Wikipedia:Café/Archief 2006
Aanstelling sysop/bureaucrat
[brontekst bewerken]- Ik ben inmiddels aangesteld als bureaucraat Steinbach 09
- 03, 28 April 2006 (UTC)
Ik ben, samen met Servien, hier voor een tijdje aangesteld als sysop. Natuurlijk moeten we hier zo gauw mogelijk permanente gebruikers met meer rechten hebben; die vandalen zitten niet stil natuurlijk... Ik stel hierbij mijzelf kandidaat voor het bureaucratschap en ik nodig jullie uit voor of tegen mij te stemmen. Ook wil ik andere gebruikers uitnodigen zich alvast kandidaat te stellen voor het sysopisme. Een eigen stempagina komt later wel.
Wat mij betreft wachten we niet, zoals op de Nederlandse Wikipedia, twee weken tot we iemand laten aanstellen: we hebben een kleine gemeenschap en binnen enkele dagen moet iedereen de gelegenheid hebben gehad te stemmen.
Hoe dan ook, uw input is welkom. En ik zal West-Vlaams leren, dat beloof ik bij dezen! Steinbach 10:41, 12 April 2006 (UTC)
Kandidatuur Steinbach
[brontekst bewerken]- Voor Steinbach als bureaucrat
- LimoWreck 12:21, 12 April 2006 (UTC)
- Servien 14:00, 12 April 2006 (UTC) - ja tegen natuurlijk haha.
- Lord P 00:26, 13 April 2006 (UTC) Allez veruit; 'k vertrowe jun.
- Lycaon 23:04, 16 April 2006 (UTC) Doe moa
- --Proofreader 19:06, 18 April 2006 (UTC) Pro
- Tbc 22:43, 27 April 2006 (UTC) Aj hie doavoorn nen effort goat doene, hoat da d'iere wè affeseren: allez merci
MADe 07:55, 3 July 2006 (UTC)te loate kuwe dadde gin schjwondere noame geven? Adming of ozwo entwadde?
- Tegen Steinbach als bureaucrat
- ...
- Neutraal
- Horned God 15:29, 26 June 2006 (UTC) Ik en weetn 't lik nie wi. En zeh dan 't em wel wil ljirn, mo ik en peizen nie, o'j der nie mee ipehroei zit, da'j da noh keun ljirn... Ik en ei nie teehne estem, omdak em e kanse wil heevn, mo ik ein der min twiffels oovr...
- Nou Horned God, als je Frans en Russisch kunt leren, waarom dan geen West-Vlaams? Ik heb ook ooit eens vloeiend Limburgs leren spreken met een minimum aan bronnen, en dat is nog heel wat moeilijker met die sleep- en stoottonen. Steinbach 14:10, 3 July 2006 (UTC)
- Ik vrees dat je West-Vlaams een beetje onderschat Steinbach. Het ziet eruit als een verschil in klanken, maar eigenlijk is het een heel andere grammatica en woordenschat. Om een voorbeeld te nemen: "Ja" en "nee" worden vervoegd: Jaak, joag/joaj, joas/joan/joat, jaaw, joj, joas. Zelfs mensen die hier al jaar en dag wonen worstelen dààr zelfs nog mee.
- En dan komt het gebruik van de Gottisslag. Vaak worden hele zinnen als een resem van klinkers en klanken aan elkaar geregen. In het West-Vlaams zijn het immers de harde medeklinkers die eerst wegvallen, in plaats van de zachte, maar in bepaalde gevallen dan weer niet. Eén verkeerde uitspraak en je valt "goe geprobeerd" uit de mand.
- Het is vree sympatiek dat je het probeert, maar maak je je vooral geen illusies. ;) Aergn 08:33, 19 July 2006 (UTC)
- User:Astro 18:22, 22 juli 2006: chapeau voe joen enthousiasme. en je wèt er mjèr va da wieder oltehoare, moa 'k en d'r oek hèn goe ohe op: oe hoejehie West-Vlams ljèrn?
- t'es wel een voardiel datter ne moderator es die nie van ne specifieke kant komt om streekonafhankelik te zin en te zien ofter nie overdreven wordt met dialect.--Foroa 19:28, 22 July 2006 (UTC)
- "Streekonafankelik"... dadis inderdoad e punt dat in 't voërdijel sprèkt van Steinbach. Daarom oek zienkik neutroal, en ni negatief. User:Astro 21:30, 22 juli 2006
- Beste bureaucrat, kan je me zeggen waarom op de Special:Statistics pagina, de view counters niet werken. Zijn er meer volledige statistieken beschikbaar betreffende het raadplegen van onze wiki en zijn paginas zoals op de Nederlandse Wiki ?--Foroa 15:13, 23 July 2006 (UTC)
Categorieën
[brontekst bewerken](voor gemak overleg ik in NL, is beter te volgen voor iedereen)
Voortgaand op de opmerking van Steinbach op de User talk:Erasmus... De categorieën moeten inderdaad in het West-Vlaams, niet in het NL...
Dit betekent:
- category:Eten en drinken -> category:Eten en drienkn (of iets dergelijks)
- category:Alles -> category:Olles
- category:Zoekmachien -> category:Zoekmachine (zoekmachien lijkt wel Antwaarps, een goeie zware doffe e op het eind, dat is west-vlaams)
voor landen twijfel kan men eventueel een NL naam houden (hoewel?), anders dus ook: category:Nederland -> category:Olland
eventueel kan men ipv "Eten" in cat:eten en drinken en cat:eten kiezen de spelling "Eetn" (eigenlijk zou dat beter zijn nu ik erover denk) --LimoWreck 23:03, 12 April 2006 (UTC)
- En "Nederland" zou ik "Nederland" houden. Een encyclopedie moet feitelijke informatie geven en daarbij waar nodig van het algemene spraakgebruik afwijken. Je komt anders binnen de kortste keren in de knoop met het eigenlijke Noord- en Zuid-Holland. Steinbach 11:07, 17 April 2006 (UTC)
- goh, daar bestaand dp's en zo voor zeker ;-) Het woord "Nederland" wordt nu eenmaal nooit of te nimmer gebruikt in het west-vlaams ;-) Zie het een beetje als de Poolse, Turkse, Deense, Griekse, en nog een hele resem naam voor Nederland (men zou eens de interwiki's moeten checken van nl:Nederland --LimoWreck 22:34, 20 April 2006 (UTC)
- Jaja, dat probleem ken ik wel... Zeker ook omdat we het bij de Limburgse Wikipedia ook hadden. Maar het aanhouden van die namen levert ook onoverkomelijke problemen op. Hoe noemen we de Nederlandse taal? "Nederlands" kan dan blijkbaar ook niet. "Hollands"? Dat wordt ook weinig gebruikt voor het AN in België, dat is de taal van de noorderburen. "Vlams"? Dat kan ook het West-Vlaams zijn. "(H/)Goe(ë)d Vlams"? Dat druist in tegen de zienswijze dat het West-Vlaams een aparte taal is in plaats van een gewoonte die men moet afleren. Steinbach 08:31, 22 April 2006 (UTC) (btw ik heb nu een boekje over het West-Vlaasm gekocht en ik hoop u binnenkort in het Brugs te woord te kunnen staan!)
- De nederlandse taal... hmm, je stelt interessant vragen :-) Even wat situaties proberen voor de geest halen om te proberen antwoorden :-) "Ollans" = alleszins Nederlands met een accent van Nederlanders, "Vlams" = Vlaams. We zeggen eigenlijk gewoon "Nederlans" dan (bv. als je in het buitenlands infofolders in meerdere talen ziet liggen: "ah, ier intje in 't Nederlans" :-) . "AN klapp'n" of "schjone klapp'n" is hier de standaardtaal spreken in tegenstelling tot "dialect klapp'n" :-) --LimoWreck 21:31, 23 April 2006 (UTC)
Zeeuws toelaten?
[brontekst bewerken]Ik heb mij intussen een "boeksje" gekocht over het West-Vlaams en ik zou het kunnen leren, maar ik wil wel even een balletje opgooien over het eventuele verbreden van de hier te gebruiken dialecten richting het noorden, m.a.w. of we hier ook het Zeeuws moeten toelaten.
Het Zeeuws verhoudt zich ongeveer tot het West-Vlaams als het Brabants tot het Hollands: anders maar diep van binnen sterk met elkaar verwant. Ik zal even de voor- en nadelen opsommen:
- voordelen
zijn dat de Zeeuwen geen verdere request-procedure meer hoeven doorlopen en meteen kunnen schrijven. De krachten worden gebundeld zodat deze ene Wikipedia sneller groeit. De beschreven zaken worden vanuit Nederlands, Belgisch en mogelijk Frans perspectief bekeken, zodat ze niet door een al te smal POV wordt gekleurd. We kunnen ons in principe beter verweren tegen het verwijt dat Wikipedia in Nederland en Vlaanderen "gebalkaniseerd" raakt.
- nadelen
zijn vooral dat het Zeeuws in oppervlakkige zin behoorlijk van het West-Vlaams afwijkt. De onderlinge verschillen in het West-Vlaams zijn te overzien, binnen het Zeeuws ook, maar binnen het gezamenlijk Zuidwestnederlands wordt het een stuk lastiger met die verschillen om te gaan. Er zouden dan sjablonen moeten komen om aan te geven in welk dialect een (deel van een) artikel staat (dat mag nu trouwens ook al wel). Bovendien hebben het West-Vlaams en het Zeeuws aparte ISO 639-3-codes (vls resp. zea), wat ook eerder twee wiki's rechtvaardigt.
Indien we besluiten dit toelaten kan ik zo een aantal Zeeuwse artikelen hierheen verplaatsen. Deze heb ik hier aangemaakt; kijk daar rustig eens hoe dat Zeeuws klinkt. Op nl:Zeeuws kun je bovendien in detail over deze taal lezen. Steinbach 17:00, 20 April 2006 (UTC)
- Ik vrees inderdaad dat de verschillen te groot gaan zijn; zeker als ik nog eens je voorbeelden lees ;-) Ik merk al verschillen hier tussen zuid west-vlaams getinte tekstjes en noord en centraal west-vlaamse tekstjes... Een inmenging van een te afwijkend dialect zal voor teveel problemen zorgen, zeker bij artikelen waar mensen van beide taalgroepen aan willen werken ;-) --LimoWreck 22:32, 20 April 2006 (UTC)
- Ik em ne tiedje gele'en me nen Zeeuw proberen (en kzehhen proberen) te klappen, mo slo me doat, ik verston doar dus gèn klop van hé. Da's dus totaal etwa anders. Ne goei effort, moa je goat op ne Spoanse wiki ook gèn Italioans' artiekels zetn hé.
- Ik heb een tijdje geleden met een Zeeuw proberen (en ik zeg wel: proberen) te praten, maar geloof me, ik verstond daar dus niets van hé. Dat is dus totaal iets anders. Een goede poging, maar op een Spaanse wiki horen ook geen Italiaanse artikels thuis. Aergn 15:32, 4 July 2006 (UTC)
Wikimedia Conferentie Nederland
[brontekst bewerken]Deze boodschap is in het Nederlands geschreven omdat deze gebruiker deze taal niet spreekt. Het zou zeer op prijs gesteld worden wanneer deze oproep zou worden vertaald :)
Hallo allemaal,
Vereniging Wikimedia Nederland organiseert op 2 september 2006 de (grotendeels Nederlandstalige) Wikimedia Conferentie Nederland (vooralsnog alleen een werknaam). Deze bijeenkomst zal gedeeltelijk bestaan uit lezingen en workshops, maar ook uit discussiegroepen rondom de thema's:
- Feedback uit Boston
- Wiki-projecten
- Techniek
- Gemeenschap
- Leer elkaar wat
Iedereen wordt van harte uitgenodigd om een voorstel voor een lezing, discussiegroep, workshop of een andere presentatievorm in te dienen. Meer informatie hierover vindt u op de Wiki van Wikimedia Nederland. Er zijn sprekers nodig, meld u dus aan! Naast het feit dat u er hopelijk veel zult opsteken en mensen zult ontmoeten, zal het er ook heel gezellig worden! Ik hoop van harte u terug te zien op de lijst met voorstellen.
Met vriendelijke groeten, effeietsanders 21:34, 20 April 2006 (UTC)
AO of OA
[brontekst bewerken]Kweet nie, mo ik emn intuitief et hevoel da't èèst de 'o' en tonne de 'a' is? Ik peinzen bievoorbeeld da't nie "kortwaohen" is. Lik da't ier stoat ku'je't utspreekn lik: kortwa-ohen. Je moet da mor ekè probeern, os je't trahe zeht. En da's gelik da nie hé. Bie us zeggen ze toch kortewahen. Mo de 'a' sprik je ut gelik "o-a" o'je da trahe doet. An den andere kant, ik zoen bievoorbeeld shrieven: "moat, je kut goan want je ziet te loate." Kweetn eihelik nie of je ne puppehalle azo kut uitspreken. In elk geval, o'kik "kortewahen" zehhen, tonne klinkt doar ne vetten "a", en zie'kik nie in waarom doar een "o" tussenstoat. Aergn 15:32, 4 July 2006 (UTC)
- Ik zoen takkord me joen! Ik zoun oek liever OA zien. Wie noh? Astro 23:50, 11 July 2006
- He moe oa zien lik de eu en ou: iene klank. K'verstoa nie woarom ze dikwils ao of oô gebreuk'nUser:Foroa 08:50, 12 July 2006
- ik wok, k'ei zoal de neiginge om OA te skriven, en kmoe minne tekst achteraf ton altid eirlez'n en aanpass'n. User:D-rex 09:12 12 July 2006
- De OA is wat dubieus hé... Pakt nu het NL "ploegvoor": e voare... Dat klinkt MEER als een oa dan bv. het NL "varen" (met een boot): "vaoren"... Bie mie lihhn die klanken dichte bie mekaar, maar het eerste is echt zwaarder naor een O toe, bijst dat het twidde ietske helderder met een A achtig iets behint (maar toch erg naar een NL oo toegaat vaneigens). De WVl uitspraak van "varen" (vaoren) dus, klinkt als het Engels war (oorlog)... ook iets oo-achtig dat toch een a-klank heeft. In tegenstelling tot het Engelse more (meer), dat er dicht bij ligt maar echt iets oo-achtig heeft. Ook zo in het West-Vlaams, hetis wat zoeken naar hoe we onze klanken noteren vaneigens, aangezien we aljeene de NL-spelling hebben officieel --LimoWreck 14:18, 20 July 2006 (UTC)
- kbenne ook voorstander van 'oa', tleest hemakkeliker: mien aone? mien oane? hif mi mo tletste! ;-) Patrick 23:25, 2 ohustus 2006 (UTC)
- Nusn woak, nen 'oa' is lik vele natuurliker dan diene 'ao'
- OA is logischer omda da ton is lik de scandinavisch 'a' met e bolje derip; goat er etwiejn die a met e bolje derip nie ip ze toestebord ed, moej lik 'oa' typn in plekke en da klienkt toch min of meejr lik uze 'oa'
Schrijven zoals je het hoort?
[brontekst bewerken]In de West-Vlaamse spreektaal verschijnen er vaak bindingsletters als twee klinkers zullen botsen. De vraag is of die meegeschreven moeten worden. Een voorbeeldje: (Nederlands) Dat is het! Wat is fout als er niemand is?
- Da ist! Wa is er mis o er niemant is?
- Da'd ist! Wa'd is't er mis o't er niemand is?
- Dad ist! Wad ist er mis ot er niemand is?
Ik heb geen idee welke van de drie de juiste schrijfwijze zou zijn. De eerste lijkt me in elk geval maar niets. Aergn
- Den èèste zinne is allesziens gèn Westvlams, tenzie 'niemant': dat is mè e 't'.
- De eerste zin is geen West-Vlaams, maar 'neimant' eindigt wel met een 't'. Voor de rest is een adequate schrijfwijze bepalen best wel moeilijk en wellicht onmogelijk. Dit gezien ook de regionale uistpraakverschillen. Ik ben nl. van de zèè en dat hoort men en zo schrijf ik.
- Wat mij in sommige artikelen tegenvalt is dat men Nederlands (ofte wèl sjchoon vlams) vertaalt, ik las bv. ergens 'ongeveer', in mijn Westvlaams (ostèns) is dit 'à-peu-près' of 'ieknasj' of 'bienna', een ander woord ken ik niet! Ik vrees dat vooral jongere schrijvers hiervoor moeten opletten.
- Akkoord, maar ik heb "niemand" met een 'd' geschreven, niet omdat het in het Nederlands zo is, maar wel omdat de verbinding tussen 'niemand' en 'is' met een d gebeurt. Ik zou toch 'niemandis' zeggen in plaats van 'niemantis'. Aergn 08:28, 19 July 2006 (UTC)
- 'k zoe'n zeggen, schrief 't er een d an vaste, of e 'd of zo. It echt oenleesbaor wordt, kuj 'em desnoods nog oltnd wel weglaten. Dus "da'd ist" of "dad ist"; desnoods ook "dat ist", moa 't is inderdaod een "d", in plekke van een "t" daj hoor. 't is nie echt een "nieuwe" verbindingsletter hé. Het is eigenlijk de "t" of "d" van dat/dadde, die loshetrokkn wordt van de de "dat", en an de "is" wordt geplokt. 't Zelfde hoor je in "Er is niemand" -> "De'r is niemand". De "r" wordt helik loshetrokk'n van de "er", en aan de "is" heplakt. "De ris niemand", mao dat latste wordt onleesbaar ;-).
- Ahja, "ongeveer" wordt wel gebruikt hoor, afhankelijk van welke context. Als ge echt serieus bezig ziet met bv. het aantal inweuners ip te sommen, gebruukn we da wel. "der weun' oenheveer 12.000 mensch'n". "à peu près" is meer voe klindere, dagelijkse dieng, minder nauwkeurig. "bienna" = "bijna", is niet hetzelfde als ongeveer. Biena 12.000 = iets minder dan 12.000 = "verre 12.000 menschen" = "haost 12.000 mensch'n". "E stik of 12.000" gaot ook vaneigens ;-). Keuze henoeh. --LimoWreck 14:12, 20 July 2006 (UTC)
- Ni overtuhd. Zefs angkik over de stoatssjchuld va Belhie klapp'n, hebruk'n kik oek "apeuprè" User:Astro 18:20, 22 July 2006
Encyclopedisch ?
