèrnem). We hebben nog geen goede 'algemene west vlaams' template op dit moment. --D-rex 09:55, 1 ohustus 2006 (UTC)

Vraag naar relatie met Nederlandstalige wikipedia

Veel van wat we schrijven staat ook op de Nederlandstalige Wikipedia (er zijn uitzonderingen!). Mijn vraag nu is: hoe is onze relatie t.o.v. deze artikelen? Mogen we die zomaar schaamteloos kopieren (met evt. een WVl 'touch') of moeten we ze (in eerste instantie) negeren? Ik vraag het maar omdat ik dikwijls op de Nederlands wikipedia terechtkom bij het googlen naar inspiratie omtrent een onderwerp. Graag jullie advies. --D-rex 13:45, 24 July 2006 (UTC)

Volgens mijn interpretatie van de GNU Free Documentation License (GFDL) zijn wij compatibel in de zin dat wij dezelfde license hanteren voor het afgeleide werk.
Te confirmeren door de bureaukraat.
Ik denk niet dat wij de lijst van de 5 laatste auteurs moeten insluiten. Maar ik raad wel aan, al was het maar uit elementaire beleefdheid, om een link naar het originele artikel te maken. Indien het grotendeels "vertalingswerk" is zou ik vermelden Naar ... of Vrij naar ... + Datum --Foroa 14:20, 24 July 2006 (UTC)
In principe zijn die bijdragen GFDL, en mag je ze dus overnemen en bewerken. In principe is er zoiets als opnemen van auteurs als je letterlijk overneemt en verder werkt. Maar tussen de diverse taalwikipedia's worden vertalen in dat opzicht wel gewoon gedoogd; er zijn toch interwikilinks, en het is ahw één soep ;-) "Kopiëren" van de W-Vl wiki hoeft niet, in principe is het vertalen ;-) Neem alleszins een voorbeeld aan de NL en EN wiki wat betreft de "serieux" voor het opstellen van artikelen, want de helft van de artikelen hier zitten vol met onnozel taalgebruik. De Friese, Limburgse, Nederduitse, Napolitaanse, Lombardse, Siciliaanse,... wiki's doen dat ook niet. Wel opletten als je "vertaalt" om niet al te veel AN woorden over te nemen en in een W-Vl accent te zetten terwijl ze niet gebruikt worden in het dialect.... daarentegen ook weer niet forceren om het zogezegd W-Vl te doen klinken. Er is bv niets mis met het woorden 'overleden' of 'dood' in een W-Vl artikel; daar moet je niet "er vanoenender" van maken omdat het West-Vlaamser zou klinken, dat is het niet. --LimoWreck 15:07, 24 July 2006 (UTC)
Ik merk dat de Nederlandstalige Wiki vaak een doorslagje is van de Engelstalige. Dus: ik zie er geen graten in om over te nemen. Waar dat kan, doe ik mijn best om er extra info aan toe te voegen - info die alleen iemand uit die regio kan weten. Ik kijk uit naar ons eerste artikel dat zo'n "ster" krijgt (of hoe heten die onderscheidingen?), omdat het uitblinkt qua volledigheid, taalgebruik, content, enz. PS1 Onnozele artikels zou ik ook graag zo snel mogelijk verwijderd zien; nu sta ik die nog oogluikend toe, maar binnenkort durf ik er een drastisch "verwidder'n" op te plakken. PS2 "oender de hroene sarze" is anders ook een leuke variant, LimoWreck ;-) User:Astro

Haat en vermenihvuldiht u!

Suhhestie: voer ol d'artikels die der bestoan in 't West-Vlams, zoewe moet'n e link zett'n bie ze broere in 't sjchoo Nederlands. E vorbeeldje: in 't artikel België zet j'er toen bie vls:Belhie (tussj'n dubbele vierkante haaksjes). Wie wèt kuwwe azo nieuwe sjchrievers antrekk'n.

Deurzoeken in funktie van Category (Olles)

Gevonden door D:Rex: browsen in de category is meugelik met Deurzoeken in funktie van category

Zoed het hin hedacht zin van de category:Alles t' ernoemn naar category:Olles? Alles klinkt lik zo ABN... Tbc 10:20, 26 July 2006 (UTC)

hoe gedacht. "Olles" vink oek beter. User:Astro

Wat is't nut category alles: je vind dat in http://vls.wikipedia.org/wiki/Special:Allpages ? --Foroa 10:41, 26 July 2006 (UTC)

Nie zozeer om alle pahina's te vindn mo om te ziene oe da de structure van olle categorien in mekaar zit Tbc 10:44, 26 July 2006 (UTC)
K'verstoat ongeveer moa da zoe moeten meugelijk zin in system templates en http://vls.wikipedia.org/wiki/Special:Categories - gien probleem voar de sysop (of zeuje nog nie benoemd ?)
Wat zeun de regels voor de category:olles : alleine in de categorien of echt in olles ?--Foroa 11:01, 26 July 2006 (UTC)
Uteindelik zo elk artikel in de cat:Olles moetn zitten, da moe nie rechtstreeks ma de pahina kan wok in jin of mjer subcategorien zitten. Azoe kan Bellewaerde bv. in de cat:Ieper zitten ma de pahina kan wok in de cat:Pretparken bv zitten (cat:Ieper en cat:Pretparken moeten ton uiteindelik subcat zin van cat:Olles).
Dubbele cats zoun moetn zoveel meuglik vermeden moetn wordn: als B en C subcat zin van A en D subcat van B, ton moet een artikel dat in D zit, nie wok nog ne kje expliciet in B gezet worden (da zit ie al in omdat alles van D al direk in B zit). Als dat artikel tot D én C zit, ton zit et feitelik twee keern in A, mo da keuj nie veel an doen... tes thopen dat een bitje duddelik is.. Tbc 11:11, 26 July 2006 (UTC)
Est er eigentlik gin simpele maniere om de catehorieboôm te zien (grafisch dan)? --D-rex 11:16, 26 July 2006 (UTC)
Niet dak wete - da komt vree rappe ne seriezen boom daj nie mee zo gemakkelik grafisch keunt weregeven... (feitelik is wok ginne boom omda, als een pahina tot meerdere cats behoort, der meerdere manieren zin om te "stijgen" naar de hoogste categorie, een zgn. "graaf") - Tbc 11:17, 26 July 2006 (UTC)
K'zoe het toch vroagen aan oezen bureaucrat, ik peize wel dat da moe meuglijk zin om te definieren in system templates en a speciale versie van http://vls.wikipedia.org/wiki/Special:Categories. Moar inderdaad, ne boom kan da nooit worden.
Onze bureacrat is verzekers weer op vakanse.--Foroa 11:27, 26 July 2006 (UTC)
Wel dus, goa noa hier --D-rex 11:32, 26 July 2006 (UTC)
Category Tree .png
Die tool was ik vergeten, inderdaad. Kdacht eerder dat je zoiets bedoelde met cirketjes en pijltjes gelijk dat grafen en bomen doorgaans voorgesteld worden. Merk op dat deze tool de graaf "ontdubbelt" tot een boomstuctuur, zo bevindt eenzelfde artikel zich op verschillende plaatsen op de eindknopen. Bv. de cat:Kortrik: Olles>Hemeente>Hemeente in West-Vloandern en Olles>Land>Belhje>Belgische stad Tbc 11:50, 26 July 2006 (UTC)
Inderdaad, ik bedoelde iets "meer" grafisch, maar dit is al een goeie start omdat je onmiddellijk pijnpunten ziet in de boom --D-rex 11:54, 26 July 2006 (UTC)

Statistieken

In afwachtinge dat onze bureaucrat de statistieken in orde bringt kan ik nu al zehhen da volgende moand, we beire interessante statistieken goan vinden ip: Oeze vls statistieken. Kikt er nu nog ne kjie no want volgende moand goat er nogal anders utzien.--Foroa 12:22, 26 July 2006 (UTC)

Een ander tof toolke es de statistiek per user. O je de minne wil zien moe je hier klikken. O je duwe wil zien moeje geweun uwn noame invulln onderoan. Veel plezier! --D-rex 06:33, 29 juli 2006 (UTC)

Voordeur wikipedia.be

Als jullie op het portaal willen zie dan w:nl:Overleg_Wikipedia:Welkom_Bienvenue_Bénvnowe_Willkommen#Bijwerking_portaal_juli_2006. Ik heb vertalingen nodig en eventueel wat commentaar over hoe dit best te doen. Blijkbaar gaan we nu al aan 8 hokken zitten voor Wikipedia's in natuurlijke talen van België. --Walter 16:19, 27 juli 2006 (UTC)

Moderatoren gezocht

De vls-wiki is dringend op zoek naar moderatoren! Meld je hieronder aan als moderator, dan kan er binnen een aantal dagen beslist worden of 't verzoek wordt afgewezen of aangenomen. Servien 13:34, 30 juli 2006 (UTC)

Zie Oak kandidatuur user:tbc --Foroa 06:37, 31 juli 2006 (UTC)

Hebruuker

User:D-rex

Ik meld mij aan, er zijn ook nog andere kandidaten zoals User:Tbc die zich al kandidaat gesteld hebben en feitelijk aanvaard zijn door de groep (zie hoger). Andere, zeker User:LimoWreck, maar ook User:Foroa en User:Astro zijn zeker geschikt voor moderatorschap, dus ik vind dat we moeite moeten doen om hen te overtuigen om moderator te worden :-) . Al hebben moderatoren (in de toekomst) misschien wat minder tijd, als we met een (klein) groepje zijn kunnen we dit gemakkelijk opvangen. Andere voordelen van een groepje moderatoren is dat we a) dictatorschap vermijden en b) we verschillende invalshoeken hebben (qua streek, leeftijd, karakter,...). In een wikipedia zonder vastgelegde spellingsregels lijkt dit wel belangrijk.

Just my 2 cents, --D-rex 19:26, 30 juli 2006 (UTC)

Voor

 1. --Foroa 21:09, 30 juli 2006 (UTC)
 2. --LimoWreck 21:11, 30 juli 2006 (UTC) veneigens dadde
 3. --User:Astro, olle vertrouw'n in D-rex
 4. --Tbc 12:13, 7 ohustus 2006 (UTC) LimoWreck pakt mie de woordn ut de mond

Teeh'n

 1. ...

Commentaar

...

Iedereen 't nieuwe gezien :-) staat er nu eindelijk op (na heel wat gezeur), logo is vertaald door Steinbach/LimoWreck indien taalfout/spelfout meldt 't dan even dan kan ik 't later nog even corrigeren. Servien 18:20, 31 juli 2006 (UTC)

Te verwiddern pahina's

Ik denk dat het beter is om i.p.v. 2 weken een termijn van 1 week te gebruiken, dit gebeurt op de meeste kleinere Wikipedia's. Ik heb zojuist al twee gedeeltes verwijderd, waarvan 85% onzin was, 10% woordenboekbegrip (gemiddeld aantal woorden van zo'n artikel lag tussen de 3 en 6 woorden) en de overige 5% heel erg kort of ongepast. Servien 20:13, 31 juli 2006 (UTC)

Da kan ik mie in vindn. Tbc 12:14, 7 ohustus 2006 (UTC)
Goe gedoan. En voe wie de pagina zoekt, ze stoat ier: Te verwiddern pahina's

Ao of oa? Peiling

Het is handig om vast te leggen wat de voorkeur heeft oa of ao. Dit is nodig om de systeemteksten consequent te kunnen vertalen. Bijvoorbeeld bij naamruimtes, die niet zo eenvoudig vertaald kunnen woorden: speciaol, specioal en als de uitspraak met een aa is speciaal. Hetzelfde voor portoal en portaol. Servien 15:04, 7 ohustus 2006 (UTC)

Alvorens te stemmmen, efkens de Wikipedia talk:Spelrehels nalezen en de documenten waarnaar verwezen wordt. Dan zal je zien dat de oa eerder vlaams is (dominante o die eerst gehoord wordt), terwijl de ao meer in de Hollandse dialecten voorkomt. Waarom opnieuw stemmen als het duidelijk is ? --Niem 16:05, 7 ohustus 2006 (UTC)

Wanneer wordt een voorstel als goedgekeurd beschouwd? Ik stel het volgende voor. Elke peiling heeft

 • een vervaldatum: om te verhinderen dat peilingen onverwacht of vroegtijdig kunnen worden stopgezet
 • een minimum aantal deelnemers: kan een peiling met slechts 2 of 3 deelnemers tot een algemeen geldende conclusie leiden? Ik denk dat 5 deelnemers een minimum is.
 • enkel identificeerbare users, dus geen anonieme users (IP-adressen) of users zonder eigen pagina

--Patrick 12:13, 16 ohustus 2006 (UTC)

Voor het gebruik van "ao"

 1. Servien 15:05, 7 ohustus 2006 (UTC) - makkelijker leesbaar, en schrijf het zelf ook zo.
 2. LimoWreck 18:20, 7 ohustus 2006 (UTC) - geeft een hint naar het feit dat het etymologisch om een "a"-klank gaat. Een "oo" is het immers ook niet. Zie ook het engelse woord "war"... het is niet omdat in het AN een "a" altijd geassocieerd is met een heldere AA dat het in het VLS ook zo moet ;-) Trouwens, de "oa" kan voor dubbelzinnigheid zorgen: is voaren het woord "varen" of "voren" (voor) ? Staat road voor "raad" of "rood" ? Dan liefst de etymologische duidelijkheid erbij !
 3. --Ikke 22:32, 15 ohustus 2006 (UTC)

Voor het gebruik van "oa"

 1. --D-rex 15:39, 7 ohustus 2006 (UTC) Ik vind dit logischer, vind ook dat het de klank die het beschrijft beter weergeeft.
 2. --Astro 20:44, 7 ohustus 2006, idem als D-rex. Plus, alle naslagwerken (die ik ken!) spellen het als "oa"
 3. --Patrick 19:45, 7 ohustus 2006 (UTC), volledig eens met D-rex en Astro
 4. Tbc 20:24, 7 ohustus 2006 (UTC)
 5. derden of vierden kier - is da ier bezighiedsterapie ? Of wilt er iemand persé en nieuw dialect moaken met de ao derin  ? --Niem 06:07, 8 ohustus 2006 (UTC)

Neutraal

 1. ...