[brontekst bewerken]- 'k Zoe wel will'n wok iproepen voe het wat encyclopedisch te houden... het is wat "serieus", forceer geen zinnen om ze plat te doen klinken omda't west-vlaams moe klinken. --LimoWreck 14:12, 20 July 2006 (UTC)
- Ik zie dat er hier een duidelijk verschil verstaat omtrent de stijl van schrijven.
- D-rex, onze meest productieve schrijver en een encyclopedie op zijn eigen, die dan ook zeer goed zijn plan trekt in verschillenede dialecten, schrijft in een gemoedelijke "wij" stijl alsof een inboorling aan het spreken is. Met een vleugje ironie soms die naar mijn gevoel reacties en correcties gaat uitlokken van de echte inboorlingen. Vind ik goed dus.
- LimoWrek van zijn kant haat al wat naar gemoedelijkheid en ironie gaat en kuist dat uit om het zo droog mogelijk te maken. Best mogelijk dat D-rex daar niet al te gelukkig mee is. Opinies over bijvoorbeeld de veranderingen van Breenienge --Foroa 06:58, 24 July 2006 (UTC)
Fantastisch!!
[brontekst bewerken]Mensen, ik ben eventjes twee weken op vakantie in Frankrijk en ik zie dat de West-Vlaamse Wikipedia al meer dan 200 artikelen heeft, en dat er een mooie voorpagina gekomen is. Bovendien hebben we er ineens een paar gebruikers bij. Als oorspronkelijke voorsteller/initiatiefnemer van deze Wikipedia had ik me nauwelijks een beter verloop kunnen voorstellen; ik ben er ontzettend blij mee! Laten we overigens gauw een "inheemse" sysop aanstellen; wie wil? Steinbach 14:26, 22 July 2006 (UTC)
- Ik zie hier dure woorden als bureaucraat en sysop: staan die jobs ergens beschreven en wat houden ze in als werk ?
- Ik ben geen kandidaat omwille van mijn onregelmatige aanwezigheid, maar ik denk niet dat er kandidaten zullen opduiken als de gevolgen niet bekend zijn.--Foroa 15:00, 22 July 2006 (UTC)
- Betreffende je vraag of er geen hastenboek moest komen: Zie Wikipedia:Hastenboek vermeld op de vierde lijn van Oofdpahina.--Foroa 15:30, 22 July 2006 (UTC)
- Een sysop, moderator op de NL Wikipedia, is een gebruiker die pagina's kan verwijderen en beschermen, gebruikers kan (de)blokkeren en de systreemteksten kan aanpassen. Een bureaucra(a)t is iemand die dat allemaal ook kan en bovendien gebruikers tot sysop kan maken en robot-accounts officieel tot robots kan bombarderen (zodat ze het "juuste veranderd" niet overspoelen). Uiteraard zou ik voor beide statussen mooie West-Vlaamse namen zien. Voor alle zekerheid, een sysop heeft hier geen enkele plicht, hij moet alleen het vertrouwen hebben van de gemeenschap. En hij heeft natuurlijk de morele verplichting vandalisme te stoppen en terug te draaien als hij het ontdekt. Sorry voor dit jargon, niet meteen rekening gehouden met de nieuwkomers die niet zo intensief op nl: meedraaien ;-) Steinbach 15:37, 22 July 2006 (UTC)
- Ik ben wel kandidaat voor sysop (net als op nl, dus ik weet heel goed wat het inhoudt). Nadeel is wel dat ik helemaal geen continue aanwezigheid kan garanderen, maar wellicht toch wel meer dan eens per week. Tbc 19:45, 22 July 2006 (UTC)
- Laten we ma van jiste kjè een stemminge doen (zie ieronder)
- Steinbach, een prachtig initiatief heb je genomen ergens in april, de reden voor de plotse 'boom' aan artikels is waarschijnlijk de vermelding op de Standaard website, zo ben ik toch te weten gekomen dat er een WVL wikipedia bestond. Nogmaals, bedankt.
- Trouwens, Ik steun de kandidatuur van Tbc. Indien meerdere sysops gewenst zijn, wil ik gerust mijn steentje bijdragen --D-rex 20:33, 22 July 2006 (UTC)
- Een sysop, moderator op de NL Wikipedia, is een gebruiker die pagina's kan verwijderen en beschermen, gebruikers kan (de)blokkeren en de systreemteksten kan aanpassen. Een bureaucra(a)t is iemand die dat allemaal ook kan en bovendien gebruikers tot sysop kan maken en robot-accounts officieel tot robots kan bombarderen (zodat ze het "juuste veranderd" niet overspoelen). Uiteraard zou ik voor beide statussen mooie West-Vlaamse namen zien. Voor alle zekerheid, een sysop heeft hier geen enkele plicht, hij moet alleen het vertrouwen hebben van de gemeenschap. En hij heeft natuurlijk de morele verplichting vandalisme te stoppen en terug te draaien als hij het ontdekt. Sorry voor dit jargon, niet meteen rekening gehouden met de nieuwkomers die niet zo intensief op nl: meedraaien ;-) Steinbach 15:37, 22 July 2006 (UTC)
Kandidatuur Tbc voor sysop
[brontekst bewerken]Mjir info: zie ierboven.
Motivatie
[brontekst bewerken]Ik ben wel kandidaat voor sysop (net als op nl, dus ik weet heel goed wat het inhoudt). Onzinpagina's verwijderen, eventuele vandalen blokkeren allemaal rekening houdend met wat jullie allemaal vinden. Nadeel is wel dat ik helemaal geen continue aanwezigheid kan garanderen, maar wellicht toch wel meer dan eens per week. Tbc 19:48, 22 July 2006 (UTC)
Voor
[brontekst bewerken]- Steinbach 09:57, 23 July 2006 (UTC) vaneihes
- LimoWreck 21:44, 23 July 2006 (UTC)
- D-rex 09:08, 24 July 2006 (UTC) Voor!
- ++ --Foroa 21:09, 30 juli 2006 (UTC)
- Patrick 12:49, 10 september 2006 (UTC) teurlik
- 'k Zin were e trèng ten achter, zeker? :-) --Astro 09:23, 23 september 2006 (UTC)
Tegen
[brontekst bewerken]- ...
Neutraal
[brontekst bewerken]- ...
- Gezien de kleine gemeenschap lijkt me een week stemming meer dan genoeg. Ik zal Tbc aanstonds tot sysop maken. Steinbach 16
- 25, 31 juli 2006 (UTC)
- proficiat tbc: den eersten vlamse wiki sysop ter wereld. Zend moar een flaske sjampagne noar t'café.--Foroa 16:46, 31 juli 2006 (UTC)
- Olala, kben nog ma just were van reize en 'k wildege min bwontjes der nog nie ip te weke leggn dak sysop ging zin... Blijkbaar wel, merci! Pakt je moar allemaal e paar pintjes ut de friho... Tbc 12:11, 7 ohustus 2006 (UTC)
- van mie wok nen procifiat, ge goat da goe doen! (en nink, kzegge da nie omdak zelve ip sysopcampanje benne :-) ), --D-rex 15:44, 7 ohustus 2006 (UTC)
- Olala, kben nog ma just were van reize en 'k wildege min bwontjes der nog nie ip te weke leggn dak sysop ging zin... Blijkbaar wel, merci! Pakt je moar allemaal e paar pintjes ut de friho... Tbc 12:11, 7 ohustus 2006 (UTC)
Kandidatuur tweede sysop
[brontekst bewerken]- Ik wil wel modereren, op conditie dat we inderdaad met een aantal zijn, zodanig dat er altijd wel iemand is om de boel in de gaten te houden. Een klein team van 4/5 personen zou ideaal zijn me dunkt. Mijn motivatie: ik steun de WVL wikipedia in woord en daad. Ik heb al veel 'content' bijgedragen, maar voel dat ik stilletjesaan leeggeschreven ben qua interessegebieden, dus een overstap naar een moderator rol lijkt me logisch. Ik ben relatief nieuw in Wikipedia-land, maar verwacht zeker geen problemen met de technische aspecten. Mijn interesses liggen eerder in de 'content' en het systeem (categorieën en opmaak bedenken, pagina's aanvullen met figuren,...), dan in de specifieke taaldiscussies (ik heb hier al het 'verwijt' gekregen dat mijn West-Vlaams teveel op AN lijkt :-) ). Ik denk trouwens dat we het streekdialect probleem kunnen oplossen door pagina's te schrijven in 1 specifieke streekvariant (vb onderwerpen die min of meer met Kortrijk te maken hebben in het Kortriks), maar daarvoor hebben we dus meer schrijvers nodig en moderators verspreid over de hele provincie. --D-rex 09:20, 24 July 2006 (UTC)
Als je je kandidatuur stelt, Foroa of D-Rex, heb je zeker mijn stem, dus hou je zeker niet in als je twijfelt. Hoe meer moderatoren, hoe beter. Tbc 07:32, 23 July 2006 (UTC)
Foroa kan onvoldoende regelmatige activiteit garanderen, gebruikt noch dialect noch Nederlands in zijn dagelijks werk. Bovendien zie ik betere kandidaten. Kandidaten stap naar voren a.u.b. --Foroa 13:02, 23 July 2006 (UTC)
tbc, D-rex en Foroa zeun ut t'Kortrikse. Me Patrick (Wervik) en Astro (Poperinge) zitten we rond Iper. Bleuven er nog de kuststreke (Oostende en zo), het Bruhse en Roeselare. Woar zitten z'oal ?--Foroa 15:03, 23 July 2006 (UTC)
- ik zin veel te partiedih. 'k zoun ossan de toale va de Westoek (in 't bezoender Poperienge, Ieper, Heuvelland) voërntrekk'n. Dus: hèn kandidoat. Moa 'k bluv'n mèj epp'n vaneihens ;-) User:Astro 10:20, 24 July 2006
- Dat es nu juste 't probleem nie, wein partidihe minsn noôdig van iedere streke, ik vinne dus daje gie ne goeie moderator zoe zin, dus peis ter moa nog ne kiè goed over --D-rex 09:23, 24 July 2006 (UTC)
Trouwens, Ik steun de kandidatuur van Tbc. Indien meerdere sysops gewenst zijn, wil ik gerust mijn steentje bijdragen --D-rex 20:33, 22 July 2006 (UTC)
- Ik zit op (in vogelvlucht) 16km van Oostende, 16 van Roeselare, 20km van Brugge en 13km van Diksmuide (a peu pres)... de nieuwsgierigaard neemt maar zijn atlas er bij ;-) Maw, netjes in het hartje van West-Vlaanderen, niet ergens aan de rand met de taalgrens of oost-vlaanderen :p Ik wil mij ook wel kandidaat stellen als mensen dat zien zitten, maar kan niet garanderen dat ik altijd veel tijd ga hebben (en blijven hebben) hiervoor, en altijd helemaal neutraal ga zijn in eerste instantie (ttz, tot iemand mij terugroept ;-) )... als er toch voorstanders zouden zijn kan ik me wel kandidaat stellen... --LimoWreck 21:43, 23 July 2006 (UTC)
Diskussies over streekdialecten
[brontekst bewerken]Mensen die de vette sch/sjch niet kunnen uitspreken :p ;-)
[brontekst bewerken]Vraagske... de mensen rond het kortrijkske zitten dus met een sk opgescheept ipv een goe vette sjch ... zoals "khaon teehn je skeen skipp'n" (mijn vriendin bv. spreekt het zo uit). Nu weet ik dat onder de lijn Roeselare-Tielt die sk geleidelijk hoe zuidelijker hoe frequenter is. Zo bemerk ik kennissen uit die streek die beide gebruiken, ofwel het één ofwel het ander gebruiken. Verder naar het kortrijkse toe wordt het alsmaar meer de "sk". Hoe het dan naar het westen toe loopt weet ik niet... in Menen zit er nog een sk, naar Ieper toe verdwijnt die weer dacht ik ? (zitten hier ieperlingen of poperingnaars?)... Het lijkt dus echter geconcentreerd rond kortrijk, dus tegen Oost-Vlaanderen aan, waar het West-Vlaams overgaat in het zuidelijk Oost-Vlaams.
Er zijn wel nog wat kleinere verschillen, zoals in klanken die in die streek meer naar het Oost-vlaams of Algemeen Nederlands toegaan ipv West-Vlaams (zoals spreken van een "put" ipv een "pit" voor het Algemeen Nederlands "put"). Of "mensen" uitspreken als "minsn" is iets dat wel opvalt. Soit, het gaat vooral om de "sch/sk" dus.
Btw, hoe zat dat met "Schild en vriend" ? De fransen die dat niet konden uitspreken en "skild en frind" zegden werden een kopje kleiner gemaakt zeker ? Ik zou maar opletten ;-) ;-)
- reprezent Poperienge (heboërn en na 't sjchole ehoan) e Mjeesn (lange hewund)! :) widder zehh'n "sjch" ("sk" hoorde ik wel frequent in gemeenten als Wervik en Menen die niet ver van Mesen lagen) user:Astro
- Hèt et meSJKiens ol heziene an mien teksten, mo in Wervik est en miengelienge van de twee: sj+k: sjkone, sjkoen, sjkole enzovoorts. Wervik liht juuste tussjn Kortik en Ippr en es dus verzekers (weerol) en hrenshevol up den overgank van sk -> sj/sch. Ten es dus hin kwestje van nie kun spreekn, wel van dialect volhens mi. Patrick 23:34, 2 ohustus 2006 (UTC)
- 't Sjkint dan ze nie "schild en vriend" moestn zehhn, mo wel "'s gilden vriend", entwien van de hilde, ne Clauwoart dus. --Patrick 19:58, 7 ohustus 2006 (UTC)
Nog een streekvraagje: de èè
[brontekst bewerken]Hoever langs de kust spreekt men eigenlijk met de Oostendsche èè , zoals "ik haan no de zèè" ? (m.o. dat die aa ook helderder is in het Oostends, en geen "haon/hoan" zoals elders).... hoever loopt dat door naar de oostkust en westkust ? --LimoWreck 21:57, 23 July 2006 (UTC)
Het Oostendse dialect wordt ook in Nieuwpoort gesproken maar niet in de aangrenzende gemeentes zoals Oostduinkerke of Ramskappele.
In kaart brengen van streekdialecten
[brontekst bewerken]We kunnen nie bleuven van pèkens geboaren: wein ne pak dialekten, en juste dadde makt de wikipedia interessant. In de plekke van proberen ut te vissen watdat de miest "echte" is, stel ik voarn om proberen de dialekten een bitje in koarte te bringen. Op termin zoen we 'n liste moeten ein da da allemoale in koarte bringt. (Begin ip West-Vlams) Doarom hèk in Typiske_West_Vlaomse_utdrukking'n begonnen de streke aan te deuden (of de versies specifiek voar een bepaalde streke). Oat die liste mier kompleet es keunen we proberen tabellekes en regelkes te distilleren. Tenzie dattie informasie ergens elders kan gevonden worden natuurlik. --Foroa 06:32, 24 July 2006 (UTC)
- Amai me voet'n, da hoat e serieus werksje zin. Want deze heneroasje klapt bastoard-dialect'n. Angke kiek'n na mezelv'n: me voader è van Westfletern, me moeder va Poperienge, en ik e me leven lank hewund in Mjeesn: 3 versjchillihe invloed'n (en toe klap'n ke noh nie va me studentetied)! Je zoud èhenlik ol etwie moet'n pakk'n die hiël ze leven noojs ut ze dorptje hekom'n is, om nog e "zuver" dialect t'hoërn. User:Astro 10:19, 24 July 2006
- kei de pahina West-Vlams in die zin anhepast. --D-rex 10:05, 24 July 2006 (UTC)
- goe werk van D-rex - bewist dat'ne hoen moderator es.
- De bedoeling es nie om ieder detail van al de dialecten in koarte te bringen, moar in groepen te bringen zoals D-rex doet. Ier ist een vlaamse wikipedia, dus k'peize dat de bedoeling moe zijn om te evolueren noar wadda nu gebreukt wordt, dus noar een soarte algemien West-Vlams. --Foroa 10:48, 24 July 2006 (UTC)
- In plaats van er helemaal een wilde slag in te slaan, lees ook eens volgende teksten wat dat betreft:
- nl:West-Vlaams - recentelijk door Dionysos aangevuld, oa met aangeven van verschillen in de regio's
- Veel kaartjes en teksten uit OUDE naslagwerken (tot meer dan een eeuw oud) vind je op http://home.tiscali-business.be/%7Etpm09245/lang/langbel.htm , enkele resources staan nog op de oude server op http://www.euro-support.be/langbel/langbel.htm Je moet maar lezen bij het kopje West-Vlaams, daar vind je enkele korte besprekingen en ook kaartjes. Vb. deze http://home.tiscali-business.be/%7Etpm09245/lang/lg/wv/peewv.htm die alle aangeven hoe de grens met het oostvlaams langs de Leie loopt in het zuiden van de provincie, en de provincie voor de rest onderverdeling in enkele grote regio's met wat variaties tussen
- Hier http://www.dbnl.org/htmldocs/wink007alge00.htm vind u de Parabel van de Verloren Zoon, opgetekend in 1874 in oa diverse West-Vlaamse uitspraakvarianten (zie onderaan in de lijst) --LimoWreck 12:32, 24 July 2006 (UTC)
- In plaats van er helemaal een wilde slag in te slaan, lees ook eens volgende teksten wat dat betreft:
- Chapeau voor Dionysos. Nu begrijp ik beter waarom hij onze vulgarisatie en vereenvoudiging maar niks vind. --Foroa 14:22, 24 July 2006 (UTC)
- Inderdaad, hoedje af, is een prachtstuk! Patrick 23:43, 2 ohustus 2006 (UTC)
Opinie over streekdialecten
[brontekst bewerken]Naar aanleiding van de vorige paragraaf zou ik een stemming willen houden over hoe we de streekdialecten zullen benaderen:
Mogelijkheid 1: Algemeen West Vlaams
[brontekst bewerken]Trachten een soort algemeen West Vlaams te definiëren, en dan een spelling vastleggen
Mogelijkheid 2: Streekdialect-eigen paginas
[brontekst bewerken]Een pure stijl per pagina, 'opgelegd' door de eerste schrijver (maar rekening houdende met de streek-relevantie, vb Oostende-gerelateerde pagina's in het Ostends).