Commentaar

Vraagje: Wat is het eerst AN woord waar je aan denkt als je ziet:

 • "voar"
 • "boaren"
 • "broad"

? --LimoWreck 10:05, 8 ohustus 2006 (UTC)

Antwoord:

 • ik voare (ik vaar)
 • baren
 • bestaat niet, tenzij je 'brood' bedoelt maar dit vind ik echt onleesbaar

-Patrick 10:29, 8 ohustus 2006 (UTC)

Antwoord:

 • (ik) vaar
 • baren
 • "Brood" word anders uitgesproken, zoald "hoofdpagina" en niet zoals "gaan". Dus gin broad, maar broôd (of brood, of broöd, of brwod, maar dat vormt een andere discussie :-) ). Maar nu snap ik je bedoeling denk ik: "voar" is dus geen "voor", en "boaren" is geen "boren".

--D-rex 10:45, 8 ohustus 2006 (UTC)

Jups, ik vind de leesbaarheid soms wat moeilijk met die o in het begin. Dat omdat onze "oo" ook een tweeklank is, waar als je goed luister de eindklank geen simpele doffe e is, maar ergens iets tussen e en een slechte a in ook bij moment. Het laatst "broad" had eign broadn moeten zijn "braden",... braad, de gebiedende wijs is inderdaad "brad" (bij ons toch) ;-) --LimoWreck 12:37, 8 ohustus 2006 (UTC)

Nog een vraagske: die pure klanken uit het IPA alfabet zijn wat moeilijk ingesproken, maar waar doet de oa/ao je eigenlijk het meest aan denken (je hebt links een sound sample):

? Ik vind het soms moeilijk om klanken op die kaart te plaatsen eigenlijk... --LimoWreck 12:46, 8 ohustus 2006 (UTC)

Uniforme spelling van klanken

Er wordt vaak gediscussieerd over de schrijfwijze van één klank.

Heeft er al iemand es gekeken naar mijn voorstel op Wikipedia talk:Spelrehels#Nieuw praktisch voorstel ? Het voordeel ervan (vind ik toch) is dat ze een uniforme spelling biedt van alle klanken: één alternatief per klank, geen twee of drie. Schrijvers kunnen zo de 'juiste' spelling gebruiken die bij hun uitspraak past.

En in plaats van àlles-en-nog-wat in de spelling te stoppen (wat ik geregeld wel constateer) verkies ik gewoon een paar richtlijnen mee te geven, zoals

Wie dit voorstel wel ziet zitten maar er één en ander wenst aan toe te voegen of te veranderen, ik sta er helemaal voor open hoor.

--Patrick 20:24, 7 ohustus 2006 (UTC)

--- Moet met het schaamrood op de wangen bekennen dat ik dat mooie werk nog niet de nodige aandacht heb gegeven. 'k Zou dat beter eens doen, en eventueel bijdragen aan een concensus voor ik nog artikels schrijf. Want al wat we vanaf nu kunnen uniformiseren, is minder oplapwerk voor achteraf. AStro

Juuste veranderd

Ik zou Juuste veranderd links in 't menu lik willn verandern in Juste veranderd. Wa peis dje hudder? Tbc 10:06, 8 ohustus 2006 (UTC)

Dit is het probleem van de schrijfwijze van lange klinkers. Ik zou hetzelfde principe toepassen als het AN, dit is bij iedereen herkenbaar. Een lange uu schrijven we dubbel in gesloten lettergrepen (AN vuur) maar enkel in open (AN vurig). Een 'u' in een gesloten lettergreep is immers een gans andere klank: up, dul, zunne.
Zie ook Wikipedia talk:Spelrehels#Lange_klinkers
Zie ook Wikipedia talk:Spelrehels#Korte_klinkers
Voor een lange uu-klank wordt dit dan: ik bluve/wider bluuvn, ik hebruke/hi hebruukt enz, ook al spreken we die klank niet als een AN-uu uit, het komt toch aardig in de buurt (en is etymologisch gelijk). Zie hiervoor de (interessante) discussies op Wikipedia talk:Spelrehels#Reacties.
Als we nu consequent willen zijn, krijgt 'juuste' de voorkeur boven 'juste'. Dat de laatste schrijfwijze toch aannemelijk overkomt is waarschijnlijk het gevolg van de spelling en de uitspraak van het Franse woord 'juste' (wél een uu-klank). --Patrick 10:59, 8 ohustus 2006 (UTC)
En vo mi nen trappist ostemblieft :-) Patrick

Bij 'juste' krijg je het idee alsof je het uitspreekt als 'zjüste' i.p.v. 'zjuuste' - Servien 13:29, 8 ohustus 2006 (UTC)

Hitch

Dit artikel is een beetje erg informeel... een gast zegt dat ie uit Oalbeke komt maar hij komt eigenlijk uit Gent, maar dat zegt ie omdat ie cool wil zijn... ik zie zoiets al in Encarta staan hé! "Prinses Mathilde klapt eihentlijk Hents mo ze doet assof ze Frans ès omda ze cool wilt zin"... juist ja! Servien 13:48, 8 ohustus 2006 (UTC)

Het is nog altijd een artikel van de bende die ook verantwoordelijk was voor vroegere pareltjes zoals Nieks warry nieks, Mwooskers, beire, beirder, beirst, artcore, en vele vele anderen... al denk ik wel dat we ze nu bijna allemaal verwijderd hebben :-) --D-rex 20:01, 8 ohustus 2006 (UTC)

wikipedia.be

Ik heb een nieuwe versie gemaakt van het portaal dat zeer spoedig het huidige zal vervangen als er geen verdere reactie komt. Deze nieuwe versie zal een hok hebben voor "West-Vlams" en een optie om een zoekopdracht naar deze wiki te sturen. Verder overleg op w:nl:Overleg Wikipedia:Welkom Bienvenue Bénvnowe Willkommen. Het portaal-voorstel is te zien op http://www.wikizine.org/man/be-portal/ --Walter 19:34, 26 ohustus 2006 (UTC)

Ziet er zeer goed uit. Een kleine opmerking over de consequentie van de begroeting: welkom! in het West-Vlaams is niet Hoeindah! maar Welhekoomn!... detail, ik weet het. Groeten, Tbc 20:42, 26 ohustus 2006 (UTC)

Hemeente

Zie: Talk:Hemeente. Tbc 09:09, 28 ohustus 2006 (UTC)

Discriminatie Kortriks

Wat is de bedoeling van deze website, het Kortriks belachelijk maken?! Het lijkt wel een complot eum van euns dialeuct een teulke geleuk het zweuds te meuken? Het Kortriks mag ook serieus behandeld worden en niet belachelijk gemaakt met die zweudse letters ! 83.134.150.182 16:27, 2 september 2006 (UTC)

Alliène over West-Vloandern, of wok over de reste van de weireld?

Allo gastn, kvin dattet vlot vorutgaot, ièn ding vraoge'k mie oaf: moet'n we alliène West-Vlamse onderwerp'n behandel'n of moeten we wok peinzen over algemiéne onderwerp'n? user:D-rex

mien gedacht is: we zien me te weinih sjchrievers. Dus, ieder artikel is welhekom'n. Mien voorkeure is: oek artikels die niemendolle mè West-Vloandern te moak'n en. user:Astro
t'biezonderste is datter geskreven wordt : we zien wel watdaterin stoat. user:Foroa 12h41 13 July 2006

"Externe link": oe goame da vertoalen?

Een overzicht van wuk datter nu ol bestoat:

 • Externe droad
 • Link op een ander
 • Koppeliengn na buutn
 • ...

'

Ik peize dak de externe droad ingevoerd heb. Het dé mie peizen op het machtige "den droad" van "In de Gloria". Moar ik twiffel oawe nie beter externen (met n) of eksternen moen gebreuken. Link is (noh) nie echt vlams peisekik. user:Foroa 12h41 13 July 2006
Takkoord mè "link": ni echt Vlams. Moa "droad" is e bètje te verre hezocht, vink ik. Link (in 't Iengels), en Lien (in 't Frâs) dud'n op e verband, verbinding. user:Astro 20h51 13 July 2006
Ik werk'n ol joaren mè kompjoeters, en "link" int sjko vloms es "koppelienge". Zie wuk de International Word List ip de stekke bie Microsoft. 'k Zeggn da mo ter informoasje, he doet er mè wuk da je wilt hè. Patrick 14 July 2006
:: Moa dat is 't juste: sjchô Vlams ku nus nie stief sjchèl'n. Moa toch merci voe joen ulpe! ;-) user:Astro 06h51 15 July 2006
'k moetn ook zehhn, aj nu heweune teehn etwien an 't klappn ziet over computers, hoa je toch heweune zehhn: "klikt ne kjee ip diene link", en toch nie "klikt ne kjee ip diene draod" ? Den anderen zoe nohol oohn hoan trekkn peins ik. We moetn ier toch hin nieuwe woordn hon uutvien lik in die "Rute 98" sketch met Wim Opbrouck... die sketch was voe te lachn. --LimoWreck 22:58, 25 July 2006 (UTC)
K'ben zeker gene purist, moar het stoart me enorm om overal in koeien van letters Link te zien stoan ip al de vlamse bladziden. K'peize da we voldoende kritische massa bereikt ein om zelve een woord te kunnen introduceren omdat er toch geen vlamse variant bestoat. Verbindinge is te Ollands, zodat voar mie skoakel (lik in t'afrikoans) en droad overbleuven. Lienk valt eventueel oak te overwegen.
k'stel voar als de zoekfunctie ier n'bitje beter werkt te zoeken noar draod en link. Google zegt dat droad 24 kier en link 22 kier gebreukt wordt, dus zoa onnatuurlijk is droad oak were niet.--Foroa 06:22, 26 July 2006 (UTC)
Persoonlik vinne kik koppelienge 't skwoonst... Tbc 20:44, 26 July 2006 (UTC)
inderdaod... koppelienge wordt ook hebruukt in de spreektaole. We meuhn hier alleszins hin nieuwe woordn hon uutvien die nooit in de normaole spreektaole hebruukt wordn. Der staot ol henoeg zjeever in de West-Vlamse wikipedia; 't moet hier nog serieus bluuvn, of ze kunn bie Wikimedia dat project were hon ipdoekn. Hin mens hebruukt in de spreektaole "schakel" of "draad" voe ne lienk, dus ku wieder da wok nie doen. "Lienk", "link", "koppelinge",... wordn henoeh hebruukt in de spreektaole alleszies --LimoWreck 21:11, 26 July 2006 (UTC)

Oe deurverwizingen moaken?

As je nen term hernoemd, dan krig je ootomatisch ne deurlink van de ode noame noar de nieuwe noame. Moar wa moe je doen om zelve ne deurlink te moaken noar ne site die al bestoat? Een voorbeeldje, ik zoe van de officiele noame "Deerlijk" nen deurlink will'n moaken noar "Dèrlik", die al bestoat (ik wil da eindelik met alle officiele noamen doen, of de zoek functie zoe nie goe wirken).

Keit zelve gevonden. Ge moet geweun uw pahina maken, vb "Deerlijk" en doar een redirect lijne zetten: vb "#redirect Dèrlik. Pas ip, 'tduurt wel efkens voor da't effect ei. User:D-rex 18 july 2006 11:45
Merci. Ik wisn't oek nieje. Ku noh van passe kom'n. User:Astro 18 july 2006 12:21

Wikipedia:Te verwiddern pahina's

De pahina met te verwiddern pahina's is angemakt. Tbc 18:32, 19 July 2006 (UTC)

Kandidatuur Tbc voor bureaucrat

Omdat ik daarnet vaststelde dat robotgebruikers beginnen actief te worden en omdat een 'native' bureaucrat geen overbodige luxe is lijkt me, zou ik me willen kandidaat stellen als bureaucrat. Dit houdt in dat ik als sysop botbitjes zou kunnen toekennen en andere gebruikers sysop kan maken. Meer info op nl. De enige bureaucraat hier op dit moment is Steinbach. Tbc 11:40, 10 september 2006 (UTC)

Voor

 1. ei, ge vergeet mie, ik ben ôok bureaucrat. Moa geit gelik, nen nieuwen bureaucrat mag wel, en geit min volledige steune --D-rex 12:36, 10 september 2006 (UTC)
  • 't Es juuste, 'k was an 't kiek'n ip de liste van sysops wo daj gie nie tussnstond. M'n iprechte excuses... Tbc 12:45, 10 september 2006 (UTC)
 2. Patrick 12:49, 10 september 2006 (UTC) teurlik
 3. Vaneigens --Foroa 13:03, 10 september 2006 (UTC)
 4. MADe 07:12, 16 september 2006 (UTC) miskien zou nen ekstra mod wok wel handig zin (moej ier trouwens wok 100 dingn veranderd ein?)
 5. --Astro 09:25, 23 september 2006 (UTC) Gèf mo slunse!