- Ik voel hier wel wat voor. Want soms doet het heel vreemd aan om een tekst in 3 streekvarianten te lezen: nu eens staat er bvb. "op", "dan weer "up" en dan "ip". Maar ik besef dat Mogelijkheid 2 niet echt werkbaar is, gegeven de omstandigheden (te weinig schrijvers) user:Astro
Mogelijkheid 3: Streekdialect-eigen paginas, met een kleine verwijzing bovenaan
[brontekst bewerken]- Mijn voorkeur --D-rex 10:14, 24 July 2006 (UTC)
- Mijn voorkeur, en de andere paginas in algemeen West-Vlaams (mogelijkheid 1) --Foroa 10:54, 24 July 2006 (UTC)
- Mijn voorkeur gaat naar een pure stijl (geen mix van dialecten) per pagina omdat het m.i.'s anders nogal rommelig overkomt en koren op de molen is van mensen die een dergelijk initiatief niet "elitair" genoeg vinden. Ideaal uiteraard dat artikels over een bepaalde streek in dat streekdialect geschreven worden (probleem "native" schrijvers uiteraard). Algemene artikels liefst ook in 1 dialect, desnoods vermelden welk gepoogd werd neer te schrijven. --Mister T. 07:51, 25 July 2006 (UTC)
Mogelijkheid 4: spelling vrijlaten
[brontekst bewerken]Andere mogelijheden? Vul aan
[brontekst bewerken]Besluit: mogelijkheid 3
[brontekst bewerken]Als gevolg van jullie voorkeuren, maar vooral door de suggestie van User:Steinbach, kiezen we dus blijkbaar voor mogelijkheid 3 (Zie ook discussie op Talk:Schriever). Om nog eens kort samen te vatten. Streek-gerelateerde wiki's hebben best een {{plat|<vul hier uw streekdialect in>}} template tag (voorbeeld Kortrik. Streek-gerelateerde wiki's maar in een verkeerd dialect geschreven hebben best een {{veranderplat|<vul hier het correcte streekdialect in>}} template tag (voorbeeld Bèèrnem). We hebben nog geen goede 'algemene west vlaams' template op dit moment. --D-rex 09:55, 1 ohustus 2006 (UTC)
Vraag naar relatie met Nederlandstalige wikipedia
[brontekst bewerken]Veel van wat we schrijven staat ook op de Nederlandstalige Wikipedia (er zijn uitzonderingen!). Mijn vraag nu is: hoe is onze relatie t.o.v. deze artikelen? Mogen we die zomaar schaamteloos kopieren (met evt. een WVl 'touch') of moeten we ze (in eerste instantie) negeren? Ik vraag het maar omdat ik dikwijls op de Nederlands wikipedia terechtkom bij het googlen naar inspiratie omtrent een onderwerp. Graag jullie advies. --D-rex 13:45, 24 July 2006 (UTC)
- Volgens mijn interpretatie van de GNU Free Documentation License (GFDL) zijn wij compatibel in de zin dat wij dezelfde license hanteren voor het afgeleide werk.
- Te confirmeren door de bureaukraat.
- Ik denk niet dat wij de lijst van de 5 laatste auteurs moeten insluiten. Maar ik raad wel aan, al was het maar uit elementaire beleefdheid, om een link naar het originele artikel te maken. Indien het grotendeels "vertalingswerk" is zou ik vermelden Naar ... of Vrij naar ... + Datum --Foroa 14:20, 24 July 2006 (UTC)
- In principe zijn die bijdragen GFDL, en mag je ze dus overnemen en bewerken. In principe is er zoiets als opnemen van auteurs als je letterlijk overneemt en verder werkt. Maar tussen de diverse taalwikipedia's worden vertalen in dat opzicht wel gewoon gedoogd; er zijn toch interwikilinks, en het is ahw één soep ;-) "Kopiëren" van de W-Vl wiki hoeft niet, in principe is het vertalen ;-) Neem alleszins een voorbeeld aan de NL en EN wiki wat betreft de "serieux" voor het opstellen van artikelen, want de helft van de artikelen hier zitten vol met onnozel taalgebruik. De Friese, Limburgse, Nederduitse, Napolitaanse, Lombardse, Siciliaanse,... wiki's doen dat ook niet. Wel opletten als je "vertaalt" om niet al te veel AN woorden over te nemen en in een W-Vl accent te zetten terwijl ze niet gebruikt worden in het dialect.... daarentegen ook weer niet forceren om het zogezegd W-Vl te doen klinken. Er is bv niets mis met het woorden 'overleden' of 'dood' in een W-Vl artikel; daar moet je niet "er vanoenender" van maken omdat het West-Vlaamser zou klinken, dat is het niet. --LimoWreck 15:07, 24 July 2006 (UTC)
- Ik merk dat de Nederlandstalige Wiki vaak een doorslagje is van de Engelstalige. Dus: ik zie er geen graten in om over te nemen. Waar dat kan, doe ik mijn best om er extra info aan toe te voegen - info die alleen iemand uit die regio kan weten. Ik kijk uit naar ons eerste artikel dat zo'n "ster" krijgt (of hoe heten die onderscheidingen?), omdat het uitblinkt qua volledigheid, taalgebruik, content, enz. PS1 Onnozele artikels zou ik ook graag zo snel mogelijk verwijderd zien; nu sta ik die nog oogluikend toe, maar binnenkort durf ik er een drastisch "verwidder'n" op te plakken. PS2 "oender de hroene sarze" is anders ook een leuke variant, LimoWreck ;-) User:Astro
- In principe zijn die bijdragen GFDL, en mag je ze dus overnemen en bewerken. In principe is er zoiets als opnemen van auteurs als je letterlijk overneemt en verder werkt. Maar tussen de diverse taalwikipedia's worden vertalen in dat opzicht wel gewoon gedoogd; er zijn toch interwikilinks, en het is ahw één soep ;-) "Kopiëren" van de W-Vl wiki hoeft niet, in principe is het vertalen ;-) Neem alleszins een voorbeeld aan de NL en EN wiki wat betreft de "serieux" voor het opstellen van artikelen, want de helft van de artikelen hier zitten vol met onnozel taalgebruik. De Friese, Limburgse, Nederduitse, Napolitaanse, Lombardse, Siciliaanse,... wiki's doen dat ook niet. Wel opletten als je "vertaalt" om niet al te veel AN woorden over te nemen en in een W-Vl accent te zetten terwijl ze niet gebruikt worden in het dialect.... daarentegen ook weer niet forceren om het zogezegd W-Vl te doen klinken. Er is bv niets mis met het woorden 'overleden' of 'dood' in een W-Vl artikel; daar moet je niet "er vanoenender" van maken omdat het West-Vlaamser zou klinken, dat is het niet. --LimoWreck 15:07, 24 July 2006 (UTC)
Haat en vermenihvuldiht u!
[brontekst bewerken]Suhhestie: voer ol d'artikels die der bestoan in 't West-Vlams, zoewe moet'n e link zett'n bie ze broere in 't sjchoo Nederlands. E vorbeeldje: in 't artikel België zet j'er toen bie vls:Belhie (tussj'n dubbele vierkante haaksjes). Wie wèt kuwwe azo nieuwe sjchrievers antrekk'n.
Deurzoeken in funktie van Category (Olles)
[brontekst bewerken]Gevonden door D:Rex: browsen in de category is meugelik met Deurzoeken in funktie van category
[brontekst bewerken]Zoed het hin hedacht zin van de category:Alles t' ernoemn naar category:Olles? Alles klinkt lik zo ABN... Tbc 10:20, 26 July 2006 (UTC)
- hoe gedacht. "Olles" vink oek beter. User:Astro
Wat is't nut category alles: je vind dat in http://vls.wikipedia.org/wiki/Special:Allpages ? --Foroa 10:41, 26 July 2006 (UTC)
- Nie zozeer om alle pahina's te vindn mo om te ziene oe da de structure van olle categorien in mekaar zit Tbc 10:44, 26 July 2006 (UTC)
- K'verstoat ongeveer moa da zoe moeten meugelijk zin in system templates en http://vls.wikipedia.org/wiki/Special:Categories - gien probleem voar de sysop (of zeuje nog nie benoemd ?)
- Wat zeun de regels voor de category:olles : alleine in de categorien of echt in olles ?--Foroa 11:01, 26 July 2006 (UTC)
- Uteindelik zo elk artikel in de cat:Olles moetn zitten, da moe nie rechtstreeks ma de pahina kan wok in jin of mjer subcategorien zitten. Azoe kan Bellewaerde bv. in de cat:Ieper zitten ma de pahina kan wok in de cat:Pretparken bv zitten (cat:Ieper en cat:Pretparken moeten ton uiteindelik subcat zin van cat:Olles).
- Dubbele cats zoun moetn zoveel meuglik vermeden moetn wordn: als B en C subcat zin van A en D subcat van B, ton moet een artikel dat in D zit, nie wok nog ne kje expliciet in B gezet worden (da zit ie al in omdat alles van D al direk in B zit). Als dat artikel tot D én C zit, ton zit et feitelik twee keern in A, mo da keuj nie veel an doen... tes thopen dat een bitje duddelik is.. Tbc 11:11, 26 July 2006 (UTC)
- Est er eigentlik gin simpele maniere om de catehorieboôm te zien (grafisch dan)? --D-rex 11:16, 26 July 2006 (UTC)
- Niet dak wete - da komt vree rappe ne seriezen boom daj nie mee zo gemakkelik grafisch keunt weregeven... (feitelik is wok ginne boom omda, als een pahina tot meerdere cats behoort, der meerdere manieren zin om te "stijgen" naar de hoogste categorie, een zgn. "graaf") - Tbc 11:17, 26 July 2006 (UTC)
- K'zoe het toch vroagen aan oezen bureaucrat, ik peize wel dat da moe meuglijk zin om te definieren in system templates en a speciale versie van http://vls.wikipedia.org/wiki/Special:Categories. Moar inderdaad, ne boom kan da nooit worden.
- Onze bureacrat is verzekers weer op vakanse.--Foroa 11:27, 26 July 2006 (UTC)
- Est er eigentlik gin simpele maniere om de catehorieboôm te zien (grafisch dan)? --D-rex 11:16, 26 July 2006 (UTC)
- Die tool was ik vergeten, inderdaad. Kdacht eerder dat je zoiets bedoelde met cirketjes en pijltjes gelijk dat grafen en bomen doorgaans voorgesteld worden. Merk op dat deze tool de graaf "ontdubbelt" tot een boomstuctuur, zo bevindt eenzelfde artikel zich op verschillende plaatsen op de eindknopen. Bv. de cat:Kortrik: Olles>Hemeente>Hemeente in West-Vloandern en Olles>Land>Belhje>Belgische stad Tbc 11:50, 26 July 2006 (UTC)
- Inderdaad, ik bedoelde iets "meer" grafisch, maar dit is al een goeie start omdat je onmiddellijk pijnpunten ziet in de boom --D-rex 11:54, 26 July 2006 (UTC)
- Die tool was ik vergeten, inderdaad. Kdacht eerder dat je zoiets bedoelde met cirketjes en pijltjes gelijk dat grafen en bomen doorgaans voorgesteld worden. Merk op dat deze tool de graaf "ontdubbelt" tot een boomstuctuur, zo bevindt eenzelfde artikel zich op verschillende plaatsen op de eindknopen. Bv. de cat:Kortrik: Olles>Hemeente>Hemeente in West-Vloandern en Olles>Land>Belhje>Belgische stad Tbc 11:50, 26 July 2006 (UTC)
Statistieken
[brontekst bewerken]In afwachtinge dat onze bureaucrat de statistieken in orde bringt kan ik nu al zehhen da volgende moand, we beire interessante statistieken goan vinden ip: Oeze vls statistieken. Kikt er nu nog ne kjie no want volgende moand goat er nogal anders utzien.--Foroa 12:22, 26 July 2006 (UTC)
- Een ander tof toolke es de statistiek per user. O je de minne wil zien moe je hier klikken. O je duwe wil zien moeje geweun uwn noame invulln onderoan. Veel plezier! --D-rex 06:33, 29 juli 2006 (UTC)
Voordeur wikipedia.be
[brontekst bewerken]Als jullie op het portaal willen zie dan w:nl:Overleg_Wikipedia:Welkom_Bienvenue_Bénvnowe_Willkommen#Bijwerking_portaal_juli_2006. Ik heb vertalingen nodig en eventueel wat commentaar over hoe dit best te doen. Blijkbaar gaan we nu al aan 8 hokken zitten voor Wikipedia's in natuurlijke talen van België. --Walter 16:19, 27 juli 2006 (UTC)
Moderatoren gezocht
[brontekst bewerken]De vls-wiki is dringend op zoek naar moderatoren! Meld je hieronder aan als moderator, dan kan er binnen een aantal dagen beslist worden of 't verzoek wordt afgewezen of aangenomen. Servien 13:34, 30 juli 2006 (UTC)
- Zie Oak kandidatuur user:tbc --Foroa 06:37, 31 juli 2006 (UTC)
Hebruuker
[brontekst bewerken]Ik meld mij aan, er zijn ook nog andere kandidaten zoals User:Tbc die zich al kandidaat gesteld hebben en feitelijk aanvaard zijn door de groep (zie hoger). Andere, zeker User:LimoWreck, maar ook User:Foroa en User:Astro zijn zeker geschikt voor moderatorschap, dus ik vind dat we moeite moeten doen om hen te overtuigen om moderator te worden :-) . Al hebben moderatoren (in de toekomst) misschien wat minder tijd, als we met een (klein) groepje zijn kunnen we dit gemakkelijk opvangen. Andere voordelen van een groepje moderatoren is dat we a) dictatorschap vermijden en b) we verschillende invalshoeken hebben (qua streek, leeftijd, karakter,...). In een wikipedia zonder vastgelegde spellingsregels lijkt dit wel belangrijk.
Just my 2 cents, --D-rex 19:26, 30 juli 2006 (UTC)
Voor
[brontekst bewerken]- --Foroa 21:09, 30 juli 2006 (UTC)
- --LimoWreck 21:11, 30 juli 2006 (UTC) veneigens dadde
- --User:Astro, olle vertrouw'n in D-rex
- --Tbc 12:13, 7 ohustus 2006 (UTC) LimoWreck pakt mie de woordn ut de mond
Teeh'n
[brontekst bewerken]- ...
Commentaar
[brontekst bewerken]...
Logo
[brontekst bewerken]Iedereen 't nieuwe gezien :-) staat er nu eindelijk op (na heel wat gezeur), logo is vertaald door Steinbach/LimoWreck indien taalfout/spelfout meldt 't dan even dan kan ik 't later nog even corrigeren. Servien 18:20, 31 juli 2006 (UTC)
Te verwiddern pahina's
[brontekst bewerken]Ik denk dat het beter is om i.p.v. 2 weken een termijn van 1 week te gebruiken, dit gebeurt op de meeste kleinere Wikipedia's. Ik heb zojuist al twee gedeeltes verwijderd, waarvan 85% onzin was, 10% woordenboekbegrip (gemiddeld aantal woorden van zo'n artikel lag tussen de 3 en 6 woorden) en de overige 5% heel erg kort of ongepast. Servien 20:13, 31 juli 2006 (UTC)
- Da kan ik mie in vindn. Tbc 12:14, 7 ohustus 2006 (UTC)
- Goe gedoan. En voe wie de pagina zoekt, ze stoat ier: Te verwiddern pahina's
Ao of oa? Peiling
[brontekst bewerken]Het is handig om vast te leggen wat de voorkeur heeft oa of ao. Dit is nodig om de systeemteksten consequent te kunnen vertalen. Bijvoorbeeld bij naamruimtes, die niet zo eenvoudig vertaald kunnen woorden: speciaol, specioal en als de uitspraak met een aa is speciaal. Hetzelfde voor portoal en portaol. Servien 15:04, 7 ohustus 2006 (UTC)
- Alvorens te stemmmen, efkens de Wikipedia talk:Spelrehels nalezen en de documenten waarnaar verwezen wordt. Dan zal je zien dat de oa eerder vlaams is (dominante o die eerst gehoord wordt), terwijl de ao meer in de Hollandse dialecten voorkomt. Waarom opnieuw stemmen als het duidelijk is ? --Niem 16:05, 7 ohustus 2006 (UTC)
Wanneer wordt een voorstel als goedgekeurd beschouwd? Ik stel het volgende voor. Elke peiling heeft
- een vervaldatum: om te verhinderen dat peilingen onverwacht of vroegtijdig kunnen worden stopgezet
- een minimum aantal deelnemers: kan een peiling met slechts 2 of 3 deelnemers tot een algemeen geldende conclusie leiden? Ik denk dat 5 deelnemers een minimum is.
- enkel identificeerbare users, dus geen anonieme users (IP-adressen) of users zonder eigen pagina
--Patrick 12:13, 16 ohustus 2006 (UTC)
Voor het gebruik van "ao"
[brontekst bewerken]- Servien 15:05, 7 ohustus 2006 (UTC) - makkelijker leesbaar, en schrijf het zelf ook zo.
- LimoWreck 18:20, 7 ohustus 2006 (UTC) - geeft een hint naar het feit dat het etymologisch om een "a"-klank gaat. Een "oo" is het immers ook niet. Zie ook het engelse woord "war"... het is niet omdat in het AN een "a" altijd geassocieerd is met een heldere AA dat het in het VLS ook zo moet ;-) Trouwens, de "oa" kan voor dubbelzinnigheid zorgen: is voaren het woord "varen" of "voren" (voor) ? Staat road voor "raad" of "rood" ? Dan liefst de etymologische duidelijkheid erbij !
- --Ikke 22:32, 15 ohustus 2006 (UTC)
Voor het gebruik van "oa"
[brontekst bewerken]- --D-rex 15:39, 7 ohustus 2006 (UTC) Ik vind dit logischer, vind ook dat het de klank die het beschrijft beter weergeeft.