Tegen

 • ...

Neutraal

 • ...

Noa deze overweldigende mjeerderheid eike User:Tbc burocrat gemakt. Proficiat en dubbel en dik verdiend. --D-rex 08:57, 30 september 2006 (UTC)

Vandalisme

Betreffende die pubers die niet veel beters te doen hebben dan onze Wiki te bevuilen met hun onzin, kunnen we aan de hand van hun IP-adressen niet verhinderen dat ze nieuwe pagina's creëren of bestaande aanpassen? Blijkbaar zijn die gastjes toch niet in staat iets zinvols te vertellen --Patrick 10:14, 18 september 2006 (UTC)

Het is mogelijk om gebruikers te blokkeren, echter enkel door moderatoren. Ik weet niet of er hier een verzoekpagina is om mensen te blokkeren. Zo niet, dan zou ik zonodig een verzoek plaatsen op de overlegpagina's van de moderatoren hier. --Erwin85 10:22, 20 september 2006 (UTC)

Erwin85Bot

Ik wil graag botstatus aanvragen voor User:Erwin85Bot. Ik wil voornamelijk vanaf de nds-nl: wiki werken. Groeten, Erwin85 18:49, 19 september 2006 (UTC)

Het gaat dus om een interwikibot. --Erwin85 18:54, 19 september 2006 (UTC)
Komt voor mekaar. Steinbach 10:37, 20 september 2006 (UTC)
Dankjewel. --Erwin85 10:38, 20 september 2006 (UTC)
Gebeurd. Steinbach 10:38, 20 september 2006 (UTC)

Titels corrigeern

Wie wilt/kant er ekè werk moaken van de navigoasje-elementen en titels woa dan der groète foutn in stoan (lik "navigaosje" linksboven, woa dat eigentlik "navigoasje" zou moetn zin. --Astro 09:22, 23 september 2006 (UTC)

Joat, der es veel werk, ôok in de categorieën bievôorbeeld. Moa 'k stelle vôorn voo da geleidelik an te doen. Oje ne kjee wil biedroagn an de vls, moa ge neit nie veel inspiroatie bievôorbeeld. Ozôo goa 'k ik et toch doen --D-rex 09:34, 23 september 2006 (UTC)

Dialectgroepen - tekst op huisvanalijn.be

Bron: http://www.huisvanalijn.be/taalkamer/pdf/infodialectgroepen.pdf

Het West-Vlaams

Het West-Vlaamse dialect is het meest zuidwestelijke van de Nederlandse dialecten en vormt samen met het Zeeuws één groep met veel gemeenschappelijke kenmerken. “Letter scheelde het…” of heel Vlaanderen sprak en schreef nu West-Vlaams, tenminste als Guido Gezelle en met hem een aantal West-Vlaamse particularisten in de 19de eeuw hun zin hadden gekregen. Ongeveer 80% van het Middelnederlands uit de 13de eeuw is uit West-Vlaanderen afkomstig. Een niet onaanzienlijk deel daarvan behoort tot het werk van Jacob Van Maerlant, geboren en gevormd in de streek van Brugge, maar lange tijd in dienst van de graven van Holland-Zeeland.Vandaar de oude adelbrieven van het West-Vlaams en de populaire mening dat men in West-Vlaanderen nog spreekt als in de Middeleeuwen.

DE EIGENAARDIGHEDEN VAN HET WEST-VLAAMS

Het West-Vlaams heeft inderdaad een deel van het Middelnederlandse klinkersysteem bewaard. Het meest kenmerkend is de uitspraak ie en uu in plaats van ei en ui in woorden als kijken en huis.Toch staat het West-Vlaams daarmee niet alleen. In het westen van het Nederlandse taalgebied hoort men die uitspraak eveneens in het Zeeuws en het Fries en in het oosten in het Gronings, Drents,Twents en Achterhoeks en in grote delen van het Limburgs.

Anderzijds worden de korte e, i en u (als in Ndl. bed, bidden, schudden) in het West-Vlaams veel opener uitgesproken (ongeveer badde, bedden, sjchudden) dan in het Nederlands en zeker dan in de Brabantse dialecten, die daarvan wel de oudste uitspraak hebben bewaard (bidde, biede, schuude). Een Brabantse pater kwam in West-Vlaanderen eens preken over de hemel en zei in zijn tongval:“De ingelen vervuulen den eemel met huun schieter”. Zijn gehoor begon te lachen. Hij besefte niet dat zij begrepen hadden:“De engelen vervuilen de hemel met hun schijter” in plaats van “De engelen vervullen de hemel met hun schitter”!

Twee andere typisch West-Vlaamse uitspraakeigenaardigheden zijn ontleend aan het naburige Frans.Ten eerste de overgang van ou naar oe voor t,d en s:“’t Is koet in men oede koesen” (= ’t Is koud in mijn oude kousen); ten tweede de opening van uu naar eu voor een r, b.v. meur, zeur, deuren voor resp. muur, zuur, duren.

Het West-Vlaams kent een typische klinkerverkorting en verkleuring van lange klinkers voor bepaalde medeklinkercombinaties, b.v. in de vervoeging van werkwoorden, bij samenstellingen en afleidingen en ook bij eenlettergrepige woorden. Hoe meer men naar het westen gaat, hoe frequenter die klinkerverkorting te horen is: b.v. kopen – hij kopt; dopen – dopkleed, brood – brommes, breed – bridder, (h)ooge – (h)ochte, meur – murtje. Die twee genoemde kenmerken samen liggen aan de basis van de zgn. sjibbolethzin:“’t Is e ruut’ uut t’ uus, o ’t rint, ’t rint trin” (’t Is ( = er is) een ruit(e) uit het huis, als het regent regent het erin).

De West-Vlamingen spreken de h niet uit evenmin als de meeste Vlamingen, maar het meest opvallende is dat zij de g als een h uitspreken en als ze proberen een h uit te spreken een heel vreemde keelklank produceren die op een ch of g lijkt. Maar dank zij de geilige heest kunnen zij altijd rekenen op de gulp van hod. Ook dat kenmerk beperkt zich weer niet tot het West-Vlaams; het is ook westelijk Oost-Vlaams en Zeeuws.

De West-Vlaming is ook vaak te herkennen aan de overgang van o naar u en van oo naar eu (de zgn. spontane palatalisatie) in een aantal woorden: op > up (soms ook ip), ochtend > nuchtend, boter > beuter, wonen > weunen. Deze ontwikkeling komt ook (maar in mindere mate) in de Zeeuwse en Hollandse dialecten voor. Ze ontbreekt vaak in het het westen van Frans-Vlaanderen. In een aantal woorden is er ten slotte ook een overgang geweest (de zgn. ontronding, met of zonder umlautsfactor) van korte u naar korte i (rug > rik) en van eu naar ee (beugel > begel, heupe > heepe). Dat verschijnsel komt vooral voor in het westen en langs de kust.

Het West-Vlaams mag voor een buitenstaander als een vrij homogeen dialect klinken, toch heeft dialectologisch onderzoek aangetoond dat we in de West-Vlaamse dialecten een fundamentele tweedeling kunnen onderkennen, nl. een noordwestelijke groep tegenover een zuidoostelijke. Er loopt een zeer belangrijke grenzenbundel van klank- en vooral vormverschijnselen van zuidwest naar noordoost dwars door West-Vlaanderen. In het zuiden ligt het vertrekpunt ten oosten van Ieper in de buurt van Wervik en Zandvoorde. De meest noordwestelijke lijn van die bundel loopt over Handzame, buigt af naar Loppem, blijft ten zuiden van Brugge en Damme en loopt tot Lapscheure. De meest zuidoostelijke lijn van die grenzenbundel vertrekt eveneens vanuit Wervik, gaat noordoostwaarts over Roeselare naar Sint-Joris-ten-Distel en loopt in Oost-Vlaanderen door tot de omgeving van Eeklo. Deze grenzenbundel bepaalt dat het zuidoostelijke West-Vlaams in zeer veel opzichten van het meer conservatieve West-Vlaams van het westen en de kuststreek verschilt en eigenlijk al dichter bij de centrale dialecten van Oost-Vlaanderen en Brabant aansluit. Dat houdt b.v. in dat dialectsprekers van het Ieperse meer verwantschap ervaren met het dialect van Brugge en omgeving dan met dat van Tielt of Kortrijk.

De belangrijkste verschijnselen die zich daarbij aftekenen zijn:

 • de uitgang -en bij de vervoeging van de werkwoorden in de eerste persoon

in het noordwesten: ik bakken, ik zijn tegenover ik bakke, ik benne;

 • de verkleinwoorduitgang –tje, -etje en –ige in het westen tegenover –ke en –eke

in het zuidoosten: dochtertje, mannetje / mannige tegenover dochterke, manneke;

 • de uitspraak van het persoonlijk en bezittelijk voornaamwoord ons: oes

in het zuidoosten tegenover uus in het centrum en nuus in het westen; Een aantal andere klank- en woordgrenzen lopen met de boven vermelde grenzenbundel nagenoeg parallel, b.v. de klankscheiding tussen ga(r)s en ge(r)s, de uitspraak boom/ booëm in “boom” de woordscheiding tussen kachtel en veulen en nog een aantal andere meer, die men kan nagaan op de vele woordkaarten in het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten. Het noordwestelijke West-Vlaams vertoont daarmee een aantal kenmerken dat het gemeen heeft met andere Nederlandse kustdialecten als het Zeeuws en het Hollands en ook het Fries, en waarmee het ook dikwijls aan het Engels doet denken.

GRENZEN VAN HET WEST-VLAAMS

Het West-Vlaams wordt in het zuiden en westen begrensd door de Romaans-Germaanse taalgrens. In het westen omsluit die Frans-Vlaanderen; in het zuiden valt ze nu samen met de zuidgrens van de provincie. In het noorden wordt het West-Vlaams begrensd door de Noordzee. In het oosten is de provinciegrens slechts ten dele ook de afbakening van het West-Vlaams tegenover het Oost-Vlaams. Eigenlijk is er slechts op een korte afstand tussen Sint-Joris-ten-Distel en Knesselare een smalle zone waar provinciegrens en dialectgrens nagenoeg samenvallen.Ten noorden en ten zuiden daarvan hebben we twee overgangszones. In het noorden doet de Oost-Vlaamse gemeente Maldegem in veel opzichten nog mee met het West-Vlaams. In het zuiden is er een brede overgangszone tussen Kortrijk (ten zuiden van de Leie) en Oudenaarde, die naar boven toe gaande – in de buurt van Waregem,Aarsele en Ruiselede vrij smal wordt. De taal van die laatstgenoemde West-Vlaamse gemeenten is echter meer Oost- dan West-Vlaams.

DR. HUGO RYCKEBOER

Freaq - gazette - vergoaderienge ???