- --Astro 20:44, 7 ohustus 2006, idem als D-rex. Plus, alle naslagwerken (die ik ken!) spellen het als "oa"
- --Patrick 19:45, 7 ohustus 2006 (UTC), volledig eens met D-rex en Astro
- Tbc 20:24, 7 ohustus 2006 (UTC)
- derden of vierden kier - is da ier bezighiedsterapie ? Of wilt er iemand persé en nieuw dialect moaken met de ao derin ? --Niem 06:07, 8 ohustus 2006 (UTC)
Neutraal
[brontekst bewerken]- ...
Commentaar
[brontekst bewerken]Vraagje: Wat is het eerst AN woord waar je aan denkt als je ziet:
- "voar"
- "boaren"
- "broad"
? --LimoWreck 10:05, 8 ohustus 2006 (UTC)
Antwoord:
- ik voare (ik vaar)
- baren
- bestaat niet, tenzij je 'brood' bedoelt maar dit vind ik echt onleesbaar
-Patrick 10:29, 8 ohustus 2006 (UTC)
Antwoord:
- (ik) vaar
- baren
- "Brood" word anders uitgesproken, zoald "hoofdpagina" en niet zoals "gaan". Dus gin broad, maar broôd (of brood, of broöd, of brwod, maar dat vormt een andere discussie :-) ). Maar nu snap ik je bedoeling denk ik: "voar" is dus geen "voor", en "boaren" is geen "boren".
--D-rex 10:45, 8 ohustus 2006 (UTC)
- Jups, ik vind de leesbaarheid soms wat moeilijk met die o in het begin. Dat omdat onze "oo" ook een tweeklank is, waar als je goed luister de eindklank geen simpele doffe e is, maar ergens iets tussen e en een slechte a in ook bij moment. Het laatst "broad" had eign broadn moeten zijn "braden",... braad, de gebiedende wijs is inderdaad "brad" (bij ons toch) ;-) --LimoWreck 12:37, 8 ohustus 2006 (UTC)
Nog een vraagske: die pure klanken uit het IPA alfabet zijn wat moeilijk ingesproken, maar waar doet de oa/ao je eigenlijk het meest aan denken (je hebt links een sound sample):
? Ik vind het soms moeilijk om klanken op die kaart te plaatsen eigenlijk... --LimoWreck 12:46, 8 ohustus 2006 (UTC)
Uniforme spelling van klanken
[brontekst bewerken]Er wordt vaak gediscussieerd over de schrijfwijze van één klank.
Heeft er al iemand es gekeken naar mijn voorstel op Wikipedia talk:Spelrehels#Nieuw praktisch voorstel ? Het voordeel ervan (vind ik toch) is dat ze een uniforme spelling biedt van alle klanken: één alternatief per klank, geen twee of drie. Schrijvers kunnen zo de 'juiste' spelling gebruiken die bij hun uitspraak past.
En in plaats van àlles-en-nog-wat in de spelling te stoppen (wat ik geregeld wel constateer) verkies ik gewoon een paar richtlijnen mee te geven, zoals
- Wikipedia talk:Spelrehels#Algemene richtlijnen voor schrijvers
- Wikipedia talk:Spelrehels#Richtlijnen voor niet-West-Vlaamse lezers
Wie dit voorstel wel ziet zitten maar er één en ander wenst aan toe te voegen of te veranderen, ik sta er helemaal voor open hoor.
--Patrick 20:24, 7 ohustus 2006 (UTC)
--- Moet met het schaamrood op de wangen bekennen dat ik dat mooie werk nog niet de nodige aandacht heb gegeven. 'k Zou dat beter eens doen, en eventueel bijdragen aan een concensus voor ik nog artikels schrijf. Want al wat we vanaf nu kunnen uniformiseren, is minder oplapwerk voor achteraf. AStro
Juuste veranderd
[brontekst bewerken]Ik zou Juuste veranderd links in 't menu lik willn verandern in Juste veranderd. Wa peis dje hudder? Tbc 10:06, 8 ohustus 2006 (UTC)
- Dit is het probleem van de schrijfwijze van lange klinkers. Ik zou hetzelfde principe toepassen als het AN, dit is bij iedereen herkenbaar. Een lange uu schrijven we dubbel in gesloten lettergrepen (AN vuur) maar enkel in open (AN vurig). Een 'u' in een gesloten lettergreep is immers een gans andere klank: up, dul, zunne.
- Zie ook Wikipedia talk:Spelrehels#Lange_klinkers
- Zie ook Wikipedia talk:Spelrehels#Korte_klinkers
- Voor een lange uu-klank wordt dit dan: ik bluve/wider bluuvn, ik hebruke/hi hebruukt enz, ook al spreken we die klank niet als een AN-uu uit, het komt toch aardig in de buurt (en is etymologisch gelijk). Zie hiervoor de (interessante) discussies op Wikipedia talk:Spelrehels#Reacties.
- Als we nu consequent willen zijn, krijgt 'juuste' de voorkeur boven 'juste'. Dat de laatste schrijfwijze toch aannemelijk overkomt is waarschijnlijk het gevolg van de spelling en de uitspraak van het Franse woord 'juste' (wél een uu-klank). --Patrick 10:59, 8 ohustus 2006 (UTC)
- En vo mi nen trappist ostemblieft :-) Patrick
Bij 'juste' krijg je het idee alsof je het uitspreekt als 'zjüste' i.p.v. 'zjuuste' - Servien 13:29, 8 ohustus 2006 (UTC)
Dit artikel is een beetje erg informeel... een gast zegt dat ie uit Oalbeke komt maar hij komt eigenlijk uit Gent, maar dat zegt ie omdat ie cool wil zijn... ik zie zoiets al in Encarta staan hé! "Prinses Mathilde klapt eihentlijk Hents mo ze doet assof ze Frans ès omda ze cool wilt zin"... juist ja! Servien 13:48, 8 ohustus 2006 (UTC)
- Het is nog altijd een artikel van de bende die ook verantwoordelijk was voor vroegere pareltjes zoals Nieks warry nieks, Mwooskers, beire, beirder, beirst, artcore, en vele vele anderen... al denk ik wel dat we ze nu bijna allemaal verwijderd hebben :-) --D-rex 20:01, 8 ohustus 2006 (UTC)
wikipedia.be
[brontekst bewerken]Ik heb een nieuwe versie gemaakt van het portaal dat zeer spoedig het huidige zal vervangen als er geen verdere reactie komt. Deze nieuwe versie zal een hok hebben voor "West-Vlams" en een optie om een zoekopdracht naar deze wiki te sturen. Verder overleg op w:nl:Overleg Wikipedia:Welkom Bienvenue Bénvnowe Willkommen. Het portaal-voorstel is te zien op http://www.wikizine.org/man/be-portal/ --Walter 19:34, 26 ohustus 2006 (UTC)
- Ziet er zeer goed uit. Een kleine opmerking over de consequentie van de begroeting: welkom! in het West-Vlaams is niet Hoeindah! maar Welhekoomn!... detail, ik weet het. Groeten, Tbc 20:42, 26 ohustus 2006 (UTC)
Hemeente
[brontekst bewerken]Zie: Talk:Hemeente. Tbc 09:09, 28 ohustus 2006 (UTC)
Discriminatie Kortriks
[brontekst bewerken]Wat is de bedoeling van deze website, het Kortriks belachelijk maken?! Het lijkt wel een complot eum van euns dialeuct een teulke geleuk het zweuds te meuken? Het Kortriks mag ook serieus behandeld worden en niet belachelijk gemaakt met die zweudse letters ! 83.134.150.182 16:27, 2 september 2006 (UTC)
Alliène over West-Vloandern, of wok over de reste van de weireld?
[brontekst bewerken]Allo gastn, kvin dattet vlot vorutgaot, ièn ding vraoge'k mie oaf: moet'n we alliène West-Vlamse onderwerp'n behandel'n of moeten we wok peinzen over algemiéne onderwerp'n? user:D-rex
- mien gedacht is: we zien me te weinih sjchrievers. Dus, ieder artikel is welhekom'n. Mien voorkeure is: oek artikels die niemendolle mè West-Vloandern te moak'n en. user:Astro
- t'biezonderste is datter geskreven wordt : we zien wel watdaterin stoat. user:Foroa 12h41 13 July 2006
"Externe link": oe goame da vertoalen?
[brontekst bewerken]Een overzicht van wuk datter nu ol bestoat:
- Externe droad
- Link op een ander
- Koppeliengn na buutn
- ...
'
- Ik peize dak de externe droad ingevoerd heb. Het dé mie peizen op het machtige "den droad" van "In de Gloria". Moar ik twiffel oawe nie beter externen (met n) of eksternen moen gebreuken. Link is (noh) nie echt vlams peisekik. user:Foroa 12h41 13 July 2006
- Takkoord mè "link": ni echt Vlams. Moa "droad" is e bètje te verre hezocht, vink ik. Link (in 't Iengels), en Lien (in 't Frâs) dud'n op e verband, verbinding. user:Astro 20h51 13 July 2006
- Ik werk'n ol joaren mè kompjoeters, en "link" int sjko vloms es "koppelienge". Zie wuk de International Word List ip de stekke bie Microsoft. 'k Zeggn da mo ter informoasje, he doet er mè wuk da je wilt hè. Patrick 14 July 2006
- :: Moa dat is 't juste: sjchô Vlams ku nus nie stief sjchèl'n. Moa toch merci voe joen ulpe! ;-) user:Astro 06h51 15 July 2006
- Ik werk'n ol joaren mè kompjoeters, en "link" int sjko vloms es "koppelienge". Zie wuk de International Word List ip de stekke bie Microsoft. 'k Zeggn da mo ter informoasje, he doet er mè wuk da je wilt hè. Patrick 14 July 2006
- 'k moetn ook zehhn, aj nu heweune teehn etwien an 't klappn ziet over computers, hoa je toch heweune zehhn: "klikt ne kjee ip diene link", en toch nie "klikt ne kjee ip diene draod" ? Den anderen zoe nohol oohn hoan trekkn peins ik. We moetn ier toch hin nieuwe woordn hon uutvien lik in die "Rute 98" sketch met Wim Opbrouck... die sketch was voe te lachn. --LimoWreck 22:58, 25 July 2006 (UTC)
- Takkoord mè "link": ni echt Vlams. Moa "droad" is e bètje te verre hezocht, vink ik. Link (in 't Iengels), en Lien (in 't Frâs) dud'n op e verband, verbinding. user:Astro 20h51 13 July 2006
- K'ben zeker gene purist, moar het stoart me enorm om overal in koeien van letters Link te zien stoan ip al de vlamse bladziden. K'peize da we voldoende kritische massa bereikt ein om zelve een woord te kunnen introduceren omdat er toch geen vlamse variant bestoat. Verbindinge is te Ollands, zodat voar mie skoakel (lik in t'afrikoans) en droad overbleuven. Lienk valt eventueel oak te overwegen.
- k'stel voar als de zoekfunctie ier n'bitje beter werkt te zoeken noar draod en link. Google zegt dat droad 24 kier en link 22 kier gebreukt wordt, dus zoa onnatuurlijk is droad oak were niet.--Foroa 06:22, 26 July 2006 (UTC)
- Persoonlik vinne kik koppelienge 't skwoonst... Tbc 20:44, 26 July 2006 (UTC)
- inderdaod... koppelienge wordt ook hebruukt in de spreektaole. We meuhn hier alleszins hin nieuwe woordn hon uutvien die nooit in de normaole spreektaole hebruukt wordn. Der staot ol henoeg zjeever in de West-Vlamse wikipedia; 't moet hier nog serieus bluuvn, of ze kunn bie Wikimedia dat project were hon ipdoekn. Hin mens hebruukt in de spreektaole "schakel" of "draad" voe ne lienk, dus ku wieder da wok nie doen. "Lienk", "link", "koppelinge",... wordn henoeh hebruukt in de spreektaole alleszies --LimoWreck 21:11, 26 July 2006 (UTC)
- Persoonlik vinne kik koppelienge 't skwoonst... Tbc 20:44, 26 July 2006 (UTC)
Oe deurverwizingen moaken?
[brontekst bewerken]As je nen term hernoemd, dan krig je ootomatisch ne deurlink van de ode noame noar de nieuwe noame. Moar wa moe je doen om zelve ne deurlink te moaken noar ne site die al bestoat? Een voorbeeldje, ik zoe van de officiele noame "Deerlijk" nen deurlink will'n moaken noar "Dèrlik", die al bestoat (ik wil da eindelik met alle officiele noamen doen, of de zoek functie zoe nie goe wirken).
- Keit zelve gevonden. Ge moet geweun uw pahina maken, vb "Deerlijk" en doar een redirect lijne zetten: vb "#redirect Dèrlik. Pas ip, 'tduurt wel efkens voor da't effect ei. User:D-rex 18 july 2006 11:45
- Merci. Ik wisn't oek nieje. Ku noh van passe kom'n. User:Astro 18 july 2006 12:21
Wikipedia:Te verwiddern pahina's
[brontekst bewerken]De pahina met te verwiddern pahina's is angemakt. Tbc 18:32, 19 July 2006 (UTC)
Kandidatuur Tbc voor bureaucrat
[brontekst bewerken]Omdat ik daarnet vaststelde dat robotgebruikers beginnen actief te worden en omdat een 'native' bureaucrat geen overbodige luxe is lijkt me, zou ik me willen kandidaat stellen als bureaucrat. Dit houdt in dat ik als sysop botbitjes zou kunnen toekennen en andere gebruikers sysop kan maken. Meer info op nl. De enige bureaucraat hier op dit moment is Steinbach. Tbc 11:40, 10 september 2006 (UTC)
Voor
[brontekst bewerken]- ei, ge vergeet mie, ik ben ôok bureaucrat. Moa geit gelik, nen nieuwen bureaucrat mag wel, en geit min volledige steune --D-rex 12:36, 10 september 2006 (UTC)
- 't Es juuste, 'k was an 't kiek'n ip de liste van sysops wo daj gie nie tussnstond. M'n iprechte excuses... Tbc 12:45, 10 september 2006 (UTC)
- Patrick 12:49, 10 september 2006 (UTC) teurlik
- Vaneigens --Foroa 13:03, 10 september 2006 (UTC)
- MADe 07:12, 16 september 2006 (UTC) miskien zou nen ekstra mod wok wel handig zin (moej ier trouwens wok 100 dingn veranderd ein?)
- --Astro 09:25, 23 september 2006 (UTC) Gèf mo slunse!
Tegen
[brontekst bewerken]- ...
Neutraal
[brontekst bewerken]- ...
Noa deze overweldigende mjeerderheid eike User:Tbc burocrat gemakt. Proficiat en dubbel en dik verdiend. --D-rex 08:57, 30 september 2006 (UTC)
Vandalisme
[brontekst bewerken]Betreffende die pubers die niet veel beters te doen hebben dan onze Wiki te bevuilen met hun onzin, kunnen we aan de hand van hun IP-adressen niet verhinderen dat ze nieuwe pagina's creëren of bestaande aanpassen? Blijkbaar zijn die gastjes toch niet in staat iets zinvols te vertellen --Patrick 10:14, 18 september 2006 (UTC)
- Het is mogelijk om gebruikers te blokkeren, echter enkel door moderatoren. Ik weet niet of er hier een verzoekpagina is om mensen te blokkeren. Zo niet, dan zou ik zonodig een verzoek plaatsen op de overlegpagina's van de moderatoren hier. --Erwin85 10:22, 20 september 2006 (UTC)
Erwin85Bot
[brontekst bewerken]Ik wil graag botstatus aanvragen voor User:Erwin85Bot. Ik wil voornamelijk vanaf de nds-nl: wiki werken. Groeten, Erwin85 18:49, 19 september 2006 (UTC)
- Het gaat dus om een interwikibot. --Erwin85 18:54, 19 september 2006 (UTC)
Titels corrigeern
[brontekst bewerken]Wie wilt/kant er ekè werk moaken van de navigoasje-elementen en titels woa dan der groète foutn in stoan (lik "navigaosje" linksboven, woa dat eigentlik "navigoasje" zou moetn zin. --Astro 09:22, 23 september 2006 (UTC)
- Joat, der es veel werk, ôok in de categorieën bievôorbeeld. Moa 'k stelle vôorn voo da geleidelik an te doen. Oje ne kjee wil biedroagn an de vls, moa ge neit nie veel inspiroatie bievôorbeeld. Ozôo goa 'k ik et toch doen --D-rex 09:34, 23 september 2006 (UTC)
Dialectgroepen - tekst op huisvanalijn.be
[brontekst bewerken]Bron: http://www.huisvanalijn.be/taalkamer/pdf/infodialectgroepen.pdf
Het West-Vlaams
Het West-Vlaamse dialect is het meest zuidwestelijke van de Nederlandse dialecten en vormt samen met het Zeeuws één groep met veel gemeenschappelijke kenmerken. “Letter scheelde het…” of heel Vlaanderen sprak en schreef nu West-Vlaams, tenminste als Guido Gezelle en met hem een aantal West-Vlaamse particularisten in de 19de eeuw hun zin hadden gekregen. Ongeveer 80% van het Middelnederlands uit de 13de eeuw is uit West-Vlaanderen afkomstig. Een niet onaanzienlijk deel daarvan behoort tot het werk van Jacob Van Maerlant, geboren en gevormd in de streek van Brugge, maar lange tijd in dienst van de graven van Holland-Zeeland.Vandaar de oude adelbrieven van het West-Vlaams en de populaire mening dat men in West-Vlaanderen nog spreekt als in de Middeleeuwen.
DE EIGENAARDIGHEDEN VAN HET WEST-VLAAMS
Het West-Vlaams heeft inderdaad een deel van het Middelnederlandse klinkersysteem bewaard. Het meest kenmerkend is de uitspraak ie en uu in plaats van ei en ui in woorden als kijken en huis.Toch staat het West-Vlaams daarmee niet alleen. In het westen van het Nederlandse taalgebied hoort men die uitspraak eveneens in het Zeeuws en het Fries en in het oosten in het Gronings, Drents,Twents en Achterhoeks en in grote delen van het Limburgs.