Iet da doa mee gelinkt es, kei een vroage gekreeg'n van Freaq om in zin gazette te stoan omtrent onz'n wikipedia, en da likt mie een goe geleeg'nheid om ne kjee tôope te koom'n met de veelskrivers, vôorbeeld in Roeseloare, en als groep noa butten te koom'n. Zie je gudder da zitt'n? --D-rex 17:55, 22 september 2006 (UTC)
E kè topekomm'n? Woarom ni. In de gazette stoan va die Freaq? 'k Zin nie overtuugd. Want wuk schriefn over nuus? "Deze blog staat op Wikipedia! Toegegeven, het is 'maar' op een West-Vlaamse variant van één of andere plezanterik met te veel vrije tijd, maar (...)" De teneur va zen artikeltje is ol gezet, ajt mie vroagt :-/ --Astro 23:04, 22 september 2006 (UTC)
Der stoat ôok: Uwiril van de Dag: Wikipedia West-Vlaanderen! Zelfs al had ik mezelf er niet op teruggevonden, zou ik dit een knap initiatief gevonden hebben. Checken!
Kei doar verder nog 4 ipmerking'n bie:
 • Tes gezond om de vls me een zekere ironie te behandeln. Hjeel lang geleed'n eik ol ne kjee min attitude doaromtrent neregeschreev'n: de West-Vlamse wikipedia es 1 grôote grap, moa wel jeen die we serieus pakk'n :-) In die zin moeje ôok zin geschrifsel interpreteer'n peize kik.
 • De vls es oltid gegroeid achter da we publiciteit gekreeg'n ein. Kik noa minzelven, ik ben begonn'n me vls'en achter da we in de Standaard stond'n. Tes dringend tid om wa nieuw volk an te trekk'n (ikzelve ben inhodelik redelik utgeschreev'n bievôorbeeld), dus een nieuw 'persoffensief' es wel welkom.
 • Deur da ze oens interviewen keun we eindelik ne kjee de bedoelinge van vls utlegg'n en voor jeens en voor oltid antôon'n dat er toalgebied'n zin me veel minder sprekers die ôok een wikipedia ein, en da de vls dus zeker zin plekke verdient.
 • En een pinte ip kost'n van een ander'n sloa kik nôoit of :-)
--D-rex 07:10, 23 september 2006 (UTC)
Ne west-Vloaming doet dikwils an zelf-onderschattienge (underdog), Freaq ôok.
Freaq ip Dominiek's blog reacties: freaq sprak: "Man, dat is verschietachtig om daar mijn eigen tussen te zien staan! Maar wél een heel cool project, eigenlijk, verdient navolging en uitbreiding. Wie is diene mens die dat allemaal op poten heeft gezet? "
Wie wetter n'antwoord op die vrage ?
Veel bloggers gebreuken ôok dikwils dialect woorden en zeun dus medestanders. Freaq gebreukt veel dialect.
Oak nen wiki over bloggers met Freaq en Dominiek begunnen ei was da omda'k blog en belangrik fenomeen vinde (logboeken die wegrollen over tid) moa oak complementair me wikipedia die mjeer en overzicht en de stand van zoaken biehoudt. Derbie, bloggers zeun a meugelijks promotiekanoal en gebreuken dikwils dialect.
Dus gjeen probleem vôor en vergoaderienge met Freaq, k'wille wel anoniem bleuven t.o.v. de beutenwèreld.
K'ei niet t'minste probleem vôor inspiratie vôor wiki's, aljeene moa gebrek an tid.
Vôor dawwe min of mjeer officieel noa beuten komen zoen we moen akkoard gôan over bedoelienge van oezen wikipedia. K'goa binnen an kljeene weke doaromtrent een vôorstel van formulerienge lanceren als sneuveltekst. Oat er al iemand en hjeel specifieke visie of eisen eit, smeet et moar ip min talk blad. K'ei in t'verleden doarover al stikskes geschreven zonder reacties. Oat er iemand doarvan stikken goe of slicht vind: welkom. (Sorry, moa ke nei gjeenen tid om ze tôope te roapen). --Foroa 16:41, 23 september 2006 (UTC)
D-rex heeft een punt wanneer hij schrijft dan meer publiciteit een efficiënte manier is om nieuwe bezoekers te lokken. Ik geniet ervan om op de West-Vlaamse Wiki een bijdrage te leveren maar voel me niet meteen geroepen om geïnterviewd te worden. Voor mij is het doel dat telt en dat is (meewerken aan) de uitbouw van de West-Vlaamse Wiki. Ik wou dat ik meer tijd had om artikelen te schrijven want ik heb behoorlijk wat hobby's waar ik een en ander van af weet zoals ruimtevaart en astronomie, kunst, geschiedenis, literatuur en informatica maar ik werk (meer dan) voltijds en woon in een huis met tuin, dan verkies ik m'n beperkte vrije tijd in één onderwerp te stoppen en het proberen goed te doen dan tien dingen te starten en ze maar half af te werken. Maar als jullie overeenkomen om es samen te komen, zal ik ook wel afkomen, de eerste pint wil ik dan gerust voor mijn rekening nemen ;-)
Foroa had het over de bedoeling van onze Wikipedia. En dat is een zeer pertinente vraag. Als ik zie wet er allemaal in de nl-wiki staat, jongens dat is niet meer normaal, daar kunnen wij niet aan tippen. Ik denk eerder aan specialisatie in lokale thema's rond taal, cultuur, geschiedenis e.d. maar zie uit naar Foroa's zijn voorstel, wil graag zijn mening vernemen. --Patrick 11:45, 24 september 2006 (UTC)
Hier is mijn voorstel: laten we elkaar ontmoeten voordat we met freaq babbelen, zodat we dit alles kunnen doordiscussiëren. Wat past het best: een weekdag of een zaterdagavond? --D-rex 20:16, 29 september 2006 (UTC)
Goed gedacht. Bovendien heb ik de indruk dat er meer geïnteresseerd zijn in het eerste deel dan het tweede (met Freaq). Ik had de laatste week noch de tijd, noch de forme, zodat ik niet opgeschoten ben met mijn huiswerk dat ik (weer eens) onderschat heb. D:Rex, misschien plaats en drie of vier data voorstellen en iedereen kan aankruisen wat kan en niet kan (+ kotteke voor eventuele andere datum). Zo gaat het snelst. Heb je toevallig geen rendez vous templeiteke ?--Foroa 22:07, 29 september 2006 (UTC)

Kandidatuur D-rex voor sysop

Omdat er in de toekomst veel veranderingn voo het Standoardvlams ip til stoan die het nôodzoakelik moak'n dat er veel pagina's verwidderd weirden, eime in min ôogn nog nen actieven sysop nôodig. Ik stelle mie doa geirne kandidoat vôorn. De mjeeste weet'n ol dak ginnen moeiliken benne, en dak iederjeen zin mjeeninge loate.

De stemming heeft nu een week geduurd. Met de vandalistische edits van de voorbije dagen in gedachten, heb ik net D-Rex sysop gemaakt. Tbc 10:12, 7 oktober 2006 (UTC)
Bedankt, ik zal er geen misbruik van maken --D-rex 10:30, 7 oktober 2006 (UTC)

vôorn

 1. --Foroa 08:01, 30 september 2006 (UTC) Vaneigens. Ei ol ne kjee geprobeerd wa da je keunt als burocrat (systeem teksten verandren en zô)?
dad est juste, als burocrat keun 'd je nie zovele --D-rex 08:54, 30 september 2006 (UTC)
 1. Tbc 08:50, 30 september 2006 (UTC) Voor.
 2. --Astro 08:53, 30 september 2006 (UTC)Olle vertrouwn.
 3. --Patrick 19:59, 30 september 2006 (UTC) Bajoah

teegn

 • ...

neutroal

 • ...

De jeeste VLS gebruukers meeting

We plann'n een gebruukersmeeting rond de West-Vlamse wikipedia, en doarom een poar ofsproak'n.

 • De meeting goat deure in Roeseloare, centroal in de provincie.
 • T'zoe gjeestig zin om elkoar ne kjee te ontmoet'n in levende livve
 • De bedoelinge es om ne kjee of te spreek'n woa da me noo toe will'n me vls.
 • der es ôok een vroage voo een kljeen interview me de Krant van West-Vlaanderen (Freaq), o je wil keun je doa bie zin
 • vôorlopig programma: 20-21 uur besprekinge, 21-21h30 interview, 21h30-? noabesprekinge. (Interview moe nog ofgesprook'n weird'n me Freaq)

Ik stelle een aantal doatums vôorn, vul u zelven an oo je geïnteresseerd zit, en we goan wel een tidstip utzoekn da voo iederjeen goe utkomt