Anderzijds worden de korte e, i en u (als in Ndl. bed, bidden, schudden) in het West-Vlaams veel opener uitgesproken (ongeveer badde, bedden, sjchudden) dan in het Nederlands en zeker dan in de Brabantse dialecten, die daarvan wel de oudste uitspraak hebben bewaard (bidde, biede, schuude). Een Brabantse pater kwam in West-Vlaanderen eens preken over de hemel en zei in zijn tongval:“De ingelen vervuulen den eemel met huun schieter”. Zijn gehoor begon te lachen. Hij besefte niet dat zij begrepen hadden:“De engelen vervuilen de hemel met hun schijter” in plaats van “De engelen vervullen de hemel met hun schitter”!
Twee andere typisch West-Vlaamse uitspraakeigenaardigheden zijn ontleend aan het naburige Frans.Ten eerste de overgang van ou naar oe voor t,d en s:“’t Is koet in men oede koesen” (= ’t Is koud in mijn oude kousen); ten tweede de opening van uu naar eu voor een r, b.v. meur, zeur, deuren voor resp. muur, zuur, duren.
Het West-Vlaams kent een typische klinkerverkorting en verkleuring van lange klinkers voor bepaalde medeklinkercombinaties, b.v. in de vervoeging van werkwoorden, bij samenstellingen en afleidingen en ook bij eenlettergrepige woorden. Hoe meer men naar het westen gaat, hoe frequenter die klinkerverkorting te horen is: b.v. kopen – hij kopt; dopen – dopkleed, brood – brommes, breed – bridder, (h)ooge – (h)ochte, meur – murtje. Die twee genoemde kenmerken samen liggen aan de basis van de zgn. sjibbolethzin:“’t Is e ruut’ uut t’ uus, o ’t rint, ’t rint trin” (’t Is ( = er is) een ruit(e) uit het huis, als het regent regent het erin).
De West-Vlamingen spreken de h niet uit evenmin als de meeste Vlamingen, maar het meest opvallende is dat zij de g als een h uitspreken en als ze proberen een h uit te spreken een heel vreemde keelklank produceren die op een ch of g lijkt. Maar dank zij de geilige heest kunnen zij altijd rekenen op de gulp van hod. Ook dat kenmerk beperkt zich weer niet tot het West-Vlaams; het is ook westelijk Oost-Vlaams en Zeeuws.
De West-Vlaming is ook vaak te herkennen aan de overgang van o naar u en van oo naar eu (de zgn. spontane palatalisatie) in een aantal woorden: op > up (soms ook ip), ochtend > nuchtend, boter > beuter, wonen > weunen. Deze ontwikkeling komt ook (maar in mindere mate) in de Zeeuwse en Hollandse dialecten voor. Ze ontbreekt vaak in het het westen van Frans-Vlaanderen. In een aantal woorden is er ten slotte ook een overgang geweest (de zgn. ontronding, met of zonder umlautsfactor) van korte u naar korte i (rug > rik) en van eu naar ee (beugel > begel, heupe > heepe). Dat verschijnsel komt vooral voor in het westen en langs de kust.
Het West-Vlaams mag voor een buitenstaander als een vrij homogeen dialect klinken, toch heeft dialectologisch onderzoek aangetoond dat we in de West-Vlaamse dialecten een fundamentele tweedeling kunnen onderkennen, nl. een noordwestelijke groep tegenover een zuidoostelijke. Er loopt een zeer belangrijke grenzenbundel van klank- en vooral vormverschijnselen van zuidwest naar noordoost dwars door West-Vlaanderen. In het zuiden ligt het vertrekpunt ten oosten van Ieper in de buurt van Wervik en Zandvoorde. De meest noordwestelijke lijn van die bundel loopt over Handzame, buigt af naar Loppem, blijft ten zuiden van Brugge en Damme en loopt tot Lapscheure. De meest zuidoostelijke lijn van die grenzenbundel vertrekt eveneens vanuit Wervik, gaat noordoostwaarts over Roeselare naar Sint-Joris-ten-Distel en loopt in Oost-Vlaanderen door tot de omgeving van Eeklo. Deze grenzenbundel bepaalt dat het zuidoostelijke West-Vlaams in zeer veel opzichten van het meer conservatieve West-Vlaams van het westen en de kuststreek verschilt en eigenlijk al dichter bij de centrale dialecten van Oost-Vlaanderen en Brabant aansluit. Dat houdt b.v. in dat dialectsprekers van het Ieperse meer verwantschap ervaren met het dialect van Brugge en omgeving dan met dat van Tielt of Kortrijk.
De belangrijkste verschijnselen die zich daarbij aftekenen zijn:
- de uitgang -en bij de vervoeging van de werkwoorden in de eerste persoon
in het noordwesten: ik bakken, ik zijn tegenover ik bakke, ik benne;
- de verkleinwoorduitgang –tje, -etje en –ige in het westen tegenover –ke en –eke
in het zuidoosten: dochtertje, mannetje / mannige tegenover dochterke, manneke;
- de uitspraak van het persoonlijk en bezittelijk voornaamwoord ons: oes
in het zuidoosten tegenover uus in het centrum en nuus in het westen; Een aantal andere klank- en woordgrenzen lopen met de boven vermelde grenzenbundel nagenoeg parallel, b.v. de klankscheiding tussen ga(r)s en ge(r)s, de uitspraak boom/ booëm in “boom” de woordscheiding tussen kachtel en veulen en nog een aantal andere meer, die men kan nagaan op de vele woordkaarten in het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten. Het noordwestelijke West-Vlaams vertoont daarmee een aantal kenmerken dat het gemeen heeft met andere Nederlandse kustdialecten als het Zeeuws en het Hollands en ook het Fries, en waarmee het ook dikwijls aan het Engels doet denken.
GRENZEN VAN HET WEST-VLAAMS
Het West-Vlaams wordt in het zuiden en westen begrensd door de Romaans-Germaanse taalgrens. In het westen omsluit die Frans-Vlaanderen; in het zuiden valt ze nu samen met de zuidgrens van de provincie. In het noorden wordt het West-Vlaams begrensd door de Noordzee. In het oosten is de provinciegrens slechts ten dele ook de afbakening van het West-Vlaams tegenover het Oost-Vlaams. Eigenlijk is er slechts op een korte afstand tussen Sint-Joris-ten-Distel en Knesselare een smalle zone waar provinciegrens en dialectgrens nagenoeg samenvallen.Ten noorden en ten zuiden daarvan hebben we twee overgangszones. In het noorden doet de Oost-Vlaamse gemeente Maldegem in veel opzichten nog mee met het West-Vlaams. In het zuiden is er een brede overgangszone tussen Kortrijk (ten zuiden van de Leie) en Oudenaarde, die naar boven toe gaande – in de buurt van Waregem,Aarsele en Ruiselede vrij smal wordt. De taal van die laatstgenoemde West-Vlaamse gemeenten is echter meer Oost- dan West-Vlaams.
DR. HUGO RYCKEBOER
Freaq - gazette - vergoaderienge ???
[brontekst bewerken]- Iet da doa mee gelinkt es, kei een vroage gekreeg'n van Freaq om in zin gazette te stoan omtrent onz'n wikipedia, en da likt mie een goe geleeg'nheid om ne kjee tôope te koom'n met de veelskrivers, vôorbeeld in Roeseloare, en als groep noa butten te koom'n. Zie je gudder da zitt'n? --D-rex 17:55, 22 september 2006 (UTC)
- E kè topekomm'n? Woarom ni. In de gazette stoan va die Freaq? 'k Zin nie overtuugd. Want wuk schriefn over nuus? "Deze blog staat op Wikipedia! Toegegeven, het is 'maar' op een West-Vlaamse variant van één of andere plezanterik met te veel vrije tijd, maar (...)" De teneur va zen artikeltje is ol gezet, ajt mie vroagt :-/ --Astro 23:04, 22 september 2006 (UTC)
- Der stoat ôok: Uwiril van de Dag: Wikipedia West-Vlaanderen! Zelfs al had ik mezelf er niet op teruggevonden, zou ik dit een knap initiatief gevonden hebben. Checken!
- Kei doar verder nog 4 ipmerking'n bie:
- Tes gezond om de vls me een zekere ironie te behandeln. Hjeel lang geleed'n eik ol ne kjee min attitude doaromtrent neregeschreev'n: de West-Vlamse wikipedia es 1 grôote grap, moa wel jeen die we serieus pakk'n :-) In die zin moeje ôok zin geschrifsel interpreteer'n peize kik.
- De vls es oltid gegroeid achter da we publiciteit gekreeg'n ein. Kik noa minzelven, ik ben begonn'n me vls'en achter da we in de Standaard stond'n. Tes dringend tid om wa nieuw volk an te trekk'n (ikzelve ben inhodelik redelik utgeschreev'n bievôorbeeld), dus een nieuw 'persoffensief' es wel welkom.
- Deur da ze oens interviewen keun we eindelik ne kjee de bedoelinge van vls utlegg'n en voor jeens en voor oltid antôon'n dat er toalgebied'n zin me veel minder sprekers die ôok een wikipedia ein, en da de vls dus zeker zin plekke verdient.
- En een pinte ip kost'n van een ander'n sloa kik nôoit of :-)
- --D-rex 07:10, 23 september 2006 (UTC)
- E kè topekomm'n? Woarom ni. In de gazette stoan va die Freaq? 'k Zin nie overtuugd. Want wuk schriefn over nuus? "Deze blog staat op Wikipedia! Toegegeven, het is 'maar' op een West-Vlaamse variant van één of andere plezanterik met te veel vrije tijd, maar (...)" De teneur va zen artikeltje is ol gezet, ajt mie vroagt :-/ --Astro 23:04, 22 september 2006 (UTC)
- Ne west-Vloaming doet dikwils an zelf-onderschattienge (underdog), Freaq ôok.
- Freaq ip Dominiek's blog reacties: freaq sprak: "Man, dat is verschietachtig om daar mijn eigen tussen te zien staan! Maar wél een heel cool project, eigenlijk, verdient navolging en uitbreiding. Wie is diene mens die dat allemaal op poten heeft gezet? "
- Wie wetter n'antwoord op die vrage ?
- Veel bloggers gebreuken ôok dikwils dialect woorden en zeun dus medestanders. Freaq gebreukt veel dialect.
- Oak nen wiki over bloggers met Freaq en Dominiek begunnen ei was da omda'k blog en belangrik fenomeen vinde (logboeken die wegrollen over tid) moa oak complementair me wikipedia die mjeer en overzicht en de stand van zoaken biehoudt. Derbie, bloggers zeun a meugelijks promotiekanoal en gebreuken dikwils dialect.
- Dus gjeen probleem vôor en vergoaderienge met Freaq, k'wille wel anoniem bleuven t.o.v. de beutenwèreld.
- K'ei niet t'minste probleem vôor inspiratie vôor wiki's, aljeene moa gebrek an tid.
- Vôor dawwe min of mjeer officieel noa beuten komen zoen we moen akkoard gôan over bedoelienge van oezen wikipedia. K'goa binnen an kljeene weke doaromtrent een vôorstel van formulerienge lanceren als sneuveltekst. Oat er al iemand en hjeel specifieke visie of eisen eit, smeet et moar ip min talk blad. K'ei in t'verleden doarover al stikskes geschreven zonder reacties. Oat er iemand doarvan stikken goe of slicht vind: welkom. (Sorry, moa ke nei gjeenen tid om ze tôope te roapen). --Foroa 16:41, 23 september 2006 (UTC)
- D-rex heeft een punt wanneer hij schrijft dan meer publiciteit een efficiënte manier is om nieuwe bezoekers te lokken. Ik geniet ervan om op de West-Vlaamse Wiki een bijdrage te leveren maar voel me niet meteen geroepen om geïnterviewd te worden. Voor mij is het doel dat telt en dat is (meewerken aan) de uitbouw van de West-Vlaamse Wiki. Ik wou dat ik meer tijd had om artikelen te schrijven want ik heb behoorlijk wat hobby's waar ik een en ander van af weet zoals ruimtevaart en astronomie, kunst, geschiedenis, literatuur en informatica maar ik werk (meer dan) voltijds en woon in een huis met tuin, dan verkies ik m'n beperkte vrije tijd in één onderwerp te stoppen en het proberen goed te doen dan tien dingen te starten en ze maar half af te werken. Maar als jullie overeenkomen om es samen te komen, zal ik ook wel afkomen, de eerste pint wil ik dan gerust voor mijn rekening nemen ;-)
- Foroa had het over de bedoeling van onze Wikipedia. En dat is een zeer pertinente vraag. Als ik zie wet er allemaal in de nl-wiki staat, jongens dat is niet meer normaal, daar kunnen wij niet aan tippen. Ik denk eerder aan specialisatie in lokale thema's rond taal, cultuur, geschiedenis e.d. maar zie uit naar Foroa's zijn voorstel, wil graag zijn mening vernemen. --Patrick 11:45, 24 september 2006 (UTC)
- Hier is mijn voorstel: laten we elkaar ontmoeten voordat we met freaq babbelen, zodat we dit alles kunnen doordiscussiëren. Wat past het best: een weekdag of een zaterdagavond? --D-rex 20:16, 29 september 2006 (UTC)
- Goed gedacht. Bovendien heb ik de indruk dat er meer geïnteresseerd zijn in het eerste deel dan het tweede (met Freaq). Ik had de laatste week noch de tijd, noch de forme, zodat ik niet opgeschoten ben met mijn huiswerk dat ik (weer eens) onderschat heb. D:Rex, misschien plaats en drie of vier data voorstellen en iedereen kan aankruisen wat kan en niet kan (+ kotteke voor eventuele andere datum). Zo gaat het snelst. Heb je toevallig geen rendez vous templeiteke ?--Foroa 22:07, 29 september 2006 (UTC)
Kandidatuur D-rex voor sysop
[brontekst bewerken]Omdat er in de toekomst veel veranderingn voo het Standoardvlams ip til stoan die het nôodzoakelik moak'n dat er veel pagina's verwidderd weirden, eime in min ôogn nog nen actieven sysop nôodig. Ik stelle mie doa geirne kandidoat vôorn. De mjeeste weet'n ol dak ginnen moeiliken benne, en dak iederjeen zin mjeeninge loate.
- De stemming heeft nu een week geduurd. Met de vandalistische edits van de voorbije dagen in gedachten, heb ik net D-Rex sysop gemaakt. Tbc 10:12, 7 oktober 2006 (UTC)
- Bedankt, ik zal er geen misbruik van maken --D-rex 10:30, 7 oktober 2006 (UTC)
vôorn
[brontekst bewerken]- --Foroa 08:01, 30 september 2006 (UTC) Vaneigens. Ei ol ne kjee geprobeerd wa da je keunt als burocrat (systeem teksten verandren en zô)?
- Tbc 08:50, 30 september 2006 (UTC) Voor.
- --Astro 08:53, 30 september 2006 (UTC)Olle vertrouwn.
- --Patrick 19:59, 30 september 2006 (UTC) Bajoah
teegn
[brontekst bewerken]- ...
neutroal
[brontekst bewerken]- ...
De jeeste VLS gebruukers meeting
[brontekst bewerken]We plann'n een gebruukersmeeting rond de West-Vlamse wikipedia, en doarom een poar ofsproak'n.
- De meeting goat deure in Roeseloare, centroal in de provincie.
- T'zoe gjeestig zin om elkoar ne kjee te ontmoet'n in levende livve
- De bedoelinge es om ne kjee of te spreek'n woa da me noo toe will'n me vls.
- der es ôok een vroage voo een kljeen interview me de Krant van West-Vlaanderen (Freaq), o je wil keun je doa bie zin
- vôorlopig programma: 20-21 uur besprekinge, 21-21h30 interview, 21h30-? noabesprekinge. (Interview moe nog ofgesprook'n weird'n me Freaq)
Ik stelle een aantal doatums vôorn, vul u zelven an oo je geïnteresseerd zit, en we goan wel een tidstip utzoekn da voo iederjeen goe utkomt
- Ik zie da 20 oktober goed utkomt voo de mjeeste. Kgoa 't voorstel deuregeevn an Freaq. Kgoa wok nog een poar pogingn doen om Astro en LimoWreck te overtuggen om mee te doen, want zein toch een hjeel belangrike rolle gespeeld in dezen wikipedia. --D-rex 10:22, 7 oktober 2006 (UTC)
- meeting update: freaq kan nie koomn noa de meetinge vridagoavond, moar der zal wel nen fotogroaf anwezig zin. Freaq zal jeen van oens contacteern achternoa, omdat ie toch liever me jeene eprsôon klapt (om kakafonie te vermidden). Goe voo gudder? Wie kent er een goe cafe in Roeseloare? --D-rex 18:45, 12 oktober 2006 (UTC)
- Zeg gasten, goat da nu deure of niet? Wie doet er mee? Keun d'je rap een antwoord geevn? --D-rex 16:49, 16 oktober 2006 (UTC)
- 20 en 24 October zin nog altijd OK voor mij. Ik ken geen café bij naam in Roeselare, daarom heb ik niet geantwoord. 'k ben overbelast, moar 'k zal toch proberen om een (mini)tekstje te produceren tegen vrijdag.--Foroa 17:24, 16 oktober 2006 (UTC)
- Misschien Café Cirque aan het Polenplein? Dit is vlak in het centrum naast het stadhuis en er is voldoende parkeergelegenheid (zie web site voor ligging met plan). Om welk uur spreken we af? En wie trakteert er? ;-) --Patrick 19:01, 16 oktober 2006 (UTC)
- 'k Stelle 8u30 vôorn, wa goame droagn, nen wikipedia t-shirt? :-; Allee tbc, wa zeg d'je gie? --D-rex 19:38, 16 oktober 2006 (UTC)
- 'k Zal proberen daar om 20u30 te zijn (ik moet van Gent komen die avond) en zal een rode roos dragen... nee serieus, 'k zie er zo uit, er zal mij daar wel iemand herkennen zeker. Tot vrijdag, Tbc 10:20, 17 oktober 2006 (UTC)
- 'k Stelle 8u30 vôorn, wa goame droagn, nen wikipedia t-shirt? :-; Allee tbc, wa zeg d'je gie? --D-rex 19:38, 16 oktober 2006 (UTC)
- Misschien Café Cirque aan het Polenplein? Dit is vlak in het centrum naast het stadhuis en er is voldoende parkeergelegenheid (zie web site voor ligging met plan). Om welk uur spreken we af? En wie trakteert er? ;-) --Patrick 19:01, 16 oktober 2006 (UTC)
- 20 en 24 October zin nog altijd OK voor mij. Ik ken geen café bij naam in Roeselare, daarom heb ik niet geantwoord. 'k ben overbelast, moar 'k zal toch proberen om een (mini)tekstje te produceren tegen vrijdag.--Foroa 17:24, 16 oktober 2006 (UTC)
- Zeg gasten, goat da nu deure of niet? Wie doet er mee? Keun d'je rap een antwoord geevn? --D-rex 16:49, 16 oktober 2006 (UTC)
- meeting update: freaq kan nie koomn noa de meetinge vridagoavond, moar der zal wel nen fotogroaf anwezig zin. Freaq zal jeen van oens contacteern achternoa, omdat ie toch liever me jeene eprsôon klapt (om kakafonie te vermidden). Goe voo gudder? Wie kent er een goe cafe in Roeseloare? --D-rex 18:45, 12 oktober 2006 (UTC)
User | Geïnteresseerd in meeting | Geïnteresseerd in interview | di 17 okt 2006 | vr 20 okt 2006 | di 24 okt 2006 |
---|---|---|---|---|---|
Astro | x* | ||||
Foroa | x | x | ? | x | x |
LimoWreck | |||||
Patrick | X | X | X | X | --- |
Servien | |||||
Tbc | x | x | --- | x | ? |
D-rex | X | X | X | X | X |
(vul moar an) | |||||
(vul moar an) | |||||
(vul moar an) |
- interesse genoeg, maar praktisch niet haalbaar.Astro
- Jammer --Foroa 07:30, 19 oktober 2006 (UTC)
O je de details wilt weet'n van de biejeenkomste, moeje ier ne kjee kikken: Jeeste Gebrukersbiejeenkomste
West-Vlaoms / West-Vlams
[brontekst bewerken]Overal wordt West-Vlams gebruikt, maar als interwiki wordt "West-Vlaoms" gebruikt, moet dat niet veranderd worden? User:Servien 19:59, 1 oktober 2006 (UTC)
- Het Standaardvlaams (SV) dat wij trachten te volgen vermeldt inderdaad Vlams maar aangezien wij (nog) geen woordenlijst met 'standaard' West-Vlaamse termen hebben, hangt het af van de uitspraak van de auteur in kwestie. Zo krijg je de ene keer Vlams, de andere keer Vloms of Vloams... Momenteel zie ik hier niet echt een probleem in te meer omdat ik denk dat meestal wel degelijk Vlams wordt gebruikt. --Patrick 20:43, 1 oktober 2006 (UTC)
- Goed opgemerkt Servien. Als je kijkt naar kategorieen (toale) en zo, blijken vooral West-Vlams en West-Vloams de bovenhand te krijgen met West-Vlams lichtjes in de meerderheid en in SV 1.1. Ik stel dus ook voor de Inter-wiki in plaats van West-Vlaoms (dat niet echt gebruikt wordt), West-Vlams te gebruiken omdat dit voor iedereen accepteerbaar is en ook de oa/ao discussie uit de weg gaat.--Foroa 07:08, 2 oktober 2006 (UTC)
probleem
[brontekst bewerken]Ik vind nergens de link om een nieuwe pagina aan te maken. Vandanaal 22:50, 5 oktober 2006 (UTC)
- Alloo Vandanaal, kikt e kjè ip de pahina Help:Wikipedia. Tot in den draai, Tbc 22:26, 5 oktober 2006 (UTC)
Oogieslands
[brontekst bewerken]Ik heb een artikel geschreven over het Hoogijslands (Oogieslands) en dat wordt blijkbaar constant verwijderd. Waarom eigenlijk? Als er iets aan het artikel schortmoet het verbeterd worden ofwel dient de verwijderprocedure gevolgd worden. Anders is het vandalisme. Vandanaal 18:53, 6 oktober 2006 (UTC)
Van demotiverend gesproken!
[brontekst bewerken]Ik maak een gebruikerspagina aan, schrijf een eerste artikel en krijg onmiddellijk dingen naar m'n kop gesmeten. Ik ben erg geïntereseerd in het bestuderen van streektalen en linguistiek in het algemeen en dacht op deze wikipedia iets te kunnen bijdragen. Maar neen! Is dat jullie manier om een nieuweling welkom te heten? Welk sjabloon heb ik weggehaald? Vandanaal 19:15, 6 oktober 2006 (UTC)
- Ik weet niks van sjablonen af. Maar ik heb geantwoord op je vraag op de Talk:Oogieslands pagina ;-) En laat niet zo snel op je kop zitten! Herpak je, schrijf een mooi volledig artikel, en voilà! --Astro 18:25, 6 oktober 2006 (UTC)
Dialectgenootschap Bacht'n de Kuupe
[brontekst bewerken]Heb onlangs via een collega - degene die de West-Vlaamse tabel met het Veurns heeft aangevuld - vernomen dat er in de Westhoek het Dialectgenootschap Bacht'n de Kuupe actief is. Hun betrachting is het noteren en archiveren van het dialect uit de Westhoek, maar ook om een vriendenkring van dialectminnaars uit te bouwen.
Als rechtgeaarde West-Vlaamse Wiki-evangelist zie ik meteen onmiskenbare overeenkomsten en gemeenschappelijke belangen. Zij hebben ongetwijfeld al materiaal verzameld dat wellicht een prima plaats bij ons zou kunnen krijgen. Omgekeerd kunnen zij wellicht een en ander opsteken over onze aanpak en (taal)afspraken die hier met vallen en opstaan tot stand zijn gekomen.
Ik wil gerust es contact opnemen met die gasten, maar als iemand van jullie zich geroepen voelt, ik denk nu concreet aan ons stichtend lid Foroa, voor mij niet gelaten, graag zelfs. Wat denken jullie? (En nee dit heeft niets met het Hoogijslands te maken :D) --Patrick 20:21, 16 oktober 2006 (UTC)
- Es 't er da nog 'n twuk mee gebeurd of ligt dat e bitje stille? Tbc 16:49, 20 november 2006 (UTC)
Frans-Vlaams
[brontekst bewerken]Het Frans-Vlaams is eigenlijk een onderdeel van het West-Vlaams, maar heeft door zijn geïsoleerde positie niet deelgenomen aan West-Vlaamse vernieuwingen aan de andere zijde van de rijksgrens en heeft hierdoor allerlei archaïsmen bewaard."[1]
Zijn er voorstanders om pogingen te ondernemen om het Frans-Vlaams in onze Wiki op te nemen? Of hoort die hier niet thuis? Neem anders alvast es een kijkje bij Akademie voor Nuuze Vlaamsche Tale. Bevat zelfs spellingsregels die soms opmerkelijk dicht bij de onze liggen. --Patrick 20:35, 16 oktober 2006 (UTC)
Waarom niet. Ik heb een boekje over het Duinkerks dialect, en het is verbazend hoe dicht het staat. --Foroa 07:36, 19 oktober 2006 (UTC)
Noten
[brontekst bewerken]- ↑ "Taal in stad en land: Frans-Vlaams" p.5, Hugo Ryckeboer, Lannoo, Tielt, 2004.
automatic invullinge West-Vlams/Detail
[brontekst bewerken]Ge kun miskien entwuk forceren in de software zodaje de vershillende woorden (West-Vlams/Detail) ip een sjiekere maniere kunt ingeven, kzouk ik peizen aan een javascript-vensterke (jist kiezn wukn gemjinte, ton de woordjes vertoalen). Azwo goje de liste rapper gevuld kriegen. Kiep on de goed weurk MADe 21:03, 17 oktober 2006 (UTC)
- G'eit gelik, 't en es nie gemakkelik om de detailtabelle an te vuln, ge moe bikans nen ouven IT'er zin. Ollene, 't probleem es da'k nie te goe benne in die html-toestand'n. Oeter etwiene mie concreet kan uutlegn oe da da moe, geirne. --Patrick 12:16, 22 oktober 2006 (UTC)
- Ge moe goe k'n reeknen 'n teln voe die stoeme vraagtjekens ut u woordn te kriegen ! xxx 14:21, 3 november 2006 (UTC)
- ge goat toch nie zeggen zeker datter ier niemand slimmer es vô en betere iplossienge tôpe te steken ? Allé slimme gasten, loat u nie kenn; t'is nôdig vô ulder klêenkinders... --Foroa 14:24, 3 november 2006 (UTC)
- Es d'r ier niemand mee die nog kan telln? :-) --Patrick 16:08, 3 november 2006 (UTC)
Doel West-Vlamse wikipedia
[brontekst bewerken]Iedereen is uitgenodigd mee te werken aan een leuk initiatief van Foroa: Wikipedia:Doel West-Vlaamse Wikipedia. Tbc 23:17, 18 oktober 2006 (UTC)
Vandalisme
[brontekst bewerken]Ik heb nu het patrôon Template:Zb aangemaakt, voor de vandalismebestrijders (mss moet de inhoud nog wat aangepast worden). Kameraad Pjotr 09:16, 22 oktober 2006 (UTC)
- En ook het patrôon Template:Puber (weliswaar gewoon gekopiëerd van de NL, maar het is een begin.) Kameraad Pjotr 09:27, 22 oktober 2006 (UTC)
Patrick kandidaat voo sysop
[brontekst bewerken]'t Likt mie gin overbodige luxe om 't aantal moderatoorn te vermeezn, cfr. gebrukersbiejeenkomste. 't Es domei da'k min kandidateure stelle. 'k Goa d'r gin misbruuk van moak'n.
vôorn
[brontekst bewerken]- Tbc 16:28, 22 oktober 2006 (UTC) uiteraard
- D-rex 16:33, 22 oktober 2006 (UTC) zonder jeenige discussie
- --Foroa 12:33, 23 oktober 2006 (UTC) Oei, biekans nie gezien; vaneigens
- --Astro 12:45, 23 oktober 2006 (UTC)
teegn
[brontekst bewerken]- ...
neutroal
[brontekst bewerken]- ...
De stemminge es gesloten: Patrick is sinds 4 november sysop.
Interview
[brontekst bewerken]D-rex en ik zyn juste geïnterviewd gewist deur Freaq en 'k peise dat goe gegoan es. Verwacht julder binn'n e weke of 2 moar aan een artikel in de Krant van West-Vlaanderen. Tbc 17:38, 24 oktober 2006 (UTC)
Geschiedenis artikel
[brontekst bewerken]waar is de geschiedenis van dit naartoe ? http://vls.wikipedia.org/w/index.php?title=Template:Infobox_Belgische_gem%C3%AAente&action=history
?
De GFDL licentie vereist dat de geschiedenis intact blijft. Pagina's zomaar wissen en via copy/paste een nieuwe aanmaken is dus not done. Dus graag op Template:Infobox Belgische hemeente terug de oude versie MET history zetten; en de recente twee wijzigingen daar gewoon over copy/pasten. Op deze manier wordt wikipedia's GFDL licentie gevolgd. Wikimedia hecht erg veel belang aan die licentie, het zal slecht overkomen als we daar moeten gaan melden dat men het er hier niet nauw mee neemt... --LimoWreck 20:57, 27 oktober 2006 (UTC)
- Hiervoor sla ik mea culpa: ik was heel de tijd bezig met categorieën te hernoemen die door de manier waarop de databases van wikipedia in elkaar zitten, niet anders kunnen hernoemd worden dan domweg de inhoud te kopiëren (GFDL licentie?). Ik moet dit blijkbaar in mijn enthousiasme ook gebruikt hebben voor een template, die in tegenstelling tot categorieën wél "gewoon" kunnen hernoemd worden. Tbc 10:07, 28 oktober 2006 (UTC)
- Waarvoor staat die GFDL licentie? --Astro 12:36, 28 oktober 2006 (UTC)
- Sorry, vergeten te antwoorden: http://nl.wikipedia.org/wiki/GNU-licentie_voor_vrije_documentatie --Foroa 18:19, 28 oktober
Vreemd, ontvoeringen van artikelen (met geschiedenis) zijn al verschillende keren gebeurd, en dan hoor ik niemand. Selectieve verontwaardiging ? Degene die het luidst roept ... --Foroa 13:19, 28 oktober 2006 (UTC)
- @Astro: de licentie waaronder wettelijke de bijdragen op wikipedia geleverd worden ;-) Voor simpele dingskes als categorieën (cf. opmerking van Tbc hiernet), kleine doorverwijspagina's, beginnetjes, onderhoudspagina's en zo'n dingen, is het niet echt zo erg, daar staat normaal weinig wezenlijks in. Voor langere pagina's en zo is het wel de bedoeling die history wat intact te houden (is bv. een van de vereisten voor sites die stukken uit wikipedia kopiëren (wat toegelaten is): bronvermelding + duidelijk beschikbaar maken van de auteurs + history van artikelen). Op de NL, EN, en andere wiki's is men daar ook nogal streng op ;-) --LimoWreck 19:49, 29 oktober 2006 (UTC)
- oke, merci! Dan gaan wij ook ons best doen om dat hier te respecteren. --Astro 20:24, 29 oktober 2006 (UTC)
- @Astro: de licentie waaronder wettelijke de bijdragen op wikipedia geleverd worden ;-) Voor simpele dingskes als categorieën (cf. opmerking van Tbc hiernet), kleine doorverwijspagina's, beginnetjes, onderhoudspagina's en zo'n dingen, is het niet echt zo erg, daar staat normaal weinig wezenlijks in. Voor langere pagina's en zo is het wel de bedoeling die history wat intact te houden (is bv. een van de vereisten voor sites die stukken uit wikipedia kopiëren (wat toegelaten is): bronvermelding + duidelijk beschikbaar maken van de auteurs + history van artikelen). Op de NL, EN, en andere wiki's is men daar ook nogal streng op ;-) --LimoWreck 19:49, 29 oktober 2006 (UTC)
Dialectgroepen - tekst op huisvanalijn.be - deel 2
[brontekst bewerken]Hallo, ik vermoed dat Limowreck voornamelijk hamert op de tekst van huisvanalijn.be:
Gemakkelijkshalve herhaal ik passage die het meest relevant is:
Quote
[brontekst bewerken].../... Het West-Vlaams mag voor een buitenstaander als een vrij homogeen dialect klinken, toch heeft dialectologisch onderzoek aangetoond dat we in de West-Vlaamse dialecten een fundamentele tweedeling kunnen onderkennen, nl. een noordwestelijke groep tegenover een zuidoostelijke. Er loopt een zeer belangrijke grenzenbundel van klank- en vooral vormverschijnselen van zuidwest naar noordoost dwars door West-Vlaanderen. In het zuiden ligt het vertrekpunt ten oosten van Ieper in de buurt van Wervik en Zandvoorde. De meest noordwestelijke lijn van die bundel loopt over Handzame, buigt af naar Loppem, blijft ten zuiden van Brugge en Damme en loopt tot Lapscheure. De meest zuidoostelijke lijn van die grenzenbundel vertrekt eveneens vanuit Wervik, gaat noordoostwaarts over Roeselare naar Sint-Joris-ten-Distel en loopt in Oost-Vlaanderen door tot de omgeving van Eeklo. Deze grenzenbundel bepaalt dat het zuidoostelijke West-Vlaams in zeer veel opzichten van het meer conservatieve West-Vlaams van het westen en de kuststreek verschilt en eigenlijk al dichter bij de centrale dialecten van Oost-Vlaanderen en Brabant aansluit. Dat houdt b.v. in dat dialectsprekers van het Ieperse meer verwantschap ervaren met het dialect van Brugge en omgeving dan met dat van Tielt of Kortrijk.
De belangrijkste verschijnselen die zich daarbij aftekenen zijn:
- de uitgang -en bij de vervoeging van de werkwoorden in de eerste persoon in het noordwesten: ik bakken, ik zijn tegenover ik bakke, ik benne;
- de verkleinwoorduitgang –tje, -etje en –ige in het westen tegenover –ke en –eke in het zuidoosten: dochtertje, mannetje / mannige tegenover dochterke, manneke;
- de uitspraak van het persoonlijk en bezittelijk voornaamwoord ons: oes in het zuidoosten tegenover uus in het centrum en nuus in het westen;
Een aantal andere klank- en woordgrenzen lopen met de boven vermelde grenzenbundel nagenoeg parallel, b.v. de klankscheiding tussen ga(r)s en ge(r)s, de uitspraak boom/ booëm in “boom” de woordscheiding tussen kachtel en veulen en nog een aantal andere meer, die men kan nagaan op de vele woordkaarten in het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten. Het noordwestelijke West-Vlaams vertoont daarmee een aantal kenmerken dat het gemeen heeft met andere Nederlandse kustdialecten als het Zeeuws en het Hollands en ook het Fries, en waarmee het ook dikwijls aan het Engels doet denken.
.../...
- Dit bevestigt mijn eerdere stelling dat er in West-Vlaanderen twee grote dialectgroepen zijn (plus een kleine driehoek tussen Kortrijk-Waregem-Ruiselede en Oost-Vlaanderen).
- Vreemd genoeg staan er in het artikel slechts enkele verschillen betreffende de twee grote groepen, terwijl de meest opvallende, zoals de sch (schj en varianten versus sk) niet vermeld worden.
Reacties
[brontekst bewerken]Gezien de uiterst heftige reacties van LimoWreck neem ik aan dat hij het standpunt inneemt dat het noordwestelijke West-Vlaams het zuiverst is en dat het zuidoostelijke West-Vlaams "vervuild" is door Oost-Vlaams. Uiteraard is iedere dialectgroep beinvloed door de omliggende dialectgroepen, en gaat de groep die afgescheiden is door de zee en de Schelde minder beïnvloed worden.
Ik meen dat onze bedoeling is om het huidige gebruik van ons dialect (wat er van overschiet) te gaan vastleggen.
Juist omwille van de vrij grote klankverschillen geven de geschreven teksten de indruk dat er geen enkele uniformiteit bestaat, en daarom hebben wij aan een Standaard Vlaams (SV) gewerkt.
Zoals wij ook zien in de verschillende streektabellen van Patrick, is er een veel groter verschil dan het artikel van huisvanalijn laat uitschijnen. Precies om die verschillen te laten samenleven hebben wij gepoogd met het SV een begin van een oplossing te vinden. Het SV richt zich vooral naar systeemteksten, menu's, titels en globale artikels. Voor artikels die sterk streekgebonden zijn bestaat er een dialect template en kan er naar hartelust in het lokale dialect geschreven worden.
Het SV focust vooral op de streekafhankelijke klanken zoals ik ze hier kort herhaal (V1.1):
Betreft | Regel | SV | AN |
---|---|---|---|
3. STREEKAFHANKELIJK WEST-VLAAMS | |||
AN-ij (niet-finaal) | Schrijf i | min lif, schrifster, Kortrik | mijn lijf, schrijfster, Kortrijk |
AN-o | Schrijf o | jong, blond, ond, grond | jong, blond, hond, grond |
AN-oe | Schrijf oe | groep, vloek | groep, vloek |
AN-ou | Schrijf ou | out, goud, zout, koud | hout, goud, zout, koud |
AN-ui | Schrijf u[u] | vuuf brune muuzn, uus, gebruker | vijf bruine muizen, huis, gebruiker |
SV-sch | Schrijf sch |
|
|
Finale -tie | Schrijf tie | informoatie, politie | informatie, politie |
Diftongering ee | Schrijf je[e] indien tweeklank hoorbaar | jelegansn, mjeer, jeeste kjee | helegans, meer, eerste keer |
Diftongering oo | Schrijf ô[o] indien tweeklank hoorbaar | kôlemarsjang, ôok, grôot | kolenhandelaar, ook, groot |
Vreemd genoeg was er geen noemenswaardige discussie voor de sch (schj -- sk).
Voor de andere klanken was het veel moeilijker.
Enerzijds omdat aan de ene kant, de klank als normaal AN gezien werd, zodat de nood voor een aparate notatie voor de andere kant, vb Noord (Noorden- Nworden), gemeente - gemjinte niet altijd logisch lijkt.
Anderzijds schijnen bepaalde klanken sterk irriterend te werken: het scherpere NW WVL (ie, uu en oe voor ZO WVL) versus het doffere ZO WVL (eu).
Hoedanook, het blijft een compromis. Als wij niet bereid zijn om te luisteren naar de taal van de anderen noch bereid zijn tot een constructieve dialoog, dan zal het hier altijd vastlopen.
--Foroa 13:49, 2 november 2006 (UTC)
Naar streekgebonden regels ?
[brontekst bewerken]Bovenstaande tekst is een interessante analyse van Foroa, bedankt ervoor.
Ik sta volledig achter de SV-regels, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar het is precies omdat die regels een gemiddeld West-Vlaams beschrijven dat sommigen er moeite mee hebben. En we mogen hier niet blind voor zijn. Die aversie bestaat zowel bij bestaande users als bij nieuwe bezoekers. Sommigen hebben moeite met slechts enkele regels, anderen met alles. Sommigen zijn voorzichtig in hun reacties, anderen gaan feller te keer.
Enkele PERSOONLIJKE opmerkingen/voorstellen.
- Zou het helpen om meer mensen over de brug te krijgen als we met die reële verscheidenheid rekening hielden en regels per dialectgroep opstelden? In de praktijk zou dit betekenen dat elke bladzijde wel zou moeten vermelden in wat voor variant het werd geschreven.
- Een wellicht beter alternatief voor aparte regels per dialectgroep is het gecontroleerd toelaten én documenteren van varianten binnen één set van regels, zonder dat er een streektaal template nodig is. Ik denk aan opname van: kik'n en kiek'n voor kijken, bleuvn en bluuvn voor blijven, koud en koed voor koud. Op die manier komen we niet alleen tegemoet aan het NW VLS (kiek'n, koed, uus) maar ook aan specifieke klanken eigen aan het ZO WVL (bleuvn, eus).
- Ook ben ik bereid om tegemoet te komen aan de kritiek dat we te veel de AN-spelling volgen. Ik zeg wel spelling, niet uitspraak (hebben we expliciet zo gesteld in de SV-regels) maar velen merken dit verschil niet en lezen AN. Ik ben bijvoorbeeld voorstander van:
oend, groend, bloend, joenk (hond, grond, blond, jong) koed, oed, zoet, joe (koud, oud, zout, jou)
Terwijl het SV hier o resp. ou vooropstelt (zoals in AN).
Ik kan me trouwens niet van de indruk ontdoen dat de SV-regels veel rekening houden met het ZO WVL, misschien wel te veel.
Graag jullie meningen - maar op een RUSTIGE manier graag :-) --Patrick 16:38, 3 november 2006 (UTC)
- Ik ben volledig voorstander van het SV, en ik ben ook zeer gelukkig met de manier waarop de regels nog altijd kunnen en mogen evolueren. Waarschijnlijk zijn ze (onbewust) te ZO WVL georiënteerd, maar door een goede discussie zijn er nog altijd aanpassingen mogelijk. Ik vind wel dat we zoveel mogelijk uniformiteit moeten nastreven, anders zal je 'gevechten' krijgen omtrent de taal die gebruikt moet worden op algemene pagina's. Om tot een goed compromis te komen: mensen uit NWVL, kom naar voor en zeg jullie gedacht!
- Ik ben ook volledig voorstander van streekgebonden varianten met een aparte streektaal template, ik heb (samen met Foroa) zelfs al getracht om een Kortriks te definiëren, maar jammer genoeg zonder de kwaliteit die Patrick kenmerkt. Dit moet op een meer systematische manier gebeuren, en ik stel voor dat we voor een aantal regio's waar we meer over afweten dit proces starten (Kortrik, Wervik, Poperinge,....). In een tweede fase kunnen we dan de 'blanco' gebied'n initiëren, en een wervingscampagne voeren op de Ôofdpagina.
- --D-rex 10:46, 4 november 2006 (UTC)
- De SV-regels bevatten veel ZWVL simpelweg omdat de meeste actieve schrijvers uit het zuiden komen. Hun numeriek overwicht heeft geleid tot een promotie van de zuidelijke dialecten t.o.v. noordelijke. Dit is helemaal geen comfortabele situatie voor NWVL-sprekenden en ik wil hier rekening mee houden. De 'uu' (uus, bluuvn) doet meer denken aan NWVL maar die heb ik zelf voorgesteld ter compensatie. Ben toch van plan om es een voorstel te formuleren dat meer ruimte laat voor de eigenheid van de twee of drie (naargelang de bron) West-Vlaamse dialectgroepen. Dit voorstel zal niet de bedoeling hebben een alternatief te zijn voor het SV maar wel een middel ter reflectie en discussie --Patrick 15:41, 4 november 2006 (UTC).
- Ik geloof niet dat de numerieke meerderheid zwaar doorwoog, ik denk eerder dat het een soort van irritatiefactor was van bepaalde klanken die deed terugvallen op een soort AN compromis. Een andere reden is dat er voor het ZO WVL compromissen gevonden werden met de ê en ô die weinig opvallen en weinig schijnen te irriteren.
- Vooraleer een eventueel tussenniveau (groepen) te vinden denk ik dat wij eerst het SV moeten uitdiepen, zoals ik al aangaf op Wikipedia_talk:SV-Wordnliste#Wukke_variant.27n_ipneemn_in_de_SV-word.27nliste.3F. het lijkt mij bijzonder gevaarlijk gelijktijdig te werken op drie niveaus.--Foroa 18:06, 4 november 2006 (UTC)
- Ik zyn ier nieuwe en peize wok da t best zoe zien vo minstens die 2 variantn toe te loat'n. Want zelve benne'k ik van t "zuudôosten" en toch zegme wiedre "bluuven", wa volgens jundre entwo van t NW zoe zien.
- Intussn nen groate proficiat vo d'initiatiefnemers! k goa probeern vo wok een biedrage te doen. Mo kweune intussen wel ol biekan 25 joar in brugge en mien dialekt is al een bitje "vervuuld" :) ('t regent ol in de plekke van t rint ...) Endriek
Ter info: streektalen op Limburgse wikipedia
[brontekst bewerken]Heb even m'n licht opgestoken op de Limburgse wikipedia wat hun standpunt is omtrent het gebruik van streektalen. Maar het is belangrijk eerst stil te staan bij hun spellingsstandaarden want zij staan hier al heel wat verder mee dan wij.
- Er bestaat een Veldeke-spelling gerealiseerd door de vereniging Veldeke-Limburg. Zij is de grootste dialectvereniging van het Nederlands taalgebied: ze telt bijna drieduizend leden en elf regionale kringen in Nederlands Limburg en bestaat al 75 jaar. Veldeke is ook actief in Belgisch-Limburg (zie Veldeke).
- Het Nederlands-Limburgse provinciebestuur voert een actief taalbeleid. Er bestaat een provinciaal Bureau Streektaal Nederlands-Limburg dat zelfs een streektaalfunctionaris heeft aangesteld die belast is met de dagelijkse zorg voor het Limburgs. Dat bureau houdt zich vooral bezig met het vastleggen van de spelling van de Limburgse dialecten. Zie hun (tweetalige!) web site over Limburgse dialecten. Dit is een rechtstreeks gevolg van de erkenning op 20 februari 1997 van het Limburgs als minderheidstaal door de Nederlandse Regering. De erkenning geldt alleen maar voor dialecten in Nederlands-Limburg.
- Zij kunnen ook terugvallen op het AGL, het Algemein Gesjreve Limburgs, gestart na een intiatief uit de jaren '80 van een journalist. Dit AGL zoekt een consensus tussen alle Limburgse dialecten. Zie het Limburghuis.
Hun richtlijnen rond het gebruik van het Limburgs op hun artikelen zijn:
- uitgangspunt is dat een artikel wordt geschreven in het dialect van de auteur volgens de officieel door de Nederlandse provincie Limburg aangenomen Veldekespelling
- eigenlijk is het voor hen niet eens belangrijk of je bij het schrijven nu wel of geen standaard volgt
- in de systeemruimtes worden de berichten weergegegeven in het AGL
- binnen één artikel kan tevens in verschillende dialecten worden geschreven, bv per alinea. Dat wordt aangegeven met een zogenaamde 'dialeksec(tie).' Een kopje geeft dan aan welk soort dialect er volgt. Zie als voorbeeld hun artikel over Voeren.
M'n oorspronkelijke vraag naar informatie en hun antwoord hierop vind je terug in de café van de Limburgse wikipedia.
--Patrick 15:28, 4 november 2006 (UTC)
Wordvoerd'r
[brontekst bewerken]Ik stelle vôorn om ne woordvoerd'r van onze West-Vlamsen Wikipedia an te dudn. Kwestie vôo t' wadde gemakkeliker te moaken vôo de pers en radio.
Kandidoaten ? (Hint: D-rex doet dadde stif goed) --Foroa 21:54, 7 november 2006 (UTC)
- d-rex zou da goe doen 80.201.243.211 15:05, 14 november 2006 (UTC)
- 'k Stelle vôorn da me zêrre êen kiezn, want de pers èt oes gevondn wi: z'èn mie juste gebeld van 't Nieuwsblad. Tbc 15:08, 14 november 2006 (UTC)
- Vôo de moment zyn D-rex en tbc de "de facto" wôordvoerd'rs. (chinese vriewilligers)
- Zunder tegenstemmen of tegenkandidoaten ? (ik niet)
- Aandacht: en kanse vôo ne boeiende job in en dynoamische virtuele ondernemienge, in de polletiek es ne woordvoerd'r nen êeste grôten stap in de carriere (Somers, Vanhengel, ...) --Foroa 09:50, 15 november 2006 (UTC)
- Ik wille da wel doen, zolange da we me twêen zyn ip de mêeste geleegnheedn, omdat je ozôo gemakkeliker ip uw pôotjes terechtkomt. 'T es voo de moment wa druk, moa 't zal ton wel were vermindern peize kik. Belangrikste es dat et effect eit. Oo ke kikke noo de latste doagn merke'k veel activiteit van nieuwelingn. En da es toch de bedoelinge van die persaandacht. --D-rex 21:29, 16 november 2006 (UTC)
Probleemke
[brontekst bewerken]Even in't Nederlands...
Ik heb mij hier net als user ingeschreven en aangezien ik niet de meest geweldige ben met computers, heb ik jammergenoeg de site over Mullebeke wat mismeesterd... De template met de infobox over de gemeente is verdwenen??? t'Is te zeggen ze is er nog maar ze verschijnt niet meer zoals het moet. Kan iemand mij helpen of dat rechtzetten?
Merci,
Bartholomeus
OEF, k'et zelve ipgelost... 'k Peisdehe ol dat in brokn wos....
- Geen probleem Bartholomeus, we kunnen heus wel het verschil merken tussen een beginnersfoutje en een kwaardaardige edit. Voel je niet geremd, we zijn heel blij om nieuwe mensen te verwelkomen en geloof me, iedereen heeft deze fase doorgemaakt. Dus: ga je gang en laat je creativiteit los op deze wikipedia. Uw user page ziet er al veelbelovend uit --D-rex 18:05, 17 november 2006 (UTC)
Interview Het Nieuwsblad
[brontekst bewerken]D-rex en ik ein juste e hêel interview gedoan vo 't Nieuwsblad. 't Goa verzekers naaste weke donderdag (misschiens loater, misschiens vroeger) ip de regionale pagina's kommn en a ze der bie de Standaard ôok e verhoal in ziene, zou 't ôok nationaal in de Standaard kunnn stoan. Houdt die gazett'n dus moa in de goaten... Tbc 21:20, 17 november 2006 (UTC)
... t interview stoat vandoage inderdaad wok in De Standaard, West-Vlamse edisje! Doamee da'k ik ier terechte gekomn benne :).Endriek
Skrif problimkes
[brontekst bewerken]Aansprakelekeid --> Ansproakelikeid ? (templates ook) vôorig --> vôrig ? (Ôofdpagina)
Systeem messages: http://vls.wikipedia.org/wiki/Special:Allmessages
- vôorige --> vôrige ?
- auh en ohustus
- volglieste --> volgliste
- volgliste --> volgliste
- badipadress Onheldig IP-adres
- gebruuker(s) --> gebruker(s)
- Moredotdot mjeer --> mêer
- hieronder --> ieronder
- hier --> ier
- notloggedin Ge zi nie anhemeld --> angemeld
- prefwatchlist Aantal dagen tohen in mien volglieste --> Aantal doagen tôgen in min volgliste
- prefsnologin Ge zi nie anhemeld --> angemeld
- rcnote te beginn --> beginn
- kljene --> klêne (of klêene) ???
- angeduude --> angedude ??
- alêene --> allêne ???
- allêene --> allêne ???
- herstelln --> erstelln
- zoaterdah --> zoaterdag
- tgjinne --> 't gêne ??
- H'èt --> G'eit ?
- helukt --> gelukt
- zundah --> zundag
- toevoegn --> toevoegn
- anhemeld --> angemeld
- twogen --> tôgen
- anhemeld --> angemeld
- volgn --> volgn
- biedraahn --> biedroagn
- veranderiegn --> veranderiengn
- beginnde --> beginnde ?
Eventueel de Go (die nu OK vertoald es) te veranderen in Ju
- Overal voor, behalve misschiens de allêene --> allêne en angeduude --> angedude. Ook klêene vinne 'k ik lik beter klink'n dan klêne. Ge moe mo 'n twuk loaten weetn at angepast moe wordn, kga dat ton me RobotTbc doene: ton goan die dingn ôok veranderd zyn ip andre pagina's. Tbc 19:15, 22 november 2006 (UTC)
- vôo mie est soit angedude of angeduudde, moa k'ben gêen u specialist ;)
- de rest eik ôok min twiffels, doarom zette'k t'iere in d'ôope da't zêre goa kêren...
--Foroa 19:23, 22 november 2006 (UTC)
Skrif problimkes: goai of goaj
[brontekst bewerken]Sintekloai of Sintekloaj Ik vinne die j beter olachter omdat die J in 't WVL mêer geprononceerd wird. Nog 'n werkske vôo Patrick. --Foroa 19:48, 22 november 2006 (UTC)
binair reekn'n of reek'nn?
- Joa 'k weet et, 'k goa binnenkort min leen zett'n (of est zet'n?) achter die SV-word'nliste. Goestienge genoeg, ollene bitje te druk ip 't werk momenteel. Moa de word'nliste es min eerstvolgend werkske. --Patrick 21:49, 22 november 2006 (UTC)
Je moe je nie ipjoagn :)
- Je moeje voarol nie ipjoagn, oaje 'n bitje skoffelt est ôok goe. ;)
- En ippassen vo wa dajje skrift: est "min leen zett'n " of "min leen leggen" ?
- --Foroa 00:00, 23 november 2006 (UTC)
Schrif, schrief, schryfprobleemn
[brontekst bewerken]'k Willn nie ambetant doen moa 'k ein probleemn met de spellienge van i, ie en ij. Voa mien (min, myn) zoe 't er 'n oendrscheid gemakt moet'n word'n. Ik vind'n dat't gemakkeliker zoe zien (zin, zyn) moest de ij "y" geschreevn word'n lik in 't oed Vlams.
oa 'k ik schrievn: "ik wandel op de dijk" (AN) schrief'k "Ik wandln ip de diek (dik). Moa vo mien is "dik" 't omgekeerde van moager...Dyk is toch beter!?! "Bluuf van me lyf" is ôok etwat andrs of "bluuf van me lief" :) --Zeisterre 10:27, 4 december 2006 (UTC)
- 'k Verstoa joe, moa de 'i' wos de compromis damme gevond'n ein achter e hele discuusje. Int noord'n ent west'n zeggn ze eerder 'zien' (AN zijn), int zuudoost'n eerder 'zeen'. Zie de historiek van de SV-regels om uut te visschn oe damme tot diene compromis gekommn zin. Ge meugt oessan ipmerkiengn, voostelln en alternatievn nereschrivn ip Wikipedia_talk:SV_V1.1, me goan ze zekers bekik'n. --Patrick 12:17, 5 december 2006 (UTC)
Wikisyntax in 't West-Vlams
[brontekst bewerken]Goe nieuws want 'k è 't doajuuste iphèt da de latste syntaxtekst'n gelik 'User', 'Image' die wudder as sysop nie zelve kost'n verandern nu deur de developers van Wikimedia zyn vertoald. 'k Ei overols RobotTbc dingn lik Category loat'n verandern in Categorie, ...
Wos da nu stief nôdig? Banint. A je gudder die dingn in 't Ingels wilt bluuven schrieven, goat da perfect bluuven goane. 'k Eit overols veranderd in West-Vlams zoda nieuwe gebrukers die ne kêe an 't rondziene zin, van êeste kêe de West-Vlamse syntax ziene en da ze (of widder) loater nie te veel efforts goan moetn doene vo te zeggn da me 't eigentlik liever in 't West-Vlams eine. Tbc 16:22, 8 december 2006 (UTC)
Statistiek'n
[brontekst bewerken]Vo de liefhebbers van statistiek'n: 'k è vanonder ip Specioal:Statistics e stikske toegevoegd. Tbc 11:58, 12 december 2006 (UTC)
Afkorting vls
[brontekst bewerken]Yo en sorry voor het "gewoon" vlaams ;-) Sommige hier kennen me wel van nl.wikipedia. Ik neem aan dat de discussie nogal gevoerd is, maar waarom hebben jullie in godsnaam voor "vls" gekozen? Is Oost-Vlaams geen Vlaams? Venullian 12:59, 13 december 2006 (UTC)
- Leuk jou hier ook eens tegen te komen, Venullian. Voor "vls" hebben wij niet gekozen, dat werd ons voorgeschreven... Bij Wikimedia gebruiken ze de nl:ISO 639-normen voor taalcodes en Vlaams werd vls.
- Historisch gezien is Vlaams immers gelijk aan West-Vlaams, het Oost-Vlaams is in tegenstelling tot het West-Vlaams later sterk beïnvloed geweest door het Brabants. Het huidige politieke gewest Vlaanderen heeft weinig te maken met Vlaanderen in z'n historische context. Oude discussies die je wellicht interessant vindt om te lezen kan je vinden op Discuusje:Ôofdpagina. 'k Zal nog wel eens een FAQ-pagina maken met steeds terugkerende vragen als Waarom in godsnaam een West-Vlaamse wikipedia?, Hoe schrijf je dat dan? en Jamaar, er zijn zoveel verschillende West-Vlaamse dialecten... die er lijken te van uit te gaan dat dit nooit kan werken. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Groeten, Tbc 13:15, 13 december 2006 (UTC)
- Over dat laatste spreek ik me niet uit ;-) Ik vind het wel een leuk initiatief, al vind ik van mezelf dat ik nu al te weinig tijd heb voor nl wikipedia alleen... (ben hier alleen beland voor 'n gebroken interwiki). Zelf Oost-Vlaams sprekend (wat dat dan ook is, laat ons zeggen "van Oost-Vlaanderen zijnde") vind ik het alleen een beetje spijtig dat Vlaams gelijkgesteld wordt aan West-Vlaams. Niet omdat een Oost-Vlaamse wikipedia op m'n verlanglijstje staat, maar omdat ik het verwarrend & 'n tikkeltje beledigend vindtvoor Oost-Vlamingen. Maar niet jullie fout dus, ik wist niet dat het van wikimedia kwam ;-) Venullian 13:19, 13 december 2006 (UTC)
- Dat kan ik wel begrijpen. Mocht door andere Vlamingen niet zo neerbuigend gedaan worden over West-Vlaams, zou ik hier waarschijnlijk ook niet zo actief zijn. Een interessante pagina, waarin ook verschillen met het Oost-Vlaams aangehaald worden, is nl:West-Vlaams... Tbc 13:22, 13 december 2006 (UTC)
- Hoi Venullian, dat is ook jammer natuurlijk, maar dat doen we niet zelf. We nemen de codes van ISO 638-3 over, die zich weer grotendeels op Ethnologue baseert. Lees je de beschrijving van het "Flemish" op Ethnologue, dan wordt duidelijk dat ze West- (en Frans-)Vlaams bedoelen. En daar zit ook wel een vorm van logica in. Het West-Vlaams maakt er veel meer dan het Oost-Vlaams aanspraak op een aparteb taal te zijn, omdat het niet onderhevig is geweest aan de Brabantse expansie, die van het Nederlands heeft gemaakt wat het nu is. Het Oost-Vlaams heeft daar wel aan meegedaan. Ik sluit trouwens niet uit dat Ethnologue zijn definitie nog eens bijstelt en dan ineens ook Oost-Vlaams gaat erkennen, maar dat ik zorg voor later :-). Steinbach 13:30, 13 december 2006 (UTC)
- Dat kan ik wel begrijpen. Mocht door andere Vlamingen niet zo neerbuigend gedaan worden over West-Vlaams, zou ik hier waarschijnlijk ook niet zo actief zijn. Een interessante pagina, waarin ook verschillen met het Oost-Vlaams aangehaald worden, is nl:West-Vlaams... Tbc 13:22, 13 december 2006 (UTC)
- Over dat laatste spreek ik me niet uit ;-) Ik vind het wel een leuk initiatief, al vind ik van mezelf dat ik nu al te weinig tijd heb voor nl wikipedia alleen... (ben hier alleen beland voor 'n gebroken interwiki). Zelf Oost-Vlaams sprekend (wat dat dan ook is, laat ons zeggen "van Oost-Vlaanderen zijnde") vind ik het alleen een beetje spijtig dat Vlaams gelijkgesteld wordt aan West-Vlaams. Niet omdat een Oost-Vlaamse wikipedia op m'n verlanglijstje staat, maar omdat ik het verwarrend & 'n tikkeltje beledigend vindtvoor Oost-Vlamingen. Maar niet jullie fout dus, ik wist niet dat het van wikimedia kwam ;-) Venullian 13:19, 13 december 2006 (UTC)
- Inderdaad, ik denk dat het om een historische evolutie en fout gaat. Maar een Vlaamse wiki die alle vlamingen onderbrengt lijkt mij noch zinvol, noch haalbaar.
- Komt erbij dat de West-Vlaamse groep die kennelik de grootse behoefte heeft aan emancipatie er opgesprongen is. Het zou mij niet verwonderen dat dit op termijn aanleiding geeft to andere vlaamse wiki's. Ik denk trouwens dat de meesten onder ons liever zouden hebben dat de vls hernoemd wordt naar bijvoorbeeld wvl; dat is weer een stap(je) verder in de erkenning. Maar een West-Vlaming is zelden fanatiek, dus we zien wel ... --Foroa 13:54, 13 december 2006 (UTC)
- Een Vlaamse wiki is idd niet zinvol, en de afkorting "vls" dus ook niet ;-) Maar soit ik begrijp het beter nu ;-) Venullian 13:58, 13 december 2006 (UTC)
- Ik zie overigens dat de titel veranderd werd. Dit geeft echter niet weer wat ik bedoelde (terwijl als je't wijzigt het mijn woorden lijken te zijn). Ik weet dat dit de West-Vlaamse wiki is, daar twijfel ik niet aan. Een Vlaamse is zoals gezegd niet zinnig. Ik had enkel last met de afkorting, omdat die het Oost-Vlaams lijkt te negeren... Venullian 14:00, 13 december 2006 (UTC)
Wikify
[brontekst bewerken]Hallo gasten,
Ier en ipmerkiengske over de stiel van en artikel omdak' zie datda ier rap over t'ôofd gezien es.
Het goat em vôoral over 't feit da en artikel, vôor de titels en den inoudstabelle, moe beginnen met êne paragraaf die in't begin de noame van 't artikel in 't vet ei, en die en overzicht geeft van wat dat er in het artikel stoat. Zie nl:Wikipedia:Conventies#Introductie.
K'ei da zô veranderd bie Poater Lievens en JVS Quasar (en de mêeste wulder ier's en wulder doar's diengen utg'oald), moa k'zie da den intro bie de mêeste "grôte" artikels vergeten wird, en ols beutenstoander en van 'n ander dialect est nie gemakkelik omdoar en andje toe te steken.--Foroa 23:30, 16 december 2006 (UTC)
Concept Wikipedia
[brontekst bewerken]Blijkbaar snappen verschillende mensen het concept Wikipedia nog niet. Blijkbaar staren velen zich blind op het WEST-VLAAMS.
Wikipedia is en blijft een encyclopedie van de Wikimedia foundation. Ongeacht de taal wil die encyclopedische artikelen vrij beschikbaar stellen. Let wel: encyclopedisch, en daar kan men al erg ruim in gaan: wikipedia is zowel een klassieke encyclopedie, een aardrijkskundige, een muziekencyclopedie, een sportencyclopedie.
Dat het een VLS-wiki is houdt ENKEL in dat de taal die gebruikt wordt West-Vlaams is (allez, min of meer toch). Dat betekent NIET dat dit wikiproject voor andere doeleinden kan gebruikt worden, of Wikimedia kan deze net zozeer weer afschaffen.
Wat dit VLS zijn wel als logisch gevolg heeft, is dat er meer aandacht is voor lokale fenomenen: lokale dorpen, geschiedenis, personen, etc... Dat is logisch, deze zijn het best bekend. Dit verandert echter NIETS aan de relevantiecriteria en encyclopediewaardigheid. Op de Engelse en Nederlandse wikipedia worden artikelen over lokale Chiro-afdelingen NIET toegelaten. Ook hier zijn deze niet relevant, ook al liggen ze in West-Vlaanderen. Een artikel dat uitleg geeft over de Chiro is ERG interessant. De lokale afdelingen kunnen hun programma, geschiedenis en voorzitters echter prima kwijt op hun eigen homepage. De wikiservers kosten al geld genoeg (maanden terug waren ze nogal goed overbelast en offline wegen geldtekort), het is dan ook niet de bedoeling dat ze gratis advertentieruimte zijn waar de lokale clubjes hun programma kunnen neerzetten.
Wikipedia is ook geen platform voor eigen onderzoek eigenlijk. en:Wikipedia:No original research De tabel bestaat nu al lang op West-Vlams... die tabel kan WEL op wikipedia, maar NIET in het artikel West-Vlams eigenlijk. West-Vlams moet een artikel zijn: zakelijk, met verifieerbare bronnen. De tabel is VLS-wiki-intern. Die tabel presenteren in ene artikel doet uitschijnen of het een serieuze publicatie is, dat is het niet. Wiki-intern onderzoek heeft hier echter zeker een plaats, maar dan zou dat moeten op Wikipedia:West-Vlams, daarvoor dient de Wikipedia: naamruimte immers. Ook teveel geleuter over Vlaamse of Hollands zijn van woorden hoor NIET in de artikelnaamruimte, zeker niet als daar geen wetenschappelijke bron achter staat. Wat wel zou kunnen is een artikel over de verschillend, gebaseerd op bestaande wetenschappelijke publicaties. In de Wikipedia:-naamruimte kunnen we dan voluit naar eigen goesting voorbeeldingen invullen. In de hoofdnaamruimte eigen invulling doen steunt echter nergens op.
Lees ook na op nl:Wikipedia:Wat Wikipedia niet is. Niet zo uitgebreid als de Engelse pagina's meer ook duidelijk.
Deze wikipedia begon goed, en de interessante bijdragen nemen ook maar toe... maar verglijdt bij momenten te vaak op diverse plaatsen naar een niet serieus te nemen internetforum, en geen degelijke, geloofwaardige en serieuze encyclopedie. En neen, plaats voor ludieke artikelen is er helaas niet, toch niet in de artikelnaamruimte zelf, want dan valt het bestaan van deze wiki niet verder te verdedigen bij WikiMedia. --LimoWreck 23:21, 17 december 2006 (UTC)
- De West-Vlaamse wikipedia is een encyclopedie, waarschijnlijk zijn 99% van de artikelen van puur encyclopedische aard. Natuurlijk zijn er een aantal 'mindere' pagina's, dit is een encyclopedie in volle opbouw, heel immatuur nog en zeker voor verbetering vatbaar. Maar als ik de kwantiteit en kwaliteit vergelijk met andere, ongeveer even grote, wikipedia's, denk ik dat we reeds lichtjaren voor staan. Natuurlijk zijn we niet te vergelijken met de echt groten, maar dit is onrealistisch.
- Er zijn een aantal pagina's die sterk gericht zijn op het west-Vlaams als taal. Dit is niet meer dan logisch en zelfs praktisch noodzakelijk, want door overleg een discussie moet men tot een consensus komen om een schrijftaal-compromis te bereiken die zoveel mogelijk uniformiteit brengt waar mogelijk, maar ook ruimte laat voor regio-afhankelijke interpretatie. De tabel West-Vlams beschouwen als original research is de definitie van 'original research' misbruiken, want de bedoeling van de 'original research'-clausule is vermijden dat mensen hun eigen mening verkondigen als een vaststaand feit. Ik lees:
- An edit counts as original research if it does any of the following:
- It introduces a theory or method of solution;
- It introduces original ideas;
- It defines new terms;
- It provides or presumes new definitions of pre-existing terms;
- It introduces an argument, without citing a reputable source for that argument, that purports to refute or support another idea, theory, argument, or position;
- It introduces an analysis or synthesis of established facts, ideas, opinions, or arguments in a way that builds a particular case favored by the editor, without attributing that analysis or synthesis to a reputable source;
- It introduces or uses neologisms, without attributing the neologism to a reputable source.
- De tabel doet juist het tegenovergestelde, het compileert informatie, maar dringt zeker geen (eigen) mening op. Integendeel zelfs, er wordt getracht om 'eigen' meningen te vermijden, door de tabel te laten invullen door 'experten', namelijk de inwoners van een gemeente,... Het is ook een beetje gemakkelijk om te schermen met het feit dat we alles moeten onderbouwen met wetenschappelijke publicaties. We weten namelijk allemaal dat het West-Vlaams geen geschreven traditie heeft, maar dit ongemak kan opgevangen worden door 'expert' edits.
- Trouwens, ook de Engelstalige wikipedia bevat ettelijke woordenlijsten, zie List_of_english_words, ze zijn zelfs op dezelfde manier opgebouwd als onze lijst, staan ook niet in de wikipedia: naamruimte en ze hebben zeker niet altijd wetenschappelijke publicaties om ze te ondersteunen.
- Wat het JVS Quasar artikel betreft, daar ben ik ook nog niet 100% gelukkig mee, er is nog edit-werk aan. Maar de opsteller van het artikel heeft aangegeven dat zijn vereniging losstaat van een centrale, nationale organisatie, dus gun ik het artikel nog wat respijt. Aangezien het West-Vlaams geen nationale taal is, maar een regionale taal, mag de nationaliteiseis uit Individual chapters of national and international organizations are usually not notable enough to warrant a separate article unless sufficient notability is established through reliable and verifiable sources. However, chapter information is welcome for inclusion into wikipedia in list articles as long as only verifiable information is included. wat mij betreft wat ruim geïnterpreteerd worden. Dus zou ik zeggen: geef het een {{wiu}} en laat er nog wat aan werken.
vroage
[brontekst bewerken]Kzo girn wiln weten woarom 't zudwestvlams (de prochies ingelmunstere, kortrik en roeseloare) nie goe zyn om ier te gebreuk'n als toale. En woarom zyn gunder Kastjièlbier en Brigang vergeten?
Goenovend en een seule marullen in udder bedde,
- Wa bedoel je juste? We zyn tot een compromis gekoomn die het SV genoemd weird, zie SV V1.1, moar o je een pagina wil schrivn in een toale specifiek voo een prochie, kuen 'd je dat angeeven deur vanboovn een Patrôon te zett'n, ozôo: {{plat|Kortriks}} voo Kortriks (ge moe wel de nowiki dingn wegdoen). Goa moa ne kêe gan kikk'n ip de pagina va Kortrik, en ge zult zien wa dat et resultoat es.
- Kastêelbier keun je ier vind'n, Brigand bestoa nog nie, moa goa moa gerust u gang, want 't es een artikel da we geirne zoen ein. De brouwerie vind je ier: Van Honsebrouck --D-rex 21:12, 20 december 2006 (UTC)
Artikel nummer duusd!
[brontekst bewerken]'t Es zoverre e gast'n: artikel nummer duusd es geschreven: Bikschote. Proficiat an oes eign da me 't ol zoverre ein gebrocht! Tbc 13:59, 24 december 2006 (UTC)
Wikipedia in Het Journaal
[brontekst bewerken]Daarnet een item over de kaap 250.000 artikels op de NL wiki op het TV1 journaal. Op het einde maakte men even melding van de West-Vlaamse wikipedia.... kans de we de komende dag dus wat meer bezoekers/vandalen over de vloer krijgen ;-) Best eventjes alert zijn dus ;-) --LimoWreck 18:41, 28 december 2006 (UTC)
- 'k Eit ôok juste geziene ne mail had van Walter... schone dadde! Tbc 18:43, 28 december 2006 (UTC)
- Gefeliciteerd met de vermelding op het nieuws :P zelfs op BVN was het te zien dus waarschijlijk meer dan een paar miljoen mensen die het gezien hebben... nu maar hopen dat ze ook deze kant opkomen... en wat Martine zei over de verstaanbaarheid, dat valt wel mee, als je een beetje gevoel voor taal hebt: "dan sal alles regkom" ;) Servien 19:14, 28 december 2006 (UTC)
- Jamaar, Martine Tanghe is zelf een West-Vlaamse ;-) Tbc 19:19, 28 december 2006 (UTC)
- Gefeliciteerd met de vermelding op het nieuws :P zelfs op BVN was het te zien dus waarschijlijk meer dan een paar miljoen mensen die het gezien hebben... nu maar hopen dat ze ook deze kant opkomen... en wat Martine zei over de verstaanbaarheid, dat valt wel mee, als je een beetje gevoel voor taal hebt: "dan sal alles regkom" ;) Servien 19:14, 28 december 2006 (UTC)
Den tid
[brontekst bewerken]In min vôorkeurn ekket pertan angepast mee 1:00, moa den tid bluf stôn ip UTC. Dartelaar 01:55, 29 december 2006 (UTC)
proficijat
[brontekst bewerken]doe so verder. Kvindn dadde fantastisch da jeunder die Wikipedia int westvlams doen. kgon e regelmoatige gebrukker wordn van jeunder site... allez, koeroge, e doe zo verder...en drinkt er mo ièn op... tis gelik weukke...bier, win, woter of jeniver
cloclo