Ik zie da 20 oktober goed utkomt voo de mjeeste. Kgoa 't voorstel deuregeevn an Freaq. Kgoa wok nog een poar pogingn doen om Astro en LimoWreck te overtuggen om mee te doen, want zein toch een hjeel belangrike rolle gespeeld in dezen wikipedia. --D-rex 10:22, 7 oktober 2006 (UTC)
meeting update: freaq kan nie koomn noa de meetinge vridagoavond, moar der zal wel nen fotogroaf anwezig zin. Freaq zal jeen van oens contacteern achternoa, omdat ie toch liever me jeene eprsôon klapt (om kakafonie te vermidden). Goe voo gudder? Wie kent er een goe cafe in Roeseloare? --D-rex 18:45, 12 oktober 2006 (UTC)
Zeg gasten, goat da nu deure of niet? Wie doet er mee? Keun d'je rap een antwoord geevn? --D-rex 16:49, 16 oktober 2006 (UTC)
20 en 24 October zin nog altijd OK voor mij. Ik ken geen café bij naam in Roeselare, daarom heb ik niet geantwoord. 'k ben overbelast, moar 'k zal toch proberen om een (mini)tekstje te produceren tegen vrijdag.--Foroa 17:24, 16 oktober 2006 (UTC)
Misschien Café Cirque aan het Polenplein? Dit is vlak in het centrum naast het stadhuis en er is voldoende parkeergelegenheid (zie web site voor ligging met plan). Om welk uur spreken we af? En wie trakteert er? ;-) --Patrick 19:01, 16 oktober 2006 (UTC)
'k Stelle 8u30 vôorn, wa goame droagn, nen wikipedia t-shirt? :-; Allee tbc, wa zeg d'je gie? --D-rex 19:38, 16 oktober 2006 (UTC)
'k Zal proberen daar om 20u30 te zijn (ik moet van Gent komen die avond) en zal een rode roos dragen... nee serieus, 'k zie er zo uit, er zal mij daar wel iemand herkennen zeker. Tot vrijdag, Tbc 10:20, 17 oktober 2006 (UTC)
ZO stelde ik mij dus jezeke voor toen ik 5 was :) --Astro 12:55, 17 oktober 2006 (UTC)
Vriendelijk blijven hé Astro :-) Zoek naar "Dominique Vlieghe" op google|afbeeldingen, en ge kunt mij ook 'bewonderen' --D-rex 18:33, 17 oktober 2006 (UTC)
't was een compliment. Jezeke roelt! :-D--Astro 18:39, 17 oktober 2006 (UTC)
Me zin were goe bezig zeg =:-D --Patrick 23:17, 17 oktober 2006 (UTC)
User Geïnteresseerd in meeting Geïnteresseerd in interview di 17 okt 2006 vr 20 okt 2006 di 24 okt 2006
Astro x*
Foroa x x ? x x
LimoWreck
Patrick X X X X ---
Servien
Tbc x x --- x ?
D-rex X X X X X
(vul moar an)
(vul moar an)
(vul moar an)
 • interesse genoeg, maar praktisch niet haalbaar.Astro
  • Jammer --Foroa 07:30, 19 oktober 2006 (UTC)


O je de details wilt weet'n van de biejeenkomste, moeje ier ne kjee kikken: Jeeste Gebrukersbiejeenkomste

West-Vlaoms / West-Vlams

Overal wordt West-Vlams gebruikt, maar als interwiki wordt "West-Vlaoms" gebruikt, moet dat niet veranderd worden? User:Servien 19:59, 1 oktober 2006 (UTC)

Het Standaardvlaams (SV) dat wij trachten te volgen vermeldt inderdaad Vlams maar aangezien wij (nog) geen woordenlijst met 'standaard' West-Vlaamse termen hebben, hangt het af van de uitspraak van de auteur in kwestie. Zo krijg je de ene keer Vlams, de andere keer Vloms of Vloams... Momenteel zie ik hier niet echt een probleem in te meer omdat ik denk dat meestal wel degelijk Vlams wordt gebruikt. --Patrick 20:43, 1 oktober 2006 (UTC)
Goed opgemerkt Servien. Als je kijkt naar kategorieen (toale) en zo, blijken vooral West-Vlams en West-Vloams de bovenhand te krijgen met West-Vlams lichtjes in de meerderheid en in SV 1.1. Ik stel dus ook voor de Inter-wiki in plaats van West-Vlaoms (dat niet echt gebruikt wordt), West-Vlams te gebruiken omdat dit voor iedereen accepteerbaar is en ook de oa/ao discussie uit de weg gaat.--Foroa 07:08, 2 oktober 2006 (UTC)

probleem

Ik vind nergens de link om een nieuwe pagina aan te maken. Vandanaal 22:50, 5 oktober 2006 (UTC)

Alloo Vandanaal, kikt e kjè ip de pahina Help:Wikipedia. Tot in den draai, Tbc 22:26, 5 oktober 2006 (UTC)

Oogieslands

Ik heb een artikel geschreven over het Hoogijslands (Oogieslands) en dat wordt blijkbaar constant verwijderd. Waarom eigenlijk? Als er iets aan het artikel schortmoet het verbeterd worden ofwel dient de verwijderprocedure gevolgd worden. Anders is het vandalisme. Vandanaal 18:53, 6 oktober 2006 (UTC)

Van demotiverend gesproken!

Ik maak een gebruikerspagina aan, schrijf een eerste artikel en krijg onmiddellijk dingen naar m'n kop gesmeten. Ik ben erg geïntereseerd in het bestuderen van streektalen en linguistiek in het algemeen en dacht op deze wikipedia iets te kunnen bijdragen. Maar neen! Is dat jullie manier om een nieuweling welkom te heten? Welk sjabloon heb ik weggehaald? Vandanaal 19:15, 6 oktober 2006 (UTC)

Ik weet niks van sjablonen af. Maar ik heb geantwoord op je vraag op de Talk:Oogieslands‎ pagina ;-) En laat niet zo snel op je kop zitten! Herpak je, schrijf een mooi volledig artikel, en voilà! --Astro 18:25, 6 oktober 2006 (UTC)

Dialectgenootschap Bacht'n de Kuupe

Heb onlangs via een collega - degene die de West-Vlaamse tabel met het Veurns heeft aangevuld - vernomen dat er in de Westhoek het Dialectgenootschap Bacht'n de Kuupe actief is. Hun betrachting is het noteren en archiveren van het dialect uit de Westhoek, maar ook om een vriendenkring van dialectminnaars uit te bouwen.

Als rechtgeaarde West-Vlaamse Wiki-evangelist zie ik meteen onmiskenbare overeenkomsten en gemeenschappelijke belangen. Zij hebben ongetwijfeld al materiaal verzameld dat wellicht een prima plaats bij ons zou kunnen krijgen. Omgekeerd kunnen zij wellicht een en ander opsteken over onze aanpak en (taal)afspraken die hier met vallen en opstaan tot stand zijn gekomen.

Ik wil gerust es contact opnemen met die gasten, maar als iemand van jullie zich geroepen voelt, ik denk nu concreet aan ons stichtend lid Foroa, voor mij niet gelaten, graag zelfs. Wat denken jullie? (En nee dit heeft niets met het Hoogijslands te maken :D) --Patrick 20:21, 16 oktober 2006 (UTC)

Es 't er da nog 'n twuk mee gebeurd of ligt dat e bitje stille? Tbc 16:49, 20 november 2006 (UTC